0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Obavljanje posla od kuće u trudnoći: Na što paziti?

Obavljanje posla od kuće u trudnoći

Obavljanje posla od kuće u trudnoći nešto je što se obično zaista sviđa većini trudnica s obzirom na to da im olakšava kretanje i rad. Za mnoge buduće obitelji, mogućnost da majke ostanu kod kuće i istovremeno budu produktivni je apsolutni pogodak. Zahvaljujući mnogim tvrtkama koje su nudile (ili zahtijevale) ovaj način rada tijekom pandemije, došlo je do promjene u viđenju rada od kuće.

Međutim, rad od kuće ima i neke nedostatke, posebno kada je riječ o zdravlju kralježnice. Trudnoća je već poznata po tome što uzrokuje bolove u leđima i nelagodu u mišićima. Međutim, kada radite od kuće, daleko je veća vjerojatnost da ćete biti manje aktivni. To, u kombinaciji s neergonomskim kućnim uredom, može dovesti do ozbiljnih problema s leđima koji vas prate tijekom cijele trudnoće i nakon nje. POVEZANO: Vježbe za ublažavanje bolova u leđima tijekom trudnoće

Obavljanje posla od kuće u trudnoći ovisi o vašoj profesiji

Naravno, rad od kuće ponajviše ovisi o tome kojom se vrstom posla bavite. Ako ste zdravi i niste izloženi većem riziku od komplikacija u trudnoći, a vaš posao ne uključuje izloženost štetnim kemikalijama ili nije fizički zahtjevan, vjerojatno možete raditi sve do termina poroda. Ako je vaše radno mjesto vezano isključivo za laptop i internet, ne biste trebali imati problema s radom od kuće.

Obavljanje posla kod kuće u trudnoći trebalo bi olakšati vašu cjelokupnu situaciju. Na ovaj način ne morate uzimati bolovanje i vaša plaća ostaje potpuno ista kao i prije trudnoće. S obzirom na to da radite od kuće, ne trošite vrijeme na putovanje do posla i s posla pa ste samim time i produktivniji. U slučaju da osjećate mučninu ili se umorite – uvijek možete prileći na trenutak. POVEZANO: Povratak na posao nakon rodiljnog dopusta

Kako se osjećati ugodno za vrijeme rada tijekom trudnoće?

Pravite pauze. Ako ste neko vrijeme mirno sjedili i radili, prošetajte po kući ili vrtu. Pokretanje mišića može pomoći kod natečenih stopala i gležnjeva tijekom trudnoće.

Nastavite se kretati. Ako radite sjedilački posao, ustanite i prošećite barem svakih sat vremena (ili idealno svakih trideset minuta). Napravite nekoliko vježbi istezanja kako biste ublažili ili spriječili bol u donjem dijelu leđa, koji je čest u trudnoći.

Udobno se odjenite. Nosite udobnu obuću i trudničku odjeću. Također, mogli biste isprobati kompresijske čarape za trudnice, koje mogu spriječiti ili ublažiti naticanje i proširene vene.

POVEZANO: 4 korisna trika za odjeću za trudnice!