0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Promjene na koži za vrijeme trudnoće

Promjene na koži za vrijeme trudnoće Bebe.hr portal

Promjene na koži tijekom trudnoće mogu biti velike. Također mogu biti popraćene i svrbežom, aknama i drugim neugodnim pojavama. Promjene mogu biti vidljive po cijelom tijelu, a najviše na području lica, grudi, trbuha i bedara. One su posljedica hormonalnih, imunoloških i metaboličkih promjena i većinom su prolazne.

Koje su najčešće promjene na koži?

Akne

Hormonalne promjene glavni su uzročnik akni inače pa tako i u trudnoći. Androgeni hormoni potiču žlijezde lojnice na prekomjerno lučenje masne supstance sebuma kroz folikule, male otvore na koži. To je idealno okruženje za razmnožavanje bakterija i dolazi do pojave upalnih procesa na koži. Na akne također utječu neuravnotežena prehrana i stres kojem je organizam u trudnoći izložen zbog velikog broja promjena kroz koje prolazi u kratkom vremenu.

Na hormonalne promjene ne možemo utjecati, ali na prehranu možemo i moramo. Ona mora biti bogata vitaminima i mineralima. Bitno je u svakom trenutku biti dovoljno hidriran, a to se može postići unosom vode, limunade ili nezaslađenog čaja.

Liječenje akni u trudnoći može biti teško jer mnogi lijekovi za njihovo tretiranje mogu biti opasni za dijete. Zato je kožu potrebno njegovati blagim sredstvima napravljenim od prirodnih sastojaka.

Svrbež kože

Posljedica rastezanja trbuha u trudnoći je neugodan svrbež, a ponekad se može javiti i po čitavom tijelu. Uzrok mogu biti kožne bolesti, bolesti koje pogađaju cijelo tijelo ili suha koža. Ako svrbež poprima ekstremne razmjere, posjetite liječnika, a ako on ne remeti vaš san i podnošljiv je, evo nekoliko savjeta kako ga umiriti.

Pokušajte se što manje češati, jer što se više češete, to je iritacija veća. Umjesto toga, mažite se mlijekom za tijelo na bazi prirodnih sastojaka kako bi koža dobila potrebnu vlažnost. Možete koristiti i biljna ulja bogata vitaminom E jer djeluju blagotvorno na kožu. Tu ubrajamo ulje avokada, bademovo ulje i arganovo ulje. Kad se tuširate, koristite blage gelove za tuširanje.

Strije

Uslijed rastezanja kože, može doći do pucanja kože pa nastaju strije. Na mjestu pucanja nastaju crveni ili ljubičasti ožiljci koji nakon nekog vremena postaju bijeli. Da bi se spriječila pojava strija, potrebno je svako jutro i večer namazati tijelo kokosovim ili bademovim uljem. Hrana bogata vitaminom C hrani i njeguje kožu pa je poželjna konzumacija.

 width=

Suha i osjetljiva koža

Suhu kožu dodatno mogu isušiti vjetar, hladnoća i vrućina, opečenost kože suncem, korištenje agresivnih gelova ili sapuna za tuširanje. Ona je znak da tijelo nije dovoljno hidrirano pa je uz izbjegavanje vanjskih čimbenika koji je uzrokuju, potrebno unositi i dovoljno tekućine u organizam. Osim suhe kože, u trudnoći je moguće da ona bude i osjetljivijija nego inače. To se očituje u bržem razvoju upala, sporijem zacjeljivanju rana i lakšem nastajanju modrica nego prije. Češće se mogu javljati trnci, drhtavice i ježenja.

Hiperpigmentacija

U trudnoći se zbog pojačanog lučenja melanina velikom broju trudnica pojavljuju smeđe mrlje na koži. Najčešće se pojavljuje po vratu i ispod pazuha. Hiperpigmentacija se može javiti i na području lica i tada govorimo o melasmi. Da bi izbjegli pojavu mrlja, nemojte se izlagati jakom suncu i obavezno koristite visoki SPF.

 width=Promjene na koži