0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Spolne bolesti u trudnoći: Kako mogu utjecati na majku i fetus?

Spolne bolesti u trudnoći

Spolne bolesti u trudnoći predstavljaju kompleksno medicinsko pitanje koje zahtijeva pažljivo razmatranje i njegu. Spolno prenosive infekcije (SPI) mogu utjecati na vašu sposobnost za začeće i na samu trudnoću. Važno je napomenuti da trudnoća sama po sebi ne pruža zaštitu od ovih infekcija. Infekcija SPI-om tijekom trudnoće može dovesti do ozbiljnih problema kako za vas tako i za vaše nerođeno dijete. Bilo da ste trenutno trudni ili planirate začeće, preporučljivo je konzultirati se s vašim liječnikom radi testiranja na spolno prenosive bolesti, bez obzira na prethodne rezultate testova.

U slučaju da se zarazite SPI-om tijekom trudnoće, pravovremeno započeto liječenje može smanjiti potencijalne rizike. Čak i ako SPI ne može biti potpuno izliječen, postoje mjere koje se mogu poduzeti kako bi se zaštitilo vaše i zdravlje vašeg djeteta.

Kako spolne bolesti u trudnoći mogu utjecati na nerođeno dijete?

Neke bolesti, poput sifilisa i HIV-a, mogu zaraziti dijete dok ste još trudni. Drugi, kao što su klamidija i genitalni herpes, mogu zaraziti dijete tijekom porođaja i/ili pri rođenju. Spolne bolesti u trudnoći mogu predstavljati značajne zdravstvene rizike za nerođene bebe. Neki od tih rizika su prijenos infekcije na dijete, prijevremeni porod, niska porođajna težina, anomalije pri rođenju ili mrtvorođenost. POVEZANO: Mrtvorođenče: Kako se nositi sa gubitkom

Redovita medicinska skrb tijekom trudnoće i otvoreni razgovor s vašim liječnikom ili primaljom o mogućim zabrinutostima u vezi sa spolnim bolestima mogu značajno smanjiti rizike povezane s njima tijekom vaše trudnoće.

HIV, Hepatitis B, HPV i Sifilis

Zahvaljujući razvoju moćnih lijekova, rizik prijenosa HIV-a na vašu bebu značajno je smanjen i prevencija je moguća. Međutim, kada prijenos ipak nastupi, posljedice mogu biti katastrofalne, potencijalno rezultirajući stjecanjem HIV infekcije kod djeteta. Ako razmišljate o trudnoći, iznimno je važno konzultirati se sa svojim liječnikom kako biste razmotrili strategije za smanjenje rizika prijenosa bolesti na vaše dijete.

Hepatitis B je infekcija jetre uzrokovana virusom hepatitisa B. Ako su trudnice zaražene hepatitisom B, mogu prenijeti infekciju svojoj bebi putem posteljice u otprilike 40% slučajeva. Zaražena novorođenčad može postati nositelj hepatitisa B tijekom cijelog života, što može dovesti do bolesti jetre pa čak i smrti. Srećom, rano testiranje i šira uporaba cjepiva protiv hepatitisa B mogu spriječiti infekciju. Također postoje lijekovi koje se mogu dati novorođenčadi odmah nakon rođenja kako bi se spriječio prijenos hepatitisa B s majke na dijete.

Genitalne bradavice, česta SPI, često se pojavljuju kao male nakupine nalik cvjetači i mogu uzrokovati nelagodu ili svrbež. Ako se tijekom trudnoće zarazite genitalnim bradavicama, liječenje može biti odgođeno do nakon porođaja, budući da hormoni trudnoće ponekad mogu potaknuti njihov rast. Ako bradavice narastu dovoljno da blokiraju rodni kanal, može biti potreban carski rez.

