0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Je li seks tijekom trudnoće siguran?

Je li seks tijekom trudnoće siguran? Bebe.hr portal

Danas donosimo je li seks tijekom trudnoće siguran i kada se ne preporučuje. Kao i na koje stvari trebate pripaziti, a koje mogu ukazivati ​​na razlog za zabrinutost.

Trudnoća donosi puno očekivanih promjena: vaša se maternica širi, grudi postaju veće i osjetljivije , a možete biti umorni i osjećati mučninu. Ali nešto što možda niste očekivali je promjena vašeg libida. Neke žene imaju ogromnu želju za seksom dok su trudne, dok druge smatraju da im je seks zadnja stvar na pameti. Dobra vijest je da je sve to normalno.

Je li seks tijekom trudnoće siguran? 

Seks u bilo kojoj fazi trudnoće siguran je za osobe sa zdravom trudnoćom. Prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa, amnionska vrećica i mišići maternice štite fetus tijekom spolnog odnosa. Dakle, nema potrebe brinuti da ćete ” ozlijediti bebu ” tijekom seksualne aktivnosti.

Zablude o seksu i sigurnosti u trudnoći mogu utjecati na to koliko često se ljudi upuštaju u seksualne aktivnosti tijekom trudnoće. Među glavnim razlozima smanjene seksualne aktivnosti su strahovi za zdravlje fetusaMeđutim postoje neke stvari na koje trebate pripaziti.

 

Kada treba biti oprezan

 width=

Prema ACOG-u, neki grčevi i krvarenje nakon penetrativnog seksa su normalni. Kod trudnice s niskim rizikom, uočavanje nije zabrinjavajuće. Zbog povećanog protoka krvi u trudnoći u kombinaciji s punijim cerviksom, krvne žile u cerviksu ponekad mogu puknuti, što rezultira točkastim krvarenjem. Međutim, ako primijetite puno krvi – poput namakanja uloška – to nije normalno. Ili ako ste zabrinuti i želite stručno mišljenje, trebali biste nazvati liječnika. Zapamtite: vjerujte svom osjećaju ako vam nešto nije u redu.

Kada ne treba imati seks

Dok je većinu vremena seks tijekom trudnoće potpuno siguran, postoje neke situacije u kojima će vam liječnik vjerojatno savjetovati da se suzdržite od penetrativnog seksa. Te situacije uključuju:

 

Zaključak

Iako je seks tijekom trudnoće često siguran, svaka je situacija jedinstvena. Stoga je najbolji način da budete sigurni da imate otvoren i stalan razgovor o seksu s pružateljem zdravstvenih usluga tijekom cijele trudnoće. 

Osim toga, iskrena komunikacija je važnija nego ikad sa seksualnim partnerom u trudnoći. Reći svom partneru što volite, a što ne i objasniti svoju želju ili nedostatak želje može mu pomoći da razumije i suosjeća s vašim iskustvom. Ti se razgovori u početku mogu činiti neugodnima, ali dugoročno mogu učiniti da se osjećate osnaženijim.

POVEZANO: Za tate: Seksualna želja partnerica tijekom drugog tromjesečja