0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Obavljaju li bebe nuždu dok su u maternici?

Obavljaju li bebe nuždu dok su u maternici? Bebe.hr portal

Ako se pitate obavljaju li bebe nuždu dok su u maternici, točnije tvrdu stolicu, odgovor je – da, za do 20 posto beba! Ovo obično nije razlog za zabrinutost. Međutim neka će dojenčad udisati amnionsku tekućinu zamrljanu kakicom. Stoga donosimo što roditelji trebaju znati.

Bebe apsorbiraju hranjive tvari kroz placentu dok su u maternici. Otpad obično izlazi iz njihova tijela kao urin, ali bebe će povremeno kakiti prije rođenja. To je razlog za zabrinutost samo ako udišu fekalne tvari, što može dovesti do upale pluća, problema s plućima ili respiratornih poteškoća.

 

Kake li bebe u maternici?

Kao što je spomenuto, neke bebe kake u maternici. Zapravo, prema studiji iz 2020., između 12 i 20 posto beba kaki u maternici. Kad bebi istekne termin poroda, broj se povećava na oko 40 posto. Obavljanje nužda u maternici rijetko se događa kod nedonoščadi.

 

Ispuštaju li bebe plinove u maternici?

Dok bebe mogu kakiti u maternici, izlučivanje plinova je sasvim druga stvar. Kako bi izbacili plinove ili “prdnuli”, morali bi udahnuti zrak. To uključuje i bebe. Budući da nerođene bebe prvi put udahnu tek nakon rođenja, ispuštanje plinova u maternici ne samo da je nevjerojatno, već i nemoguće.

 

Zašto bebe imaju nuždu u maternici?

bebe nuždu dok su u maternici

 

Bebina rana kakica (mekonij) je crna ili tamnozelena, gusta, ljepljiva tvar gotovo poput katrana. Sastoji se od crijevnih stanica, lanuga (pupaste dlake s kojom se neke bebe rađaju), sluzi, amnionske tekućine, žuči i vode.

Uglavnom bebe izbace ovaj mekonij prvog dana života. Ali ponekad može izaći dok su još u maternici, gdje se miješa s amnionskom tekućinom (tekućinom koja okružuje bebu u maternici).

Neki čimbenici koji povećavaju rizik od izlaska mekonija u maternicu uključuju:

  • Fetalni stres zbog neadekvatne razine krvi ili kisika
  • Problemi s placentom ili pupkovinom 
  • Dug i težak porođaj ili kada je prošao predviđeni rok za rađanje
  • Visoki krvni tlak, dijabetes ili drugi zdravstveni problemi majke
  • Pušenje tijekom trudnoće
  • Slab intrauterini rast

 

Što se događa nakon što bebe kake u maternici?

Mekonij je zapravo prilično čist; sastoji se uglavnom od vode i ne uzrokuje infekciju maternice. No dok većina beba koje kake u maternici ne doživi negativne nuspojave, od 4 do 10 posto razvije sindrom aspiracije mekonija (MAS).

MAS se javlja kada se kakica udahne u pluća snažnim dahom prije, tijekom ili nakon poroda. Može uzrokovati opstrukciju dišnih putova, upalu pluća i probleme s izmjenom kisika. Teški ili neliječeni MAS također povećava rizik od upale pluća, kolapsa pluća i drugih respiratornih stanja u novorođenčadi.

Liječnici su obučeni prepoznati simptome sindroma aspiracije mekonija, a dijagnozu mogu potvrditi rendgenskom snimkom prsnog koša nakon poroda. Većina beba s MAS-om ozdravi u roku od nekoliko dana ili tjedana. Roditelji bi mogli nakratko primijetiti ubrzano disanje, ali trajno oštećenje pluća iznimno je rijetko. I premda neki stručnjaci vjeruju da MAS povećava rizik od astme kasnije u životu, većina beba nema nikakvih dugotrajnih nuspojava.

POVEZANO: Što vaša beba može kušati kada je u maternici?