0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Obavljanje kućanskih poslova u trudnoći: Na što moram paziti?

Obavljanje kućanskih poslova u trudnoći

Obavljanje kućanskih poslova u trudnoći razlikovat će se od obavljanja istih poslova kada niste trudni jer morate paziti na više toga. Nositi novi život u svojoj utrobi znači da morate biti osobito pedantni. Što god učinili, to može utjecati na zdravlje i vas i vaše bebe. I ne želite napraviti nikakvu neozbiljnu pogrešku koja se može pokazati opasnom. Bilo bi lijepo da svi vaši kućanski poslovi nestanu kada dobijete pozitivan test na trudnoću. Ipak, većina trudnica i u tom stanju treba čistiti svoje domove.

Iako je trudnoća dobro vrijeme za delegiranje kućnih poslova drugima kada možete (trebate odmor!), devet mjeseci je dugo vrijeme bez usisavanja i ribanja podova. Postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati tijekom čišćenja kako biste bili sigurni vi i vaša beba.

Obavljanje kućanskih poslova u trudnoći treba biti prilagođeno vašem stanju

Najvažniji savjet jest da ni u čemu ne pretjerajte. Prvo i treće tromjesečje često su obilježeni intenzivnim razdobljima iscrpljenosti. Planirajte ovo kako biste promijenili način čišćenja. Ako ste, na primjer, čistili jednom tjedno, sada možda trebate pronaći način da raspodijelite svoje zadatke kroz tjedan. Pokušajte obavljati poslove u segmentima od 15 minuta, možda jedan ujutro i jedan kasnije. Ovaj vam pristup može pomoći u određivanju prioriteta. Također, možete ponovno razmisliti o svojim potrebama za čišćenjem kuće, koje će se ionako vjerojatno promijeniti kada vaša beba stigne.

Budite oprezni s trbuhom jer istina je — na kraju će vam trbuh stati na put. Budite oprezni u malim prostorima, poput tuš kabine ili iza namještaja. Pazite da se ne udarite u trbuh. Vrlo je lako na brzinu skrenuti u krivom smjeru i naletjeti na nešto, uključujući kutove namještaja. Iako je malo vjerojatno da ćete povrijediti svoje dijete (zbog zaštitnog jastuka amnionske tekućine), sigurno možete dobiti modricu. Pokušajte se dogovoriti s partnerom oko podijele kućanskih poslova i prepustite mu izazovnije. Ili se dogovorite oko pomoći ako ju još nemate.

Kućanski poslovi koje trebate izbjegavati kada ste trudni

Korištenje kemijskih proizvoda za čišćenje ili pesticida se ne preporuča. Studije sugeriraju da prenatalna izloženost piperonil butoksidu, uobičajenoj kemikaliji koja se nalazi u insekticidima, može oštetiti razvoj mozga fetusa.

Izbjegavajte penjanje. Nošenje dodatne težine može utjecati na vašu cjelokupnu koordinaciju i može vas izbaciti iz ravnoteže. To bi moglo naštetiti djetetu, dovesti do prijevremenog poroda ili prijevremenog odvajanja posteljice.

Izbjegavajte prečesto savijanje. Rast trbuha u trudnoći može uzrokovati marginalni pomak u težištu tijela. A savijanje tijela tijekom tog razdoblja može biti rizično za išijatični živac (proteže se od donjeg dijela leđa do noge). POVEZANO: Išijas masaža u trudnoći

Premještanje namještaja ili nošenje teških predmeta nešto je o čemu ne biste trebali niti razmišljati. Obavljanje kućnih poslova u trudnoći koji zahtijevaju nošenje težih predmeta može povećati rizik od naprezanja leđa i ozljeda. To se događa jer se čvrsta tkiva u zglobovima i dnu zdjelice olabave zbog hormonalnih promjena koje se događaju tijekom trudnoće, što vas čini sklonijima ozljedama.

POVEZANO: Što izbjegavati kada kupujete obuću u trudnoći?