25 do 40 tjedana Trudnice

Koliko je Pitocin siguran za poticanje poroda?

Pitocin

Pitocin, sintetski hormon koji imitira oksitocin. Koristi se za pokretanje porođaja, pojačavanje kontrakcija i kontroliranje krvarenja. Oksitocin, prirodno prisutan hormon, potiče kontrakcije maternice tijekom porođaja. Putovanje kroz trudnoću je mješavina uzbuđenja i izazova, a kada dođe vrijeme za porođaj, mnogi čimbenici igraju ulogu. Vaš plan poroda može se razlikovati od spremnosti vaše bebe i određena razina nesigurnosti u porođajnoj sobi sasvim je normalna.

Porođaj započinje kontrakcijama koje olakšavaju širenje i omekšavanje vrata maternice, pripremajući tijelo za porođaj. Ovaj proces potiče oslobađanje hormona u vašem tijelu. Ako se približavate ili ste prošli vaš datum za porođaj bez spontanog početka porođaja, takav odgođeni porođaj može predstavljati potencijalne zdravstvene rizike. U takvim slučajevima, zdravstveni radnik može preporučiti upotrebu lijekova kako bi potaknuo hormonalnu aktivnost i ubrzao proces porođaja. POVEZANO: Znakovi da se bliži porod!

Primjena i način djelovanja

Pitocin je jedan od alata koje vaš medicinski tim ima na raspolaganju kako bi inicirali ili ubrzali porod ako se napredak zaustavio. Međutim, to nije uvijek njihov prvi izbor.

U slučaju potrebe za indukcijom poroda, vaš liječnik može započeti postupcima kao što su omekšavanje vrata maternice (priprema vrata maternice za porod) ili odvajanje membrane ili ruptura amnionske ovojnice. Svi ovi postupci mogu, i često i uspješno, izazvati kontrakcije unutar nekoliko sati.

Ako omekšavanje vrata maternice i postupci s membranama ne potaknu kontrakcije ili ako kontrakcije ne nastupaju željenim tempom, vaš liječnik može odlučiti primijeniti Pitocin putem intravenoznog kapanja. Počet će s malom dozom i postupno je povećavati dok kontrakcije ne budu udaljene dva do tri minute. Tijekom primjene Pitocina, vaš medicinski tim će pažljivo pratiti vaš odgovor i odgovor vaše bebe na stres poroda. Infuzija Pitocina može biti zaustavljena ili prilagođena ako kontrakcije postanu predugo trajne ili prejake. Bez obzira na sve, kad porod krene punim tempom, trebao bi se razvijati slično spontanom porodu. POVEZANO: Putevi do majčinstva: Što vas čeka ovisno o načinu poroda?

Učinak Pitocina varira od žene do žene, što otežava precizno predviđanje kada će kontrakcije početi. Međutim, kada počnu, obično su snažnije i pravilnije u usporedbi s prirodnim porodom. Ako planirate epiduralnu anesteziju, preporučuje se razgovarati o tome kada se primjenjuje Pitocin kako bi se osiguralo da je epiduralna anestezija primijenjena kad porod započne.

Je li sigurno uzimati Pitocin?

Stavljanje zdravlja vas i vaše bebe na prvo mjesto izuzetno je važno. Pitocin se ističe kao jedna od najsigurnijih metoda za indukciju poroda, postižući uspješnost od otprilike 75 %. Ipak, kao i kod svih metoda induciranja poroda, potrebno je biti na oprezu. Pitocin može pojačati kontrakcije maternice, potencijalno povećavajući stres na bebu. Vaš liječnik lijek daje intravenozno, što zahtijeva kontinuirano praćenje stanja bebe. To može ograničiti vašu pokretljivost i potencijalno povećati vjerojatnost potrebe za carskim rezom. Američki koledž ginekologa i opstetričara (ACOG) preporučuje ženama i njihovim liječnicima da pažljivo procijene prednosti i nedostatke uporabe Pitocina prije nego ga koriste za indukciju poroda.

Indukcija poroda, osobito kod prvorotkinja, može biti dugotrajan i izazovan proces. Pitocin ima potencijal da prekomjerno stimulira maternicu, rezultirajući kontrakcijama koje su prečeste ili preintenzivne. To nosi određene rizike, neki od kojih mogu biti prilično ozbiljni:

Iako razmišljanje o ovim potencijalnim rizicima može biti uznemirujuće, važno je prepoznati da se Pitocin općenito smatra sigurnim i koristi se u milijunima poroda već više od pet desetljeća. Postoji mnogo situacija u kojima predstavlja optimalan izbor za indukciju poroda. Vaš liječnik može vam pomoći procijeniti individualne rizike i koristi te vas voditi u donošenju najbolje odluke za vas i vašu bebu. POVEZANO: Uloga posteljice u razvoju bebe u utrobi