Trudnice

Pripremite se za porod! Savjeti trudnicama

Pripremite se za porod! Savjeti trudnicama Bebe.hr portal

Porod nije šala ali mnogi se važnim vještinama sa savladavanje nauče tek usred samog poroda. Sigurno je da ćete između kontrakcija dobiti dobre savjete od medicinskih sestra i doktora. Ali pripremiti se za jedno od najintenzivnijih iskustava u našim životima može puno olakšati.

Postoji mnogo načina da se upoznate s mišićima koje ćete trebati koristiti za učinkovito guranje. Malo eksperimentiranja prije vremena omogućuje vam da vidite koji vam pristupi najbolje idu. Osim toga, vježba vam pomaže izgraditi mišićnu memoriju, na čemu ćete biti zahvalni kada dođe vrijeme za pravu stvar.

 

 

Kako bi se što bolje pripremili za porod donosimo nekoliko savjeta

 

Vježbajte “guranje” prije poroda

porod

Opcija tampon

Nemojte slušati one koji uspoređuju guranje tijekom poroda sa odlaskom na toalet i tvrdom stolicom. To nema veze jedno s drugim jer se radi o potpuno drugačijem skupu mišića. Umjesto toga, zamislite kako je gurati tampon. Probajte zapravo vježbati to. To su mišići koje želite koristiti prilikom guranja.

Opcija balon

Kada pušete balone, zahvaćate one trbušne mišiće na koje se oslanjate prilikom guranja tijekom poroda. Napuhujte balon i usredotočite se na ono što se događa u vašem tijelu. Primijetite koji su mišići aktivirani. Nakon što ste ovo pokušali nekoliko puta, provjerite možete li aktivirati te mišiće bez balona.

 

Pozicije tijekom poroda

 

Bočno ležanje

Kada ste ravno na leđima, to vrši pritisak na trtičnu kost, što otežava guranje. Ali sve se to mijenja samo naginjanjem tijela u stranu.

Čučanj

Način na koji nećete morati obaviti sami sav posao je stiskanje i guranje u čučećem položaju. Ovdje dobivate dodatnu pomoć oko gravitacije. Gurate, a gravitacija vuče.

Ruke i koljena

Ovo je još jedan položaj koji pomaže otvaranju zdjelice, što guranje čini učinkovitijim. Za bolju verziju ovog položaja, prebacite gornji dio tijela preko lopte za porođaj.

 

porod

 

Savjeti za “guranje” tijekom poroda

 

Štitnik za usta

Vaša čeljust i zdjelica su povezane vezivnim tkivom. Zato je važno držati čeljust opuštenom dok gurate — a štitnik za usta može pomoći. Kada vam je čeljust opuštena, bolje možete koristiti mišiće zdjeličnog dna da izgurate bebu van.

Porod i tehnike disanja

Prije nego što počnete gurati, trebati ćete duboko udahnuti zrak. Udahnite i držite ga oko pet sekundi dok gurate. Zatim polako otpustite zrak. Naravno, udahnite kad god vam zatreba, ali znajte da će vaši guranje biti učinkovitije ako možete upotrijebiti snagu zraka u plućima.

Sportski trik

Znate onaj smiješni zvuk koji ispuštaju nogometaši? Kada ispuštate taj zvuk, on uključuje najbolje mišiće za guranje. Možete upotrijebiti ovaj trik kako biste se upoznali s mišićima koje želite koristiti. Možete ga koristiti i tijekom samog poroda.

POVEZANO: Što trudnice u prvom tromjesečju trebaju izbjegavati?