25 do 40 tjedana Trudnice

Što učiniti kada beba ima karlični položaj? Pročitajte!

Što učiniti kada beba ima karlični položaj? Pročitajte! Bebe.hr portal

Kada je beba ima karlični položaj to komplicira porod, jer se bebina stopala mogu zapetljati u pupkovinu. Štoviše, djetetove ruke, tijelo ili noge mogle bi kliziti iz cerviksa prije nego što se potpuno raširi, a bi glava mogla zaglaviti u majčinom porođajnom kanalu.

 

Što je karlični položaj?

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana trudnoće većina beba je smještena s glavom blizu cerviksa. Ipak, 4% dojenčadi zauzme zadnju poziciju, što znači da mu se umjesto glave, donji dio tijela ili stopala pozicionira blizu cerviksa.

Postoji više karličnih položaja pa tako beba može biti u položaju u kojoj stražnjica izlazi prva. Zatim položaj u kojem su bebine noge savijene prema naprijed, ali i kada su noge savijene na dole, pa prednjače zajedno sa karlicom.

 

Kada je veća vjerojatnost za karlični položaj?

Dijagnoza se obično postavlja oko 36. tjedna trudnoće, kada beba uspostavi svoju porodnu poziciju. Veća je vjerojatnost za karlični položaj ako je majka prethodno rodila blizance ili je u prethodnoj trudnoći imala prijevremeni porod. Drugi slučajevi su kada majka ima previše ili premalo amnionske tekućine, višestruki miom ili ako posteljica prekriva cerviks.

 

Kako popraviti položaj?

 

 width=

Mnogo toga možete učiniti da natjerate bebu da se pomakne u pravi položaj — ili da se snađe ako se uopće ne okrene. Sljedeće metode mogu potaknuti vašu bebu da se pomakne u pravilan položaj za porod.

 • ne sjedite s prekriženim nogama
 • ne zauzimajte zavaljeni položaj tj. naginjanje u namještaju i umjesto toga da sjedite prema naprijed ispravljenih leđa, ako vam je to neudobno, koristite stolice i sjednite licem okrenutim prema naslonu
 • spavajte na boku a ne na leđima
 • sjedajte na loptu za pilates ili klečite,
 • ljuljate bokovima, ovo možete i dok klečite
 • ukoliko možete idite na prsno plivanje (u dogovoru sa doktorom)

Zakažite vanjsku cefaličnu verziju

U 37. tjednu, vaš liječnik bi trebao predložiti vanjsku cefaličnu verziju ukoliko je beba u karličnom položaju. Osim ako ne postoji druga kontraindikacija za vaginalni porod. To je postupak, gdje vaš doktor stavlja ruke na vanjski dio trbuha i pokušava ručno okrenuti dijete.

Ovaj postupak ima više od 50 posto uspješnosti. Rizici od ozbiljnih komplikacija, poput prijevremenog pucanja membrana su mali.

Vanjska cefalična verzija se ne preporučuje za žene koje imaju :

 • vaginalno krvarenje,
 • nisku razinu amnionske tekućine,
 • ako posteljica prekriva otvor maternice,
 • abnormalno malu bebu,
 • prerano pucanje membrane

 

Što još možete učiniti?

Šetnje mogu pomoći da se olabave ligamenti i vezivno tkivo koji podupiru maternicu i zdjelicu. Hodanjem možete stvoriti više prostora kako bi beba rotirala svoje tijelo i olakšala porod.

 

karlični položaj

Sve dok imate odobrenje svog liječnika, možete izvoditi i čučnjeve koji će pomoći bebi da se pravilno spusti. Dok izvodite vježbu obavezno ispravite leđa, neka stopala budu u širini ramena i budite sa petama čvrsto na podu. Savijte koljena dok ne prijeđu preko nožnih prstiju. Zadržite 10 do 30 sekundi, a zatim polako ustanite. Učinite najviše pet ponavljanja ali ne i više.

 

Što ako je vaša beba još uvijek ima karlični položaj?

Ako je vaša beba još uvijek u karličnom položaju i nakon što ste isprobali ove metode moguće je da ćete roditi carskim rezom kako bi se smanjile šanse za komplikacije. Svakako unaprijed razgovarajte sa vašim ginekologom i prođite kroz sve moguće opcije.

POVEZANO: 7 vrsta voća koje treba jesti tijekom trudnoće!