TrudnicePromjene imunološkog sustava u trudnoći

Neke promjene koje se događaju u trudnoći očiglednije su od drugih. Znamo da žene imaju istaknut trudnički trbuh i mučnine na početku trudnoće, a kasnije natečene gležnjeve. No, trudnoća može promijeniti neke od ključnih tjelesnih procesa i funkcija.
9 mjeseci prije

Jedna od tih manje očitih promjena događa se u ženskom metabolizmu kad tijelo koristi prehrambene šećere, masti i bjelančevine kako bi osiguralo energiju i građevne blokove potrebne za pravilno funkcioniranje stanica, tkiva i organa.

Kako trudnoća napreduje, žene mogu razviti inzulinsku rezistenciju zbog koje će glukoza puno prije doprijeti do bebe i posteljice te osigurati odgovarajući rast i razvitak bebe. Kako bi i vlastiti energetski zahtjevi trudnica bile ispunjeni, one će rano pohraniti masnoću i sagorijevati je kasnije kao izvor energije. Dakle, trudnice tijekom posljednjih 13 tjedana trudnoće sagorijevaju više masti nego ikad prije.

Koja je posljedica promjena imunološkog sustava u trudnoći?

Imunološki sustav se mijenja tijekom trudnoće. Te promjene doprinose uspjehu trudnoće, a smatra se da ih uzrokuju mnoge hormonalne promjene. Ako beba nasljeđuje pola majčinih, a pola očevih gena, majčin imunološki sustav mora biti strogo reguliran, što znači da njezino tijelo ne smije odbijati bebu. To se postiže izmjenom broja i aktivnosti majčinih imunoloških stanica koje brane tijelo od bakterija, gljivica i virusa.

Iako promjene imunološkog sustava štite bebe, one također čine trudnice podložnima na teške reakcija na viruse poput gripe. Još uvijek promjene nisu do kraja istražene pa se zato trudnicama preporučuje cijepljenje protiv grip. Neke od promjena su ugrađene u maternici kako bi se optimizirao rast i razvoj djeteta i posteljice.

Žene koje pate od autoimunih bolesti također mogu osjetiti promjene u simptomima svoje bolesti u trudnoći. Tako se žene s multiplom sklerozom i reumatoidnim artritisom osjećaju bolje, dok žene s lupusom često trpe pogoršanje svojih simptoma. Vrlo brzo nakon rođenja djeteta simptomi autoimune bolesti se vraćaju.

6 načina kako ojačati imunitet u trudnoći

  1. Spavajte više – rast ploda je fiziološki naporan proces. Zbog toga je, između ostalog, potrebno više sna. Idite ranije na spavanje i ako je moguće, odrijemajte i tijekom dana.
  2. Jedite hranjive namirnice – smanjite unos šećera jer on ne djeluje povoljno na imunološki sustav. Jedite cjelovitu hranu, puno povrća, čiste bjelančevine i dobre masti.
  3. Smijte se – to zaista jača imunološki sustav. Zato se družite s ljudima čiji smisao za humor odgovara vašem.
  4. Uzimajte probiotike – oni smanjuju učestalost simptoma prehlade, štiti dijete te smanjuje stupanj alergije i prehlade.
  5. Vitamin D – ovaj vitamin pomaže kod plodnosti i općenito pomaže poboljšati zdravlje u trudnoći.
  6. Cink – povećava otpornost imunološkog sustava te može smanjiti broj prijevremenih porođaja za 14%.

Promjene su fiziološki fenomen

Trudnice trebaju biti svjesne promjena u metabolizmu i imunološkom sustavu. To može pomoći u razumijevanju prirodnog fiziološkog fenomena trudnoće, ali i neželjenih pojava koje se događaju poput prijevremenog porođaja, gestacijskog dijabetesa ili preeklampsije.

Ako se uspije otkriti kako ženino tijelo prirodno mijenja način na koji koristi šećere, masti i bjelančevine prije, za vrijeme i nakon trudnoće, to može koristiti prije liječenju karcinoma i drugih teških bolesti.

 

 

Avatar

Mateja

Leave a Reply