Sifilis se obično dijagnosticira putem krvnog testiranja, iako se sifilitične kožne lezije također mogu testirati. Sifilis se lako prenosi na nerođeno dijete, što može rezultirati ozbiljnom i potencijalno smrtonosnom infekcijom kod novorođenčadi koja su često i prijevremeno rođena. Neliječena novorođenčad koja preživi često razvijaju probleme u više organskih sustava, uključujući mozak, oči, uši, srce, kožu, zube i kosti. POVEZANO: Kako pomoći bolesnoj bebi ili malom djetetu da zaspe

Herpes, Gonoreja, Klamidija i Trihomonijaza

Infekcija herpesom u trudnica obično je sigurna sve do trenutka porođaja. Aktivne herpes lezije u genitalnom području izrazito su zarazne i mogu zaraziti dijete tijekom porođaja. Novorođenčad izložena genitalnom herpesu može pretrpjeti oštećenje očiju i središnjeg živčanog sustava. Infekcija herpesom kod novorođenčadi može postati ozbiljna i ugroziti više organskih sustava osim genitalija. Osim toga, virus se može početi razmnožavati i postati infektivan prije nego se pojave vidljivi simptomi na koži. Stoga se mnoge žene koje primijete izbijanje herpesa mogu odlučiti za carski rez kako bi spriječile prijenos virusa na novorođenče.

Gonoreja je često prisutna spolno prenosiva infekcija koja se obično dijagnosticira putem brisa vaginalne tekućine. Ako se zarazi tijekom trudnoće, ova infekcija može izazvati simptome poput vaginalnog iscjetka, pečenja tijekom mokrenja ili bolova u trbuhu. Neliječena gonoreja kod trudnice može povećati rizik od pobačaja ili prijevremenog porođaja. Beba rođena dok majka ima aktivnu infekciju može patiti od komplikacija kao što su sljepoća, infekcija zglobova ili ozbiljna krvna infekcija.

Klamidija može povećati rizik od pobačaja i prijevremenog porođaja. Novorođenčad izložena klamidiji može razviti teške infekcije očiju i upalu pluća. Važno je obaviti ponovno testiranje unutar tri mjeseca nakon liječenja kako biste osigurali da je infekcija nestala, čak i ako je vaš partner također tretiran.

Trihomonijaza je infekcija koja može uzrokovati žuto-zeleni vaginalni iscjedak i bol tijekom seksa ili mokrenja. Može povećati rizik od prijevremenog porođaja. Rijetko, novorođenče može dobiti infekciju tijekom porođaja i imati vaginalni iscjedak nakon rođenja. Preporučuje se ponovno testiranje unutar tri mjeseca nakon liječenja kako biste provjerili je li infekcija nestala.

Moguće je tretirati spolne bolesti u trudnoći

Spolne bolesti u trudnoći liječe se ovisno o napredovanju infekcije i stadiju trudnoće.

  • HIV/AIDS: Lijekovi mogu smanjiti razinu virusa na nedetektibilnu razinu, sprječavajući prijenos virusa na dijete.
  • Herpes: Antivirusne tablete mogu liječiti lezije, a carski rez se može preporučiti ako su aktivne lezije prisutne pri porodu kako bi se spriječio prijenos.
  • Gonoreja: Trudnice mogu primiti antibiotike, a novorođenčad dobivaju očne kapi pri rođenju kako bi se spriječile očne infekcije.
  • HPV (genitalne bradavice): Liječenje se može odgoditi do nakon poroda s opcijama kao što su kirurški zahvati ili lijekovi za uklanjanje bradavica.
  • Klamidija: Antibiotici liječe klamidiju kod majki, a novorođenčad dobiva očnu mast kako bi se spriječio konjunktivitis. Preporučuje se ponovno testiranje.
  • Sifilis: Antibiotici se propisuju tijekom trudnoće kako bi se smanjio rizik prijenosa infekcije i zaustavio napredak sifilisa.
  • Hepatitis B: Novorođenčad zaraženih majki primaju protutijela kako bi se spriječila infekcija.
  • Trihomonijaza: Lijekovi mogu izliječiti infekciju kod trudnica i njihovih partnera uz preporuku za ponovno testiranje nakon tri mjeseca.
Spolne bolesti u trudnoći

Prevencija spolno prenosivih infekcija

Spolne bolesti u trudnoći (i općenito) moguće je prevenirati ako se pridržavate određenih preporuka. Kako biste se osigurali izbjegavajte spolne odnose sa zaraženim osobama, ograničite broj osoba s kojima se upuštate u odnose i prije nego se upustite u spolni odnos s novim partnerom – dogovorite testiranje za ove vrste bolesti. Također, cijepite se protiv HPV-a i hepatitisa. Kod muškaraca, obrezivanje može smanjiti rizik od zaraze određenim SPI-ovima. POVEZANO: Kako spolno prenosiva bolest može utjecati na trudnoću?