0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Smjernice kod kupnje kolijevke

Smjernice kod kupnje kolijevke Bebe.hr portal

Kupnje kolijevke za dijete važna je odluka o kojoj je pametno misliti i prije nego vaša beba dođe na svijet. Prilikom pregledavanja ponude kolijevki, online i u trgovinama, potrebno je paziti na neke osnovne karakteristike koje bi vaša kolijevka trebala imati da bi se vaše dijete osjećalo sigurno i ugodno.

Kolijevke koje se danas izrađuju variraju s obzirom na materijale, boje i dizajn. Bez obzira na to kakav je vaš ukus i uređenje doma, pronaći ćete nešto što će vam se sviđati. Ipak, najvažniji nije izgled kolijevke već njezina učinkovitost.

 

Kupnje kolijevke: jednostavne ako se držite smjernica

 

Sastavljanje kolijevke

Ako se odlučujete za sastavljanje kolijevke kod kuće, pripazite na to da upute slijedite u baš svakom segmentu. Nijedan dostavljeni dio (osim ako se radi o rezervnom dijelu) ne bi trebao ostati kao višak jednom kada je kolijevka složena. U slučaju da se to dogodi, bilo bi dobro da još jednom prođete upute i vidite gdje ste pogriješili. Nikako ne želite razmišljati o tome hoće li se kolijevka raspasti s vašom bebom unutar nje.

 

Visina kolijevke

Pobrinite se da kolijevka bude dovoljno niska kako biste mogli posegnuti unutra i izvući bebu bez problema. Točna visina ovisi o tome koliko ste vi visoki. Zato savjet izmjerite doma kolika Vam je visina maksimalna da se možete sagnuti po dijete.

Možda će Vas još zanimati: Treba li novorođenčadi mir i tišinu za spavanje?

 

Ograda

Šipke ograde ne bi trebale biti udaljene više od 6 cm. Zašto? Šipke koje su previše udaljene jedna od druge omogućile bi da se beba provuče kroz njih i padne ili se zaglavi.

 

Madrac

Madrac mora čvrsto pristajati u krevetić kako se bebini udovi ne bi zaglavili između njega i rubova kolijevke. Ako možete provući više od dva prsta između madraca i stranica krevetića, madrac je premalen.

 

Posteljina

Kako bi vašoj bebi bilo udobno pripazite na to da je posteljina vodootporna i mekana. Pleteni pamuk, flanel i tkani pamuk dobre su opcije za posteljinu za bebe. Pobrinite se da sve što dobijete može prati u perilici i kupite nekoliko dodatnih komada kako ne biste prali rublje svaki put kad beba bljucne.

 

 

Što bi bilo dobro izbjegavati?

 width=

 

Preko noći ili kada dijete spava, u kolijevci ne biste trebali ostavljati deke, jastuke, igračke ili plišane životinje. Sve to predstavlja opasnost od gušenja!

Ako imate kućne ljubimce, ne dopustite im da ulaze u kolijevku. Osim opasnosti od alergena, tu je i mogućnost toga da ljubimac odluči kolijevku označiti kao svoj teritorij. Ov može biti pogubno kada beba dođe kući, a ljubimac pokuša uskočiti u krevetić.

POVEZANO: Spavanje novorođenčeta: 5 uobičajenih grešaka koje vjerojatno radite