0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Konzumacija alkohola u trudnoći

Konzumacija alkohola u trudnoći

Konzumacija alkohola u trudnoći zapravo nikada nije sigurna jer putem vaše krvi vrlo brzo ulazi u krvotok vaše nerođene bebe. Najnovija istraživanja o alkoholu i trudnoći potvrđuju ovu činjenicu.

Zapravo, postoji pet ključnih aspekata koje treba znati o vezi alkohola i trudnoće:

  • Najbolje vrijeme za prestanak konzumacije alkohola je kada planirate začeti.
  • Najsigurnije je u potpunosti se suzdržavati od konzumacije alkohola dok ste trudni.
  • Potencijalni rizik za razvoj fetusa najviši je kada često konzumirate veće količine alkohola.
  • Postoje dokazi koji upućuju na to da čak i minimalna konzumacija alkohola, posebno tijekom prvog tromjesečja trudnoće, može rezultirati dugotrajnim negativnim učincima na dijete.
  • S obzirom na jedinstvenost svake trudnice i varijabilnost razvoja njenog djeteta, nemoguće je točno predvidjeti kako će konzumacija alkohola utjecati na razvoj nerođenog djeteta.

Konzumacija alkohola u trudnoći može naštetiti vašoj bebi

Kada konzumirate alkohol za vrijeme trudnoće, alkohol ulazi u vašu krv i u krv bebe putem posteljice i pupkovine. Posteljica raste u maternici i opskrbljuje bebu hranom i kisikom putem pupkovine.

Konzumacija alkohola tijekom trudnoće može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme za vašu bebu, kao što su prijevremeni porod ili određeni poremećaji. Prijevremeni porod događa se prije 37. tjedna trudnoće. Prijevremeno rođene bebe mogu imati ozbiljne zdravstvene izazove pri rođenju i tijekom života.

Poremećaji kod rođenja, koji utječu na izgled ili funkciju jednog ili više dijelova tijela, mogu biti prisutni pri rođenju. Oni mogu utjecati na opće zdravlje, razvojni napredak i funkcionalnost tijela bebe. Stanja poput gubitka sluha, srčanih problema i rasjeda usne ulaze u ovu kategoriju. POVEZANO: Rascjep usnice i nepca kod bebe

Poremećaji spektra fetusa izazvani alkoholom (FASD)

Djeca s FASD-om mogu iskusiti niz teškoća, uključujući intelektualna i razvojna oštećenja. To može utjecati na fizički razvoj, učenje, komunikaciju, svakodnevnu brige o sebi, ponašanje i druge aspekte. Obilno konzumiranje alhokola tijekom trudnoće povećava rizik od rađanja djeteta s FASD-om. Za žene, obilna konzumacija podrazumijeva konzumaciju četiri ili više alkoholnih pića u rasponu od oko dva sata. Jedna od posljedica može biti i niska porođajna težina djeteta.

Konzumacija alkohola u trudnoći povećava rizik od pobačaja i mrtvorođenog djeteta. Pobačaj se događa kada dijete umre u maternici prije 20. tjedna trudnoće. Mrtvorođenje nastaje kada se gubitak dogodi nakon 20. tjedna.

Imajte na umu da FASD ostaju prisutni tijekom života. Ipak, postoje tretmani i terapije koje mogu pomoći u suočavanju s različitim izazovima koje donosi FASD.

Zaboravite čak i na čašu crnog vina jednom tjedno

Važno je istaknuti da konzumacija alkohola tijekom trudnoće nosi ozbiljne rizike za zdravlje nerođenog djeteta. Dosadašnja istraživanja nedvosmisleno ukazuju na mogućnost ozbiljnih posljedica kao što su prijevremeni porod, razvojne anomalije, poremećaji spektra fetusa izazvani alkoholom (FASD) te mnoga druga stanja.

Bez obzira na razinu konzumacije, bilo bi najbolje da trudnice potpuno izbjegavaju alkohol kako bi osigurale zdrav razvoj svoje bebe. Pravovremeno traženje pomoći i podrške od strane zdravstvenih stručnjaka i organizacija može biti ključno za uspješno suočavanje s izazovima prekida alkoholne konzumacije tijekom trudnoće. Edukacija, svijest i informirane odluke mogu pridonijeti tome da svaka buduća majka donese najbolju moguću odluku za dobrobit svog djeteta i svoje zdravlje. POVEZANO: Mentalno zdravlje kod planiranja trudnoće