0 do 12 tjedana Trudnice

Što je spontani pobačaj? Koji su znakovi spontanog pobačaja?

Što je spontani pobačaj? Koji su znakovi spontanog pobačaja? Bebe.hr portal

Spontani pobačaj i gubitak djeteta može biti vrlo uznemirujući. Ono što je utješno je da unatoč tome većina žena ima zdravu trudnoću u budućnosti, iako su pobacile.

Ako dođe do spontanog pobačaja morate znati da je to izvan vaše kontrole i ništa se ne može učiniti da se spriječi ili zaustavi.

 

Što je spontani pobačaj?

Spontani pobačaj, do kojeg može doći iznenada ili tijekom nekoliko tjedana, je gubitak djeteta prije 20. tjedna trudnoće. Čak jedna petina potvrđenih trudnoća završi pobačajem prije 20. tjedna. A mnoge druge žene pobace, a da nisu ni znale da su trudne.

 

Koji su znakovi spontanog pobačaja?

Važno je posjetiti svog liječnika ili otići na odjel hitne pomoći ako imate znakove pobačaja.

Najčešći znak pobačaja je vaginalno krvarenje, koje može varirati od svijetlocrvenih ili smeđih mrlja do obilnog krvarenja.

Drugi znakovi najčešći znak je grčevita bol u donjem dijelu trbuha. Bol može biti slična onoj koju imaju žene za vrijeme mjesečnice. Ali isto tako mogući su i jake kontrakcije, poput trudova. Ostali znakovi mogu biti izlučivanje tekućine iz vagine i krvnih ugrušaka ili trudničkog tkiva iz vagine.

Međutim mnoge žene u prvom tromjesečju dožive krvarenje iz rodnice koje ne dovodi do gubitka trudnoće.

 

Koje su vrste pobačaja?

Postoji nekoliko vrsta pobačaja — prijeteći, neizbježni, potpuni, nepotpuni ili izostali. Dok ostale vrste gubitka trudnoće uključuju ektopičnu trudnoću , molarnu trudnoću i oštećenu jajnu stanicu.

Prijeteći pobačaj

Kada vaše tijelo pokazuje znakove da biste mogli pobaciti, to se naziva ‘prijeteći pobačaj’. I može trajati danima ili tjednima. Pokazatelji su lagano vaginalno krvarenje ili bol u donjem dijelu trbuha a cerviks je još uvijek zatvoren.

Bol i krvarenje mogu nestati i moći ćete imati zdravu trudnoću i dijete. Ili se stvari mogu pogoršati i doći će do spontanog pobačaja. Rijetko postoji nešto što liječnik, primalja ili vi možete učiniti da spriječite pobačaj.

 

Neizbježan spontani pobačaj

Mogu nastupiti nakon prijetećeg pobačaja ili potpuno bez upozorenja. I obično postoji puno više vaginalnog krvarenja i jakih grčeva u donjem dijelu trbuha. Tijekom pobačaja vaš se cerviks otvara i fetus u razvoju će izaći u krvarenju.

 

Nepotpuni pobačaj

Pobačaj u kojem dio trudničkog tkiva ostaje u maternici. A vaginalno krvarenje i grčevi u donjem dijelu trbuha mogu se nastaviti dok se maternica i dalje pokušava isprazniti.

spontani pobačaj

Vaš liječnik morat će procijeniti je li potreban kratki postupak koji se naziva “dilatacija vrata maternice i kiretaža maternice”. Postupak je potreban za uklanjanje preostalog trudničkog tkiva i  izvodi se u operacijskoj sali.

 

Potpuni pobačaj

Do potpunog pobačaja dolazi kada svo tkivo trudnoće napusti maternicu. Vaginalno krvarenje može trajati nekoliko dana. Česta je grčevita bol poput porođaja ili jake menstruacije – to je kontrakcija maternice da bi se ispraznila.

Ako ste pobacili kod kuće ili negdje drugdje bez zdravstvenih radnika, trebali biste obaviti pregled kod liječnika kako biste bili sigurni da je pobačaj završen.

 

Izostali/propušteni pobačaj

U situacijama kada fetus umre i ostane u maternici govorimo o propuštenom pobačaju. Obično zna biti i smećkasti iscjedak. A simptomi trudnoće, poput mučnine i umora, su izblijedjeli. Moguće je da žene ne primijete ništa neobično. Mogu biti i šokirane kada se napravi skeniranje i otkrije da je fetus umro.

 width=

Ako se to dogodi, trebali biste sa svojim liječnikom razgovarati o mogućnostima liječenja i podrške.

 

Ponavljajući spontani pobačaj

Mali broj žena ima ponovljene pobačaje. Ako je ovo vaš treći pobačaj ili imate više spontanih pobačaja zaredom, najbolje je da o tome porazgovarate sa svojim liječnikom. Kako bi istražio uzroke i uputiti vas stručnjaku.

Ako mislite da imate spontani pobačaj, posjetite svog liječnika ili idite u hitnu službu.

POVEZANO: Kontrolni popis za prva tri mjeseca trudnoće