0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Konzumacija sushija tijekom trudnoće

Konzumacija shushija

Sve ljubiteljice sushija sigurno su se zapitale koliko je konzumacija sushija tijekom trudnoće sigurna za njih i njihovo nerođene dijete. Izostavljanje sirove ribe sa svog jelovnika tijekom trudnoće može predstavljati veliku žrtvu za ljubitelje sushija.

Srećom, možete i dalje zadovoljiti svoju potrebu za morskom hranom s alternativama poput tempure od škampa ili spring rolica. Prije nego što se pridružite prijateljima u restoranu sa sušijem ili pripremite domaći suši obrok, važno je znati nekoliko ključnih informacija. Postoji mnogo opcija sushija s kojim se možete počastiti čak i za vrijeme trudnoće. POVEZANO: Prehrana trudnica

Konzumacija sushija tijekom trudnoće sigurna je ako jedete termički obrađeni sushi

Konzumiranje kuhane ribe, uključujući i kuhani sushi, izvrsna je opcija bogata proteinima i obogaćena omega-3 masnim kiselinama. Uključivanje ribe u prehranu može biti izuzetno korisno za razvoj vaše bebe, zdravlje živčanog sustava, smanjenje rizika od srčanih bolesti te čak smanjenje vjerojatnosti prijevremenog poroda.

Prema preporukama Agencije za hranu i lijekove (FDA), preporučuje se ciljati na tjedni unos od otprilike 300 grama ribe i školjki tijekom trudnoće. Konzumacija porcije tempure od škampa može vam pomoći da se približite tom cilju.

Međutim, važno je biti oprezan kada je u pitanju riba s visokim sadržajem žive. FDA preporučuje ograničavanje unosa žive tijekom trudnoće, budući da je ovaj teški metal povezan s prirođenim manama i oštećenjem živčanog sustava. Prilikom odabira jela s jelovnika sushi restorana, razmislite o izbjegavanju ribe kao što su velooka tuna i riba mačka. Termički obrađen divlji losos smatra se sigurnim izborom. POVEZANO: Tjelesna aktivnost, spavanje i prehrana tijekom trudnoće

Morske alge su hranjiv izbor koji nudi razne ukusne opcije, bilo da se poslužuju kao salata od morskih algi, dodatak u miso juhi ili omot oko rolice s krastavcem. Morske alge bogate su jodom, važnim mineralom tijekom trudnoće. Također su izvor omega-3 masnih kiselina. Prihvatljive opcije su i kuhani škampi i školjke poput dagnji ili kamenica, jastog i rakovi.

Nekoliko uobičajenih stavki s jelovnika koje su prikladne za trudnice

  • Bilo koja rolica s kuhanom ribom
  • Rolice tempura
  • Spring rollice
  • Rollice s krastavcem
  • Rollice s avokadom
  • Edamame
  • Salata od morskih algi
  • Miso juha

Kakav sushi biste trebali izbjegavati u trudnoći?

Ako je sushi ili sashimi pripremljen od svježe sirove ribe koja nije prethodno smrznuta, trebate biti oprezni. Takva riba može sadržavati male parazitske crve poznate kao anisakis crvi, koji se obično ubijaju procesom zamrzavanja. U slučaju infekcije, možete razviti parazitsku infekciju nazvanu anisakijaza, koja može biti izuzetno neugodna i bolna. To može rezultirati ozbiljnom bolešću i iscrpiti vaše tijelo od važnih hranjivih tvari koje i vi i vaša beba u razvoju trebate.

Američki koledž opstetričara i ginekologa (ACOG) preporučuje da budete oprezni sve do rođenja vaše bebe. Stoga je preporučljivo izbjegavati bilo koje morske plodove koji nisu potpuno kuhani, uključujući riblji sashimi i rolice od sirove ribe, zbog potencijalnog rizika od bolesti uzrokovane hranom. Međutim, morski plodovi i dalje mogu biti dio vaše prehrane ako se pravilno pripreme. Dobro skuhana riba sigurna je za konzumaciju (izbjegavajte samo onu koja nije dovoljno termički obrađena ili je prepečena).

Važno je naglasiti da tijekom trudnoće konzumacija sushija zahtijeva posebnu pažnju i oprez. Konzumacija sushija može biti sigurna ako se pridržavate smjernica koje se odnose na vrste ribe i morske plodove te na način pripreme. Važno je izbjegavati sirovu ribu koja nije bila prethodno smrznuta kako biste smanjili rizik od potencijalnih zdravstvenih problema. Stoga, dok uživate u raznovrsnosti i okusima sushija, pridržavajte se preporuka kako biste osigurali sigurnu i zdravu trudnoću. POVEZANO: Dobrobiti omega 3 masne kiseline za trudnice i dojilje