Kako prepoznati lažne trudove

Saznajte znače li vaše kontrakcije da je porođaj sve bliže ili da se odlazak u bolnicu ipak neće dogoditi još tako skoro!
12/05/2020

Kako odmiču mjeseci u trudnoći, sigurno se pitate hoće li uskoro nastupiti lažni trudovi. Dobra vijest je da će vam oni pomoći da se pripremite za skorašnji porođaj. Kontrakcije nastupaju vrlo sporo, ponekad i puno prije porođaja. Ustvari, prije porođaja mogu trajati danima ili tjednima pa u tom slučaju može postati teško odrediti kad su ozbiljni.

Lažni trudovi neposredno prije porođaja

Pojedini liječnici i primalje vjeruju da lažni trudovi igraju ulogu u toniranju mišića maternice i potiču dotok krvi u posteljicu. Smatra se da nemaju ulogu u širenju grlića maternice, ali mogu imati određeni utjecaj na njegovo omekšavanje. Ipak, kad se intenzitet lažnih trudova pojača, a vrijeme porođaja bude sve bliže, to ipak može prouzrokovati proces dilatacije, odnosno širenje grlića maternice.

Koji su pokretači lažnih trudova?

Uzroci lažnih trudova još nisu dovoljno razjašnjeni, no neki od njih su:

  • Okretanje djeteta
  • Rast maternice
  • Pun mjehur
  • Dehidracija

Koje su razlike između lažnih i stvarnih trudova?

Lažni trudovi mogu se opisati kao stezanje u trbuhu koje dođe i prođe. Te kontrakcije nisu pravilne, odnosno ne pojavljuju se u jednakom vremenskom razmaku. Često nestaju s promjenom položaja i zaustavljaju se s odmaranjem. S druge strane, način na koji se osjećaju kontrakcije je različit za svaku ženu i može biti drugačiji u drugoj trudnoći u odnosu na prvu. Stvarni trudovi uzrokuju nelagodu ili tupu bol u leđima i donjem dijelu trbuha, zajedno s pritiskom u zdjelici. Neke će žene također osjetiti bol u bokovima i bedrima, a često se opisuju kao jaki menstrualni grčevi.

Ako su lažni trudovi neugodni, promijenite položaj, prošetajte se ili se odmorite ako ste bili aktivni. Također možete popiti čašu vode ili šalicu biljnog čaja, izvesti vježbe za opuštanje i ne zaboravite duboko disati.

Ako ste u nedoumici, posavjetujte se sa svojim liječnikom

Ako se osjećate nelagodno ili ste zabrinuti zbog bilo kakvih simptoma prije porođaja ili trudnoće, najbolje je da nazovete svog liječnika. Lažni trudovi mogu trajati od nekoliko sati do preko mjesec dana, a znakovi i simptomi mogu biti različiti za svaku osobu.

Prije 37. tjedna trebali biste se obratiti svom liječniku ili otići u bolnicu ako imate kontrakcije koje su sve učestalije (svakih 10 minuta ili ranije) i bolne. Također biste trebali potražiti liječničku pomoć ako imate bolove u trbuhu, bolove u donjem dijelu leđa, grčeve, osjećaj pritiska u zdjelici ili donjem dijelu trbuha i vaginalno krvarenje.

Nakon 37. tjedna vaš će vas liječnik savjetovati kada je potrebno otići u bolnicu. U tom periodu je normalno da se kontrakcije događaju redovito, a trajat će oko 30 do 90 sekundi i neće nestati. Uvijek se obratite svojem liječniku ako pukne vodenjak, imate vaginalno krvarenje, osjetite jaku bol ili imate bilo kakve promjene koje ne smatrate uobičajenima.

 

 

Mateja

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr