0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Masaža za vrijeme trudnoće, što je dobro, a što ne?

Masaža za vrijeme trudnoće

Istraživanja pokazuju da masaža za vrijeme trudnoće može pomoći u smanjenju tjeskobe, ublažavanju  depresije te bolova u mišićima i zglobovima. Također, neka su istraživanja pokazala da masaža za vrijeme trudnoće pomaže i kod porođaja čineći ga lakšim. Ali i pospješuje zdravlje novorođene bebe. Studije provedene u posljednjih 10 godina pokazale su da se razine hormona povezane s opuštanjem i stresom značajno mijenjaju kada se terapija masažom uvede u prenatalnu njegu žena. To dovodi do regulacije raspoloženja i poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja.

Kod žena koje su primale dvotjedne masaže samo pet tjedana, hormoni poput norepinefrina i kortizola (hormoni povezani sa stresom) bili su smanjeni. A razine dopamina i serotonina povećane (niske razine ovih hormona povezane su s depresijom).

Ove promjene u razinama hormona također su dovele do manje komplikacija tijekom poroda i manje slučajeva komplikacija kod novorođenčadi. Kao što je niska porođajna težina. Dokazi snažno sugeriraju da postoje dobrobiti za zdravlje majke i novorođenčeta kada se terapeutska masaža uključi u redovitu prenatalnu njegu.

 

Sigurnost masaža za vrijeme trudnoće

 width=

Masažu biste trebali izbjegavati tijekom prva tri mjeseca trudnoće jer može izazvati vrtoglavicu i pojačati jutarnje mučnine. Ali se općenito smatraju sigurnima nakon prvog tromjesečja, sve dok se vaš liječnik slaže s time! Također, morate obavezno svog terapeuta za masažu obavijestiti da ste trudni.

Prenatalne masaže prilagođene su anatomskim promjenama kroz koje prolazite tijekom trudnoće. U tradicionalnoj masaži pola vremena možete provesti ležeći licem prema dolje na trbuhu (što nije moguće s bebom u utrobi). A pola vremena okrenuti prema gore (položaj koji vrši pritisak na glavnu krvnu žilu što može poremetiti protok krvi vašoj bebi i ostaviti vam osjećaj mučnine).

Neki maseri izbjegavaju određene točke pritiska, uključujući onu između skočne kosti i pete, zbog bojazni da bi mogle izazvati kontrakcije. Iako dokazi o tome može li masaža doista pokrenuti porod nisu uvjerljivi.

 

Tipovi masaža za trudnice

Ne postoji nužno više vrsta prenatalne masaže, ali postoje različite tehnike prenatalne masaže koje terapeuti obično koriste. A to su švedska masaža, terapija oslobađanja miofascijala, kraniosakralna terapija. Sve su vrlo nježne i vrlo učinkovite u ublažavanju boli i nelagode. Izvode se vrlo brzo, ali s  nježnim i sporim pokretima.

POVEZANO: Što piti za glavobolju u trudnoći?