0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Planiranje trudnoće Trudnice

Praznovjerja o trudnoći: U što su sve ljudi nekada vjerovali

Praznovjerja o trudnoći

Praznovjerja o trudnoći u prošlosti su bila uvelike rasprostranjena u svim dijelovima svijeta, a danas ćemo se prisjetiti nekih. Neka od ovih praznovjerja svakako će vas nasmijati, neka začuditi, a neka možda i zaprepastiti. U svakom slučaju, smatramo da je izuzetno zanimljivo saznati više o vjerovanjima naših starih kada je trudnoća u pitanju.

Malo je stvari koje su izazivale toliko praznovjerja kao što je trudnoća – stoljećima su i muškarci i žene smišljali čudne teorije vezane uz ovaj magični, a ponekad i tajanstveni, fenomen. Ali koliko njih ima uporište u stvarnosti?

Praznovjerja o trudnoći koja su nam zapela za oko

Započnimo s praznovjerjem koje nam se danas čini potpuno ludim! Možete li svoj test za trudnoću zamijeniti…žabom? Sve do 1950-ih, mužjaci i ženke žaba korišteni su za testiranje trudnoće. Žabama bi se ubrizgavao ženski urin, a ako su bile trudne, pojavljivala bi se vidljiva jajašca ili sperma.

Trudnica bi trebala jesti za dvoje. Ovo, dakako, nije istina. U prvih šest mjeseci trudnoće ne morate jesti više nego inače. U posljednja tri mjeseca od vas se očekuje da pojedete samo dodatnih 200 kalorija dnevno. Ono što jedete puno je važnije od toga koliko jedete u trudnoći.

Pametno je da trudna žena izbjegava začinjenu hranu. Nekada se vjerovalo da začinjena hrana može opeći oči vaše nerođene bebe, uzrokujući sljepoću ili čak pobačaj. Danas je opće poznato da je ovako nešto zapravo nemoguće.

Prema 5000 godina starom hinduističkom vjerovanju, brojevi sedam i devet smatraju se sretnima, a broj osam nesretnim. Zato bi se zabava za trudnicu trebala održati u sedmom ili devetom mjesecu trudnoće, a nikako u osmom.

Moderni ortodoksni Židovi vjeruju da bi trudnice trebale izbjegavati sprovode i groblja. Neki istočnoeuropski i mediteranski Židovi vjeruju da je potencijalno opasno za trudnicu biti u tako neposrednoj blizini smrti te da se nedavno preminule duše ponekad čak mogu zadržavati na grobljima.

Još jedno od praznovjerja o trudnoći koje nam je zapelo za oko svakako je ono u Indiji. Naime, trudnice vjeruju da je najopasnije vrijeme za nerođene bebe vrijeme pomrčine. Za vrijeme pomrčine, žene zatvaraju sve prozore kako štetne zrake ne bi dotaknule njihov trbuh i na taj način deformirale nerođeno dijete.

Liberijske trudnice vjeruju u prisutnost zlih duhova pa je u njihovoj kulturi zabranjeno dotaknuti trudnički trbuh. Smiju ga dotaknuti jedino bliski članovi obitelji.

POVEZANO:Trudnički trbuh – najčešći mitovi i istine