25 do 40 tjedana Trudnice

Što kada beba urani?

Što kada beba urani? Bebe.hr portal

Svaki porod prije 37. tjedna smatra se prijevremenim, a beba nedonošče. Saznajte s kojim se rizicima susreće nedonošče i što možete očekivati.

Napredak medicine omugućio je preživljavanje 90% prerano rođenih beba nakon 26. tjedna trudnoće, i to bez težih posljedica. Prijevremeno rođena djeca od početka zahtijevaju posebnu medicinsku skrb te daljnje praćenje zbog mogućnosti pojave raznih razvojnih teškoća.

Nedonošče

Trajanje trudnoće mjeri se od prvoga dana zadnjega menstrualnog ciklusa. Normalna trudnoća traje između 37 I 42 tjedana odnosno 279 dana. Sva djeca koja na svijet stignu prije 37 dana smatraju se nedonoščad. Težina bebe pri rođenju također može biti pokazatelj preranog rođenja. Bebe rođene s manje od 2500 grama drže se bebama male porođajne težine. Može se reći da su bebe rođene s manje od 2500 grama nedonoščad. No bebe mogu biti nedonoščad i težiti više od 2500 grama. Isto tako mogu biti rođene na termin, a težiti manje od 2500 grama. Ne postoji savršen sustav za kategorizaciju novorođenčadi, stoga se koriste obje metode, težina pri rođenju i duljina trudnoće.

Velik broj nedonoščadi rodi se blizu termina, i ta djeca uglavnom nemaju problema. Djeca rođena prije 32 tjedna trudnoće najčešće trebaju dugo ostati u bolnici, na odjelu za intenzivnu njegu.

Kod nekih je žena rizik od preranog poroda veći nego kod drugih.

U najčešće rizične čimbenike spada:

  • Dob trudnice (mlađa od 18 ili starija od 35 godina)
  • Prijašnji slučaj preranog poroda
  • Vaginalne infekcije
  • Malformacije maternice (septum itd.)
  • Povišeni krvni tlak tijekom trudnoće
  • Višestruka trudnoća, poput blizanaca ili trojčeka

Rođenje palčića

Prelazak u svijet izvan maternice uzrokuje različite probleme s kojima se nedonoščad susreće. Nakon poroda bebe se više ne mogu pouzdati u majke za biološku potporu. Pluća, srce, mozak, jetra i probavni trakt primorani su funkcionirati neovisno o pomoći majčine maternice. Ovisno o tome koliko se beba prerano rodila, ti organi možda nisu spremni preuzeti svoju funkciju. Unutar inkubatora uz liječničku pomoć nedonošče se nastavlja razvijati.

Kada je nedonošče spremno napustiti bolnicu?

Prije otpuštanja prijevremena rođene bebe na kućnu njegu u obzir valja uzeti sljedeće čimbenike:

  • Moguće je održavanje tjelesnu temperaturu izvan inkubatora. Dok bebe nisu teške otprilike 1700 grama, najčešće nemaju dovoljno tjelesne mase i potkožne masnoće koje bi održavale njihovu tjelesnu temperaturu.
  • Samostalno disanje. Nedonoščad katkad zaboravi disati, a to se naziva apneja. Jako je česta među nedonoščadi i uglavnom se naglo poboljšava kako se beba približava 40-om tjednu (ukupni tjedni trudnoće plus tjedni nakon poroda). Čak i ako je apneja i dalje problem nakon što je beba po svemu ostalom spremna za otpuštanje, mogli bi je poslati kući s monitorom za apneju.
  • Samostalno hranjenje. Djeca rođena prije vremena možda nemaju razvijene reflekse sisanja i gutanja do nekoliko tjedana poslije rođenja. Često ih se u bolnici hrani s pomoću sonde. Prije otpuštanja, gotovo sve bolnice zahtijevaju da novorođenče bude sposobno za dojenje ili bočicu.