Trudnice

Koje čajeve piti, a koje izbjegavati u trudnoći?

Koje čajeve piti

Danas donosimo koje čajeve piti u trudnoći, kao i koje je bolje ovo vrijeme izbjegavati. Ritual pravljenja i pijenja čaja prakticirao se tisućama godinama, i to s razlogom. Čaj sadrži polifenole koji štite naše srce, antioksidanse koji mogu smanjiti rizik od karcinoma i druge hranjive sastojke koji jačaju imunološki sustav. Prednosti čajeva još su veće u razdoblju kada očekujete prinovu. Šalica čaja može ublažiti mučnine, a vjerovali ili ne, također može učiniti porod kraćim. No iako su mnogi čajevi sigurni za konzumaciju tijekom trudnoće, neki su potencijalno opasni za buduće majke. I trebalo bi ih izbjegavati.

Najbolji čajevi za trudnoću

Biljni čajevi su od velike koristi ako ne želite piti vodu. Neki od njih osim što pružaju hidrataciju tijelu, sadrže važne hranjive sastojke, uključujući kalcij, magnezij i željezo.

Rooibos čaj posebno je dobar zbog svojih antioksidativnih svojstava te ne sadrži kofein. Biljni čajevi od đumbira i metvice mogu pomoći ublažiti jutarnje mučnine, kamilica može spriječiti nesanicu, dok čaj od lista crvene maline može utjecati na učinkovite kontrakcije tijekom porođaja.

Trudnicama se preporučuje čaj od koprive jer sadrži nevjerojatan izvor vitamina i minerala, uključujući željezo, vitamine A, C i K te kalij. Ipak, potrebno je pripaziti da čaj od koprive koji pijete sadrži njezino suho lišće, a ne korijen. Nemojte ga pitati previše, posebno u prvom tromjesečju, jer ima stimulativni učinak na maternicu.

 width=

Ove čajeve izbjegavajte u trudnoći

Čajevi koje nazivamo dijetalnim, potom čajevi za čišćenje i detoksikaciju, kao i oni koji sadrži biljke crni kohoš, plavi kohoš i dong quai nisu prikladni za vrijeme trudnoće. Obratite pozornost na naljepnice na čajevima i izbjegavajte biljne laksative. Neki čajevi mogu uzrokovati promjene u elektrolitima, u što se ubrajaju natrij i kalij koji su potrebni za normalno funkcioniranje stanica i organa. Biljni laksativi mogu potaknuti pojačano mokrenje ili čak proljev što može dovesti do dehidracije. Čajeve koji ih sadrže izbjegavajte za vrijeme trudnoće i dojenja, a nakon toga budite oprezni s količinom koju pijete.

Bez obzira na koji se čaj odlučite, znajte da pretjerivanje ne dolazi u obzir. Istraživanja iz 2012. godine ukazuju na to da velika konzumacija čaja (više od 3 šalice dnevno) može ometati apsorpciju folne kiseline. Kao i svemu za vrijeme trudnoće, ali i inače, budite umjereni.

Kofein u trudnoći

Biljni čajevi sadrže oko 0.4 miligrama kofeina po šalici, dok crni i zeleni čajevi sadrže oko 40 do 50 mg. Pojedinim istraživanjima utvrđeno je da trudnice koje su imale dnevni unos kofeina veći od 200 miligrama imaju dvostruko veći rizik od spontanog pobačaja, dok druge studije tvrde da je rizični unos veći od 350 miligrama. Većina stručnjaka je mišljenja kako je potrebna doza opreza i unos ograničen na manje od 200 miligrama dnevno. Kofein je u bilo kojem obliku previše poticajan za vrijeme trudnoće te dodatno opterećuje jetru koja je ionako zauzeta preradom “hormona trudnoće”.

 width=

POVEZANO: Što izbjegavati tijekom rane trudnoće