0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Prehrana trudnica

Prehrana trudnica

Pravilna prehrana trudnica važna je za zdravlje i majke i bebe. A ako se pitate koliko je potrebno unositi dodatnih kalorija za vrijeme trudnoće? Odgovor je 350-500 kcal. I odnosi se na razdoblje drugog i trećeg tromjesečja.

Nasuprot tome, loše prehrambene navike i višak kilograma mogu povećati rizik od gestacijskog dijabetesa i dovesti do komplikacija u trudnoći ili za vrijeme porođaja. Ukratko, odabir zdrave i uravnotežene prehrane osigurat će zdravlje vama i vašoj bebi i omogućiti lakši povratak željenim kilogramima nakon poroda. Donosimo vam popis hranjivih namirnica koje je poželjno konzumirati u trudnoći.

Mliječni proizvodi

Prehrana trudnica treba uključivati više proteina nego inače kako bi zadovoljili bebine potrebe u trbuhu. Mliječni proizvodi sadrže dvije vrste visokokvalitetnih proteina: kazein i sirutku. Mliječni proizvodi su najbolji prehrambeni izvor kalcija i imaju velike količine fosfora, različitih B vitamina, magnezija i cinka.

Jogurt, naročito grčki tip, posebno je koristan za trudnice. Sadrži više kalcija nego većina drugih mliječnih proizvoda. Neke vrste grčkog jogurta sadrže i probiotičke bakterije koje podržavaju zdravlje probavnog sustava. Osobe koje ne podnose laktozu, također mogu konzumirati jogurt, a posebno probiotički. Uzimanje probiotičkih dodataka tijekom trudnoće može umanjiti rizik od komplikacija kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes, vaginalne infekcije i alergije.

Mahunarke

Ova skupina namirnica uključuje leću, grašak, grah, slanutak, soju i kikiriki. Mahunarke su izvrsni biljni izvori vlakana, bjelančevina, željeza, folata (vitamina B9) i kalcija, svega onoga što je u većim količinama potrebno za vrijeme trudnoće. Folat je jedan od vitamina skupine B, B9. Vrlo je važan za zdravlje majke i fetusa, posebno tijekom prvog tromjesečja. Međutim, većina trudnica ne konzumira dovolje količine folata, što može povećati rizik od oštećenja neuralne cijevi fetusa i njegovom malom porođajnom težinom. Nedovoljan unos folata također može uzrokovati da dijete postane sklonije infekcijama i bolestima kasnije u životu.

POVEZANO: Tjelesna aktivnost, spavanje i prehrana tijekom trudnoće

Slatki krumpir

Slatki krumpir vrlo je bogat beta-karotenom, biljnim spojem koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je ključan za rast i staničnu diferencijaciju što je vrlo važno za bebin zdrav razvoj. Trudnicama se općenito savjetuje da povećaju unos vitamina A za 10–40%. Slatki krumpir odličan je izvor beta-karotena. Otprilike 100-150 grama kuhanog slatkog krumpira ispunjava njegov cjelokupni preporučeni dnevni unos.

Losos

Losos je bogat esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. One su neophodne tijekom trudnoće, a u velikim količinama nalaze se u morskim plodovima i pomažu u izgradnji bebinog mozga i očiju. Ipak, trudnicama se obično preporučuje ograničenje unosa morskih plodova na dva puta tjedno, zbog žive i ostalih onečišćenja koja se nalaze u masnoj ribi. To nipošto ne znači da u potpunosti trebate izbjegavati morsku hranu, jer se time ograničava unos esencijalnih omega-3 masnih kiselina.

Jaja

Jaja su zapravo vrhunska namirnica, jer u malim količinama sadrže gotove sve hranjive tvari koje su potrebne. Veliko jaje sadrži oko 77 kalorija, kao i visokokvalitetne bjelančevine i masti. Također sadrži puno vitamina i minerala. Jaja su sjajan izvor kolina. Kolin je ključan za mnoge procese u tijelu, uključujući razvoj i zdravlje mozga. Niski unos kolina tijekom trudnoće može povećati rizik od oštećenja neuralne cijevi i možda dovesti do smanjenja bebinih moždanih funkcija.

 width=

Koje je još namirnice potrebno konzumirati i koji je zaključak?

Prehrana trudnica treba sadržavati (ako ne jedete onda trebate uvesti) brokulu, lisnato povrće, nemasno meso, riblje jetreno ulje, bobičasto voće, cjelovite žitarice, avokado i sušeno voće.

Ono što jedete tijekom trudnoće utječe na vašu energiju i dobro opće stanje. To također može izravno utjecati na zdravlje i razvoj vaše bebe. Kako su potrebe za kalorijama i hranjivim tvarima povećane, vrlo je važno da odaberete zdrave namirnice. Debljanje tijekom trudnoće je normalno, ali važno je da bude umjereno, a ne prekomjerno. To koristi vama, vašoj bebi i vašem zdravlju nakon trudnoće.

 width=

POVEZANO: 6 namirnica koje bi trudnice trebale jesti svaki dan!