25 do 40 tjedana Trudnice

Porod s forcepsima: Kada je ovakav porod nužan i kako se odvija?

Porod s forcepsima

Porod s forcepsima je oblik pomoćnog poroda koji može pomoći majkama da se porode vaginalno kada se porođaj ne odvija prema očekivanjima. Porodni forcepsi koriste se za nježno hvatanje glave djeteta unutar rodnog kanala kako bi dijete lakše došlo na svijet. Kada je uspješan, ovaj postupak može pomoći majkama da izbjegnu carski rez. Tijekom porođaja, liječnici koriste set forcepsa koji podsjeća na velike hvataljke za salatu kako bi pažljivo usmjerili glavu djeteta kroz rodni kanal. Odluka o porodu uz pomoć forcepsa obično se donosi kako bi se ubrzao porođaj, posebno ako majka ili dijete pokazuju znakove tjeskobe ili ako faza guranja traje predugo.

U kojem slučaju će doći do poroda s forcepsima?

Tijekom drugog stadija poroda, ako dođe do zastoja i guranje se pokaže neučinkovitim, vaš zdravstveni tim će pažljivo pratiti vaše i stanje vaše bebe. Ako imate zdravstveno stanje koje čini guranje stresnijim ili opasnijim, mogli bi ograničiti količinu napora koje ćete uložiti u guranje. Ako bebina srčana frekvencija ukazuje na stres izazvan porodom, vaš liječnik mogao bi pokušati smanjiti stres za dijete. Određeni obrasci srčane frekvencije mogu ukazivati na nedovoljan unos kisika bebi u rodnici. Kada se to dogodi, vaš tim će pokušati što prije izvući dijete. POVEZANO: Znakovi da se bliži porod!

Kada okolnosti odrede da vam je potrebna pomoć kako biste sigurno rodili, vaš zdravstveni tim može primijeniti nekoliko različitih postupaka. Porod s forcepsima i vakuumsko izvlačenje su dvije opcije koje mogu omogućiti vaginalni porod prije nego što se posegne za kirurškim zahvatom. Međutim, određeni uvjeti moraju biti ispunjeni kako bi ovi postupci bili izvedivi. Beba mora biti barem na pola puta kroz rodnik i liječnik mora moći odrediti njezin položaj. Ako asistirani vaginalni porod nije opcija ili ne uspije, vaš će tim umjesto toga možda preporučiti carski rez.

Kako se odvija porod s forcepsima?

Prije poroda s forcepsima, potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta. Vaša se cerviks treba potpuno proširiti, a membrane moraju biti probijene. Također ćete morati isprazniti mjehur prije postupka i primiti lokalnu anesteziju (osim ako već imate epiduralnu anesteziju). Ako se smatra potrebnim, možda ćete proći kroz epiziotomiju – kirurški rez u tkivu između vagine i anusa – kako biste proširili vaginalni otvor za postavljanje forcepsa.

Postupak se potom odvija na sljedeći način: Tijekom pauza između kontrakcija, forcepsi se pojedinačno umeću s obje strane djetetove glave i sigurno zaključavaju u položaj. Ako je glava vaše bebe okrenuta prema gore, liječnik je može okrenuti tako da gleda prema vašem leđima. Dok gurate tijekom kontrakcija, vaš će liječnik nježno koristiti forcepse kako bi vašu bebu pažljivo vodio kroz rodnik. Nakon što bebina glava izađe možete nastaviti gurati ostatak djetetova tijela.

Rizici vezani za ovaj način poroda

Svaki porod nosi određeni stupanj rizika. Zadaća vašeg medicinskog tima je smanjiti taj rizik za vas i vašu bebu. Ako preporuče intervenciju poput poroda s forcepsima, to je zato što vjeruju da su potencijalni rizici normalnog poroda veći. To može značiti da biste vi ili vaša beba mogli pretrpjeti ozbiljne ozljede tijekom produženog poroda, posebno ako srčana frekvencija vaše bebe ukazuje na nedostatak kisika. Posljedice nedostatka kisika su ozbiljnije od onih koje prate porod s forcepsima. Ako porod ne napreduje bez intervencije, mogao bi završiti hitnim carskim rezom, što nosi veći rizik od komplikacija u usporedbi s porodom s forcepsima.

Nakon poroda s forcepsima, vaš boravak u bolnici može biti nešto duži, ali vrijeme oporavka obično je slično kao i nakon prirodnog poroda. Uobičajeno je da oporavak traje otprilike šest tjedana, ponekad i duže ako se oporavljate od ozbiljnih ruptura. Ako su potrebni šavovi, obično se otapaju u roku od mjesec dana. Moguće je da ćete morati koristiti uloške zbog uobičajenog vaginalnog krvarenja. Eventualne preostale bolove obično možete kontrolirati s lijekovima bez recepta. Ako su bolovi ozbiljniji, preporučljivo je konzultirati se sa liječnikom. POVEZANO: Putevi do majčinstva: Što vas čeka ovisno o načinu poroda?