0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Kada je majčina krv Rh negativna u trudnoći

Kada je majčina krv Rh negativna u trudnoći Bebe.hr portal

Ako je vaša krv Rh negativna, to obično nije problem, osim ako ste trudni i vaše dijete nije Rh pozitivno. To se naziva Rh-inkompatibilnošću.

Svatko ima jednu od 4 krvne grupe (A, B, AB ili O) koju nasljeđujete iz mješavine gena svojih roditelja. Te se krvne grupe dalje identificiraju kao pozitivne ili negativne, što pokazuje vaš Rh faktor.

Rh ili rezus (rhesus) faktor je protein na površini eritrocita (crvenih krvnih stanica), na temelju čije prisutnosti i odsutnosti razlikujemo Rh pozitivne, odnosno Rh negativne osobe.
Testiranjem na Rh-antigen ili Rh-faktor utvrđuje se njegova prisutnost (+) ili odsutnost (-) u krvi.

Na osnovu rezultata krv se dijeli na sljedeći način:

 • Rh-pozitivni : u krvi se nalazi Rh-faktor
 • Rh-negativni : u krvi se ne nalazi Rh-faktor

Na primjer, krv u kojoj se nalaze antigeni B i Rh, B-pozitivna (B+). Ako pak krv sadrži antigen B, ali ne i Rh-faktor, tada se radi o B-negativnoj krvnoj grupi (B-).

 

Kada je majčina krv Rh negativna, a bebe Rh pozitivna

Problem se može pojaviti ako postoji nekompatibilnost krvnih grupa majke i djeteta. I kada u takvoj situaciji mala količina bebine krvi uđe u majčin krvotok tijekom trudnoće ili poroda. Tada majka može proizvesti antitijela protiv rezus pozitivnih stanica (poznata kao ‘anti-D antitijela’). To se zove Rh-senzibilizacijom.  Zbog koje, ovisno o tome kada nastupi, može doći do uništenja crvenih krvnih stanica djeteta.

krv Rh negativna

Postoji nekoliko načina na koji se Rh-senzibilizacija može dogoditi:

 • najčešće u trudnoći i tijekom poroda
 • vaginalno krvarenje
 • pobačaj
 • izvanmaternična trudnoća
 • transfuzija Rh-pozitivne krvi tijekom operativnih zahvata u prošlosti
 • neki ginekološki zahvati koji su invazivni, kao što je uzorkovanje korionskih resica (CVS) ili amniocenteza
 • abdominalne traume, kao što je udarac u trbuh
 • prijevremeno odljuštenje posteljice (abrupcija posteljice)
 • ako je vaša beba u položaju stopalima prema dolje (a ne glavom) u maternici i imate vanjsku cefaličnu verziju

Rh-senzibilizacija obično ne utječe na prvu trudnoću i zdravlje djeteta koje majka nosi kada dođe do senzibilizacije. Međutim ako žena ima još jednu trudnoću s rezus pozitivnom bebom, njezin će imunološki odgovor biti veći i može proizvesti puno više antitijela. Koja mogu proći kroz placentu i uništiti bebine krvne stanice.

Takvo stanje naziva se hemolitička bolest novorođenčeta ili erythoblastosis fetalis. To može dovesti do anemije, žutice i oštećenja mozga kod bebe. U rijetkim slučajevima može doći do smrti djeteta koje ima Rh-pozitivnu krv.

 

Kada se detektira Rh fakor?

Testiranje Rh-faktora radi se prilikom prvog pregleda trudnice. Ako žena ima Rh-negativnu krv, daje joj se cjepivo koje se naziva Rh-imunoglobulin. I gotovo uvijek sprječava pojavu senzibilizacije. Stoga su ovi problemi vrlo rijetki. Svim ženama se nude krvne pretrage kao dio njihovog antenatalnog probira kako bi se utvrdilo je li njihova krv negativna ili pozitivna.

Injekcija se daje rezus negativnim ženama koje imaju rezus pozitivne partnere u 28. i 34. tjednu trudnoće. Također se može dati u bilo koje vrijeme ako postoji zabrinutost da se dogodio senzibilizirajući događaj. Također možete dobiti injekciju nakon što se beba rodi i testovi potvrđuju da je vaše dijete Rh pozitivno. Jedini način da saznate je li beba Rh pozitivna je nakon što se rodi i može se testirati pupčana krv.

Ako je žena  u prethodnoj trudnoći već senzibilizirana, onda ove injekcije imunoglobulina ne pomažu. Trudnoća će se pratiti pomnije nego inače, kao i beba nakon rođenja.

 width=

Liječenje

Ako nerođeno dijete razvije rezus bolest, liječenje ovisi o tome koliko je teška. U težim slučajevima može biti potrebna transfuzija krvi nerođenom djetetu. Nakon rođenja, dijete će vjerojatno biti primljeno u odjel intenzivne njege novorođenčadi.

Liječenje rezus bolesti nakon rođenja može uključivati ​​svjetlosnu terapiju (fototerapija), transfuziju krvi i injekciju otopine antitijela (intravenski imunoglobulin). Kako bi se spriječilo uništenje crvenih krvnih stanica.

Ako se rezus bolest ne liječi, teški slučajevi mogu dovesti do mrtvorođenosti. U drugim slučajevima može dovesti do oštećenja mozga, poteškoća u učenju, gluhoće i sljepoće. Međutim, liječenje je obično učinkovito i ovi problemi su rijetki.

POVEZANO: Kako se naspavati u trudnoći? Koji su dobri položaji?