0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Išijas masaža u trudnoći

Išijas masaža u trudnoći

Išijas masaža u trudnoći bit će savršen način da se riješite naporne i iscrpljujuće boli u donjem dijelu vaših leđa. Išijas je bol uzrokovana iritacijom išijatičnog živca. Glavni simptom je bol koja počinje u donjem dijelu leđa i širi se niz nogu. Ova bol jedna je od najčešćih tegoba tijekom trudnoće i pogađa više od dvije trećine žena. Vjerojatnije je da će se išijas pojaviti u kasnijim fazama trudnoće kada je fetus dobio na težini i veličini.

Tijekom trudnoće neuropatija išijasa rijetko je uzrokovana kompresijom korijena živca, diskus hernijom ili drugim patološkim stanjima. Obično je posljedica lošeg držanja ili pritiska maternice ili uskih bočnih rotatora kuka. Bez obzira na etiologiju, išijas može biti vrlo bolan, ali se često lako liječi tijekom trudnoće.

POVEZANO: Što piti za glavobolju u trudnoći?

Išijas masaža za trudnice

Išijas masaža u trudnoći

Sve i svaka masaža na donjim ekstremitetima — nogama i stopalima — i išijas masaža u trudnoći mora slijediti limfni protokol tijekom cijele trudnoće. I do tri mjeseca nakon poroda kada se fibrinogena aktivnost normalizira. Ovo je najučinkovitiji način za sigurno smanjenje edema i sprječavanje izmještanja krvnih ugrušaka.

Masaža je vrlo lagana – 10 do 30 grama pritiska – i počinje od vrata, a zatim djeluje proksimalno do distalno na nogu. Koristi se vrlo malo lubrikanta kako bi se osiguralo rastezanje i nježno povlačenje kože. Svi duboki udarci i pritisci su kontraindicirani tijekom trudnoće i prva tri mjeseca nakon poroda.

Nježna masaža donjeg dijela leđa može pomoći u ublažavanju upale i nelagode oko išijatičnog živca. Maser/ka bi se trebala pobrinuti da masaža uključuje samo lagane udarce i pokrete. U slučaju da je masaža trudnici prejaka ili bolna s njom je potrebno prestati. Pri pronalaženju masera najbolje je izabrati onog koji je specijaliziran za masažu u trudnoći ili ima iskustva u tom području.

Također, možete isprobati masažu kod kuće pomoću teniske loptice. U ranoj trudnoći pokušajte leći na pod s teniskom lopticom ispod donjeg dijela leđa i lagano je kotrljati. U kasnijim stadijima trudnoće naslonite se na zid ili oslonac za stolicu s teniskom lopticom između leđa i zida.

POVEZANO: Masaža za vrijeme trudnoće, što je dobro, a što ne?