0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Strah od poroda

Strah od poroda Bebe.hr portal

Normalno je da žene iskuse strah od poroda — ali postoje stvari koje možete učiniti kako biste ga riješili. Ako ste uznemireni, važno je da razgovarate sa svojom liječnikom. Porod se u filmovima često prikazuje kao dramatičan i bolan proces. Ali većina žena koje su imale dijete reći će vam da je to drugačije od onoga što vam se servira.

 

Vrste strahova od poroda

Strah od nepoznatog

Strah od poroda može jednostavno proizaći iz neznanja što će se dogoditi. Ponekad se majke koje prvi put zatrudne ne osjećaju sigurnima da mogu roditi. U drugim slučajevima mogu biti zabrinuti zbog negativnih priča koje su čuli.

Strah od boli

Uobičajeno je bojati se porođajne boli — osobito ako ste majka prvi put. Također se možete bojati porođajne ozljede kao što je pukotina na perinealnom području.

Zapamtite, postoji mnogo načina na koje možete ublažiti bol tijekom poroda. Žene koje se mogu opustiti i osjećati da kontroliraju svoj trud obično ga smatraju manje bolnim.

 width=

Strah od intervencija tijekom poroda

Uvijek postoji mogućnost da će vam liječnik ili primalja trebati pomoći tijekom poroda. To je poznato kao intervencija i može uključivati ​​carski rez ili epiduralnu.

Ključ za svladavanje straha od intervencija je naučiti više o porodu. Pomoći će vam da se osjećate osnaženo i da imate kontrolu. To možete učiniti odlaskom na tečajeve prije poroda, čitanjem edukativnog materijala i razgovorom sa svojim zdravstvenim timom.

Strah od gubitka tjelesnih funkcija

Vjerojatno ste čuli da žene mogu nenamjerno kakati i tijekom poroda. Nema razloga za brigu — vaš liječnik i babica već su to vidjeli. Oni će to diskretno počistiti, a vi možda nećete ni shvatiti da se to dogodilo.

Svakako dobro razmislite tko će biti s vama u sobi i razgovarajte s njima o svom strahu. Mnoge žene otvaraju crijeva neposredno prije početka trudova i ne otvaraju ih ponovno do 48 sati nakon poroda.

Strah od poroda

Strah od gubitka kontrole

Najčešći strah žena koje su već imale dijete je da nemaju kontrolu ili da budu isključene iz odluka tijekom poroda. Neke žene također smatraju da nova trudnoća izaziva nerazriješene emocije o prethodnim teškim iskustvima poroda.

Može vam pomoći ako iskreno razgovarate o tim osjećajima sa svojim liječnikom — dajte im do znanja svoje želje.

Strah da nećete stići u bolnicu na vrijeme

Prva faza poroda može trajati dulje nego što očekujete. U prosjeku je potrebno 12 sati od trenutka kada majka prvi put započne trudove dok joj se grlić maternice potpuno ne raširi. Majkama koje su rađale u prosjeku je potrebno 8 sati. Obično ima dovoljno vremena da stignete do bolnice.

Vaš liječnik ili primalja će se pobrinuti da oni ili odgovarajuće kvalificirani i iskusni liječnik ili primalja budu tamo s vama.

Otprilike 4 ili 5 od svakih 1000 porođaja događa se izvan bolnice ili rađaonice ili izvan planiranog porođaja kod kuće. To se može dogoditi ako vaša beba dođe prerano ili živite u udaljenom području. Da biste se umirili, naučite što učiniti ako trudovi prerano dođu.

Načini upravljanja strahom

Neki dostupni programi i tehnike koji vam mogu pomoći u borbi protiv straha od poroda uključuju:

  • antenatalni tečajevi
  • vježbanje tehnika opuštanja
  • prakticiranje meditacije ili joge
  • vježbanje
  • razgovor s nekim kome vjerujete neće napuhati vaš strah

Kad je nešto ozbiljnije u pitanju

Za vrlo mali broj žena strah od poroda može postati fobija, to se još zove zove tokofobija. Ponekad je strah toliko intenzivan da žene mogu u potpunosti izbjeći rađanje djece.

Druge žene mogu doživjeti antenatalnu tjeskobu, depresiju ili posttraumatski stresni poremećaj nakon teškog poroda. Ova su stanja ozbiljna i zahtijevaju liječenje.

POVEZANO: Jesu li grčevi tijekom trudnoće normalni?