25 do 40 tjedana Trudnice

Spriječite strije u trudnoći

Spriječite strije u trudnoći Bebe.hr portal

Naglo rastezanje kože uzrokuje pojavljivanje tih neželjenih crvenih ili ljubičastih crta. Uz mučnine, umor, potrebu za čestim odlaskom na toalet i strije su nešto što dolazi s trudnoćom. Na pojavu strija utječu mnogi čimbenici i često se javljaju kod onih trudnica kojima su i majke imale strije. Sljedeći savjeti pomoći će vam u pravilnoj njezi kože koja će utjecati na sprječavanje pojave strija.

  1. Pravilna njega kože

Njegujte li pravilno svoju kožu tijekom cijele trudnoće možete spriječiti pojavu strija ili ih učinili manje vidljivima. Za njegu kože izaberite proizvode specijalizirane za sprječavanje nastanka strija. Svaki dan, minimalno dva puta, na problematična područja, trbuh, bedra i grudi, nanesite hidratantnu njegu i nježno umasirajte. Nakon poroda nastavite njegovati kožu kako biste joj pomogli da se oporavi.

Sebamed krema protiv strija

 width=

Sebamed Krema protiv strija ima jedinstvenu trostruku formulu “TRIPLE SOFT” na bazi ulja avokada, masline i shea maslaca koja obnavlja elastičnost kože, djeluje preventivno i protiv strija te ublažava postojeće. pH vrijednost 5,5 pruža potporu zaštitnom prirodnom kiselom plaštu zdrave kože. Krema je sigurna za upotrebu tijekom perioda dojenja.

Ne sadrži paraben, mineralna ulja, ftalate, alkohol, bisfenol (BPA) te je bez sastojaka životinjskog podrijetla.

  1. Masiranje kože

Još jedan način sprječavanja strija je posebna tehnika masiranja. Pozorno uhvatite kožu palcem i kažiprstom. Nježno je podignite i trljajte između prstiju. Ponovite to 2-3 puta na dan tijekom trudnoće. Masaža s posebnim masažnim četkama također može pomoći.

  1. Pazite na težinu

Nastanak strija povezan je s iznenadnim povećanjem tjelesne težine uslijed koga se koža širi i ostaju strije. Istina je da u trudnoći treba jesti za dvoje ali nikako dvije porcije. Na početku trudnoće posavjetujte se sa svojim liječnikom koja je optimalna i preporučljiva težina koju biste trebali doseći s obzirom na vašu visinu i težinu prije trudnoće. Koliko kilograma treba dobiti u trudnoći možete saznati i prema indeksu tjelesne mase: buduće majke s indeksom tjelesne mase (BMI) manjim od 18,5 mogu dobiti od 12,5 do 18 kilograma, one s BMI-om između 18,5 i 24,9 trebaju dobiti od 11,5 do 16 kilograma, dok za trudnice s  indeksom tjelesne mase (BMI) od 25 do 29,9 idealno povećanje kilaže je od sedam do 11,5 kilograma. Ako je BMI 30 i viši, preporučuje se povećanje između pet i devet kilograma.

Jednostavan savjet kako izračunati indeks tjelesne mase ili BMI: Svoju težinu u kilogramima podijelite sa svojom visinom u centimetrima ( npr. 80 kg:180 cm = 0,44). Broj koji dobijete podijelite još jednom s vašom visinom u centimetrima (npr. 0,44:180 = 0,00244). Dobiveni broj pomnožite s 10 000 (0,00244 x 10 000 = 24,7). Dobili ste svoj indeks tjelesne mase!

  1. Unosite dovoljno tekućine

Unos dovoljne količine tekućine neophodan je za zdravlje tijela i čitavog organizma, osobito kada ste trudni. Tekućina utječe na mekoću i hidratiziranost kože. Kako kožu njegujete kremama izvana tako ju tekućinom (čitaj: vodom) njegujete iznutra. Izbjegavajte gazirana pića i napitke sa šećerom, a prednost dajte vodi i prirodnim voćnim sokovima.

  1. Nošenje pravilne odjeće od presudne je važnosti

Na početku trudnoće kada vaše grudi počinju bujati investirajte u kvalitetan grudnjak s debelim naramenicama koji će im pružiti potrebnu potporu. Nakon rođenja vratite kožu u prvotno stanje uz pomoć postporođajnog steznika koji jača istegnute abdominalne mišiće i smanjuje bol.

  1. Nemojte pretjerivati s vježbanjem nakon poroda

Mnoge majke želi čim prije vratiti svoju staru figure pa se brzo nakon poroda vraćaju u teretanu. Bavljenje sportom ili bilo kojom vrstom aktivnosti je poželjno ali nemojte pretjerivati jer iznenadna mišićna aktivnost može uzrokovati pojavu strija.