25 do 40 tjedana Trudnice

Jeste li spremni za dolazak bebe? Provjerimo zajedno!

Jeste li spremni za dolazak bebe? Provjerimo zajedno! Bebe.hr portal

Očekivali svoje prvo dijete ili četvrto, svaki je porod prepun emocija. Rođenje nove bebe može donijeti ogromnu sreću u život roditelja, ali isto tako može biti iscrpljujuće. Tijekom faze novorođenčeta čak i rutinski zadaci možda će biti teški zbog manje vremena ili nedostatka energije. Kako biste bi mogli izbjeći taj stres, a i dalje sve spremiti? Ključna riječ: popis!

Razmislite o izradi popisa zadataka o kojima ćete se pobrinuti prije poroda. Tako ćete imati manje brige kada vaša beba bude spremna za dolazak i više vremena da biste se usredotočili na najbolju dobrodošlicu u svijet!

 

1. Spakirajte torbu

Nikad ne znate kada će dijete doći tako da nikad nije prerano za pripremiti torbu koju ćete ponijeti u torbu. Trebali biste spakirati bolničku torbu za sebe, kao i bolničku torbu za bebu.

Što osnovno spakirati u svoju torbu?

  1. Torbu higijenskih potrepština: četkica za zube, pasta za zube, češalj, dezodorans, šampon, regenerator i sl.
  2. Papuče i čarape: ponesite papuče u kojima znate da će vam biti udobno, kao i par toplih čarapa ako ste zimogrozni
  3. Odjeću za izlazak iz bolnice: naravno, partneri uvijek mogu izaći iz bolnice i otići po nekoliko komada odjeće, ali možete se osigurati unaprijed

Što osnovno spakirati u bebinu torbu?

  1. Pelene i vlažne maramice: iako biste trebali dobiti pelene u bolnici, bolje je igrati na sigurno i ponjeti nekoliko komada pelena
  2. Krpe/gaze/marame: ovo će biti jako korisno ako dojite, čak i ako koristite formulu, dok dijete treba podrignuti pa mu se može dogoditi nezgoda – na vašoj odjeći.
  3. Dude varalice: varalice uvijek dobro dođu kako biste smirili nemirno novorođenče
  4. Odjeću za izlazak/pidžamu: kad vaša beba bude izlazila iz bolnice jako je osjetljiva na vanjske podražaje te iako vama možda nije hladno, njima može biti – budite spremni na sve

2. Postavite sjedalicu za auto

Autosjedalice nije tako teško instalirati, ali ne želite doći u bolnicu i shvatiti da ste nešto tako bitno za popis ostavili za poslije i čak možda zaboravili. Jako je bitno i da ispravno postavite autosjedalicu, pažljivo slijedite upute proizvođača i obavezno dijete stavljajte u sjedalicu – dijete van sjedalice je uvijek u opasnosti.

3. Kupite odjeću za period nakon poroda

Koliko god željeli nositi istu veličinu odjeće koju ste nosili prije trudnoće, to je proces koji traje te se rezultati neće vidjeti odmah. A budući da više nećete biti trudni, vjerojatno nećete htjeti nositi ni staru trudničku odjeću. Zato prije nego što dobijete dijete, kupite odjeću koju možete nositi dok se ne vratite u uobičajenu veličinu.

4. Ponesite dezinficijens za ruke

Svi posjetitelji žele držati i vidjeti bebu, što je sasvim normalno. Ali , nikad ne možete biti presigurni u higijenske navike svojih bližnjih, kao što ne možete znati jesu li dirali prljave površine, drške u tramvaju i slično. Osigurajte sebe i bebu i ponesite dezinficijens kako bi prvo upoznavanje prošlo bez problema.

5. Prethodno operite odjeću za bebu

Ovo je nešto što ne morate nužno napraviti, ali je jako korisno unaprijed pripremiti čistu odjeću za novorođenče. Provjerite o kojim se radi materijalu odjeće, hoće li iritirati bebinu kožu, opeglajte ju i  zbog potencijalnih bakterija. Na popis stavite i omekšivač i prašak/gel za pranje koji su hipoalergeni kako biste uklonili i taj faktor brige.

6. Nabavite poseban rokovnik

U bolnici ćete često dobiti jako puno informacija, kao i materijala, koje nećete moći zapamtiti. I prije nego što se vaše dijete rodi i nakon njega. I to je sasvim u redu. Korisno je unaprijed imati posebno mjesto za spremanje papirologije iz rodilišta, kao i bilježnicu u koju možete zapisivati informacije i pitanja koja imate. Nabavite i prenamijenite rokovnik za tu svrhu, unutra možete staviti i svoj popis!

 

I sad ste spremni za porod! Smireno i opušteno možete dočekati svoju bebu.