0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Promjene u spavanju i nesanica za vrijeme trudnoće

nesanica za vrijeme trudnoće

Promjene u spavanju i nesanica za vrijeme trudnoće veoma su česte pojave koje će zapravo izbjeći vrlo mali broj žena. Vaše se tijelo mijenja, a s njim i vaš način spavanja. Bez obzira jeste li u prvom, drugom ili trećem tromjesečju trudnoće ili na samom početku poroda, trudnoća može značajno utjecati na vaš san. Promjene hormona tijekom trudnoće mogu mijenjati prirodu sna trudnice.

Postojeći problemi sa spavanjem mogu se pogoršati, a novi se mogu pojaviti tijekom svake faze trudnoće. Nesanica za vrijeme trudnoće također je uobičajena pojava, posebno pred kraj trudnoće. Razmislite o tome kako je najbolje spavati tijekom trudnoće, uključujući ulogu hormona, moguće rješenja za probleme sa spavanjem i najbolje položaje za ublažavanje bolova u leđima.

Utjecaj hormona na san trudnice

Trudnoća donosi dramatične hormonalne promjene. Ove promjene utječu na mnoge aspekte tijela i mozga, uključujući raspoloženje, fizički izgled i metabolizam. Hormonske promjene također utječu na obrazac spavanja ili kvalitetu sna. POVEZANO: Trudnička abeceda – Hormoni

Progesteron opušta glatke mišiće i može doprinijeti čestom mokrenju, žgaravici i začepljenju nosa. Sve to može omesti san trudnice. Također smanjuje budnost tijekom noći i smanjuje količinu brze očne pokretljivosti (REM) sna, faze sna obilježene živopisnim snovima. Osim toga, smanjuje vrijeme potrebno za utonuće u san.

Drugi važan hormon tijekom trudnoće, estrogen, također može utjecati na san ako proširuje krvne žile putem procesa nazvanog vazodilatacija. To može rezultirati naticanjem ili edemom u stopalima i nogama, a također može povećati začepljenost nosa i ometati disanje tijekom spavanja. Osim toga, poput progesterona, estrogen može smanjiti količinu REM sna. POVEZANO: Identificirana povezanost autizma i visoke razine estrogena u maternici

Drugi hormoni također mogu doživjeti promjene tijekom trudnoće s različitim učincima. Studije su pokazale da su razine melatonina obično više tijekom trudnoće. Povećane razine prolaktina u tijelu mogu dovesti do povećane količine dubokog sna.

Promjene u spavanju za vrijeme trudnoće

Dalekosežni utjecaj trudnoće na san ne može se dovoljno naglasiti: dolazi do promjena u kvaliteti, količini i samoj prirodi sna. Za osobe koje već imaju postojeći poremećaj spavanja, problemi se mogu pogoršati. Osim toga, mnogi problemi sa spavanjem mogu se prvi put pojaviti tijekom trudnoće. Iako se ovi problemi mogu početi javljati ubrzo nakon začeća, obično se povećavaju u učestalosti i trajanju kako trudnoća napreduje.

Gotovo sve žene primjećuju povećano buđenje tijekom noći, posebno tijekom trećeg tromjesečja. To može biti posljedica fizičke nelagodnosti, psiholoških prilagodbi i hormonalnih promjena – sve što može utjecati na san i rezultirati povećanom dnevnom pospanošću i umorom.

 • Prvo tromjesečje (prvih 12 tjedana): Oko desetog tjedna trudnoće, ukupno vrijeme spavanja se povećava s duljim noćnim spavanjem i čestim dnevnim drijemanjima. San postaje manje učinkovit s čestim buđenjima, a količina dubokog sna sna se smanjuje. Mnoge žene se žale na lošu kvalitetu sna.
 • Drugo tromjesečje (tjedni 13. do 28.): San obično postaje bolji s većom učinkovitošću spavanja i manje budnog vremena noću. Međutim, prema kraju drugog tromjesečja, broj buđenja tijekom noći ponovno se povećava.
 • Treće tromjesečje (tjedni 29. do kraja trudnoće): Žene u trećem tromjesečju trudnoće doživljavaju više buđenja noću i provode više vremena budne tijekom noći. Također češće drijemaju tijekom dana, što opet smanjuje učinkovitost sna. Također, san postaje lakši, s češćim fazama 1 ili 2 spavanja.

Nesanica za vrijeme trudnoće

Nesanica za vrijeme trudnoće povezana je s hormonalnim promjenama koje se događaju u vašem tijelu. No, osim hormonalnih promjena, postoji niz drugih faktora koji mogu doprinijeti tome da budete budni noću.

Sasvim je prirodno da ćete u trudnoći iskusiti:

 • Česte posjete kupaonici
 • Trudničku žgaravicu, zatvor ili jutarnju mučninu
 • Bolove, kao što su glavobolje, bolovi u oko maternice ili osjetljive dojke
 • Grčeve u nogama i sindrom nemirnih nogu
 • Živopisne ili uznemirujuće snove
 • Pojačan rad metabolizma koji održava toplinu
 • Teškoće u pronalaženju udobnog položaja za spavanje zbog rastućeg trbuha
 • Pomicanje, okretanje i valjanje vaše aktivne bebe u trbuhu
 • Anksioznost i brige prije poroda

S obzirom na to da je moguće iskusiti nesanicu i poremećen san u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće, možete se suočiti s gubitkom sna tjednima i mjesecima bez stvarnog kraja na vidiku. Umjesto da vas ovaj poremećaj sna opterećuje, konzultirajte svog liječnika na sljedećem prenatalnom pregledu kako biste dobili pomoć i smjernice. POVEZANO: Prenatalna testiranja

nesanica za vrijeme trudnoće

Što učiniti kada vas muči nesanica za vrijeme trudnoće?

Vjerojatno spavate više nego što mislite. Iako se možda ne čini tako ako vam san prekida buđenje, okretanje i traženje udobnog položaja ili noćna tjeskoba zbog dolaska djeteta.

Izađite iz kreveta. Ako ne zaspite nakon 20 do 30 minuta, ustajte i obavite neki maleni, dosadan zadatak. (Razmislite o plaćanju računa 15 minuta, a ne o čišćenju WC-a.) Zatim pokušajte ponovno zaspati. Možda ćete u tom trenutku biti dovoljno umorni da dobijete potrebni odmor.

Ne brojite sate. Iako većina ljudi najbolje funkcionira s oko osam sati sna, neki se osjećaju dobro i sa manje, dok drugi trebaju više. Izračunajte koliko vam sati sna treba i provjerite kako se osjećate s količinom sna koju dobivate. Ako niste kronično umorni, moguće je da spavate sasvim dovoljno.

Hormonske promjene, fizičke nelagodnosti i emocionalna uzbuđenja često doprinose problemima sa snom. Međutim, razumijevanje uzroka i primjena odgovarajućih strategija za upravljanje nesanicom može značajno poboljšati kvalitetu sna tijekom trudnoće. Konzultacija s liječnikom i usvajanje zdravih navika spavanja, poput promišljenog planiranja aktivnosti i relaksacijskih tehnika, mogu pomoći trudnicama da se suoče s ovim izazovima. Važno je naglasiti da kvalitetan san igra ključnu ulogu u održavanju fizičkog i emocionalnog blagostanja tijekom trudnoće, te da trudnice trebaju aktivno raditi na očuvanju svojeg sna radi optimalnog zdravlja za sebe i svoje nerođeno dijete. POVEZANO: Udobno spavanje i za vrijeme trudnoće