0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Sviranje puhačkih instrumenata u trudnoći: Da ili ne?

Sviranje puhačkih instrumenata u trudnoći

Je li sviranje puhačkih instrumenata u trudnoći sigurno za nerođenu bebu? Ako se bavite glazbom moguće je da ste si postavili ovo pitanje. Naravno, sviranje puhačkih instrumenata općenito se smatra sigurnim tijekom trudnoće. To je zato što se vaše tijelo prilagođava kako bi podržalo rast vaše bebe.

Kako vaša trudnoća napreduje, vaš kardiovaskularni i respiratorni sustav prilagođava se kako bi poboljšao izmjenu kisika i ugljičnog dioksida. Dodatno, vaš rebara se šire kako bi se prilagodila rastu bebe.

Međutim, važno je napomenuti da ćete možda naići na neke izazove pri sviranju puhačkih instrumenata. Povećanje veličine maternice može pritisnuti dijafragmu, mišićnu pregradu između prsa i trbušne šupljine. Tlak na dijafragmu može, pak, izvršiti pritisak na pluća, potencijalno utječući na kapacitet pluća i uzrokujući trenutke nedostatka zraka. Ovi trenuci su potpuno normalni tijekom trudnoće.

Ključno je biti svjestan signala vašeg tijela. Ako počnete osjećati nelagodu zbog nedostatka daha dok svirate, preporučuje se da se zaustavite i uzmete kratki odmor. Ako poteškoće s disanjem potraju ili postanu zabrinjavajuće, nemojte oklijevati konzultirati liječnika. On će pružiti savjete prilagođene vašoj jedinstvenoj situaciji i osigurati dobrobit vaše nerođene djece. POVEZANO: Klasična glazba i njezin utjecaj na bebe

Tjelesne promjene i respiratorni sistem za vrijeme trudnoće

Promjene koje tijelo prolazi tijekom trudnoće su duboke i značajno variraju kod svake osobe. Tipični fizički učinci trudnoće uključuju umor (doživljava se u otprilike 90% trudnoća), mučninu i/ili povraćanje (80%), bol u donjem dijelu leđa ili bol u zdjelici (50%) i inkontinenciju urina. Količina krvi koja cirkulira u tijelu povećava se otprilike za 50%, a hormoni uzrokuju opuštanje i rastezanje ligamenata i mišića.

Kako dijete raste i maternica se širi, prilagođava se abdominalno područje. Povećanje tjelesne težine od 11-16 kg je uobičajeno, a 65% toga je u abdominalnom području. Abdominalni mišići postaju tanji i produžuju se, smanjuje se njihova funkcionalnost. Respiratorni sustav se impresivno prilagođava tim promjenama.

Tijekom tri tromjesečja, rebra se šire prema gore, abdominalni mišići se produžuju, a dijafragma se pomakne prema gore čak do 4 cm. Volumen pluća ostaje nepromijenjen. Tijelo se prilagođava povećanjem volumena zraka koji se udiše/izdiše u minuti u mirovanju za čak 50%. To se događa putem mehanizama kao što je smanjenje otpora dišnih putova. Međutim, zbog smanjene sposobnosti pristupa rezervama pluća kako bi se povećao taj volumen tijekom stresa ili intenzivne tjelovježbe, sposobnost tijela za napornu tjelesnu aktivnost je umanjena, što dovodi do manje dostupnog kisika.

Istraživanja su pokazala da klasično obučeni pjevači koriste veći dio svojeg kapaciteta pluća tijekom pjevanja. Može se pretpostaviti da i profesionalni svirači puhačkih instrumenata obično koriste sve rezerve svojih pluća tijekom sviranja, i nemogućnost pristupa tim rezervama tijekom trudnoće može imati uočljive učinke na izvedbu.

Savjeti za sviranje puhačkih instrumenata u trudnoći

Imajte rezervne planove. Nemoguće je predvidjeti ili kontrolirati sve što će se događati i kako ćete se osjećati tijekom i nakon trudnoće.

Razmislite o logistici koncerta i mogućim prilagodbama opreme. Sviranje teških puhačkih instrumenata u trudnoći može postati zahtjevnije tijekom trećeg tromjesečja trudnoće. Razmislite o alternativnim planovima za repertoar koji uključuje lakše instrumente. Može vam biti teško stajati i svirati ili može biti neugodno sjediti tijekom duljih razdoblja. Slobodno izrazite svoje potrebe i razmislite o tome da držite stolicu u blizini kad svirate stojeći, u slučaju da osjećate vrtoglavicu. Kada se vratite sviranju nakon trudnoće, koristite mekše jastuke kako biste smanjili pritisak na tijelo.

Sigurno ojačajte svoj središnji dio tijela. Nakon trudnoće, postupno obnovite snagu svoje središnjice, s naglaskom na “prvo zdjelično dno“, a zatim trbušne mišiće, posebno transverzalne trbušne mišiće. Koncepti iz joge, kao što su mula bandha i uddiyana bandha, mogli bi biti korisni. Kardiovaskularna tjelovježba važna je za opće tjelesno oporavak i dobrobit, a post porođajna fizikalna terapija visoko je preporučljiva.

Stremite kvaliteti vježbanja, ne količini. Vjerojatno nećete imati toliko vremena za vježbanje kao prije rođenja djeteta, ali možete naučiti biti učinkoviti i produktivni s vremenom koje imate. POVEZANO: Vježbanje u vodi tijekom trudnoće

Prije svega, stavite svoje fizičko i mentalno zdravlje na prvo mjesto. Ne možete dati svoj najbolji doprinos kao roditelj i glazbenik ako zanemarite potrebe svojeg uma i tijela.

Sviranje puhačkih instrumenata tijekom trudnoće može biti sigurno i ugodno iskustvo za mnoge žene. Ključna stvar koju treba zapamtiti jest da je svaka trudnoća jedinstvena. Važno je pažljivo slušati svoje tijelo i prilagoditi svoje sviranje osobnim potrebama. Sve više trudnica pronalazi načine kako i dalje uživati u svom glazbenom izražavanju dok čekaju dolazak svoje male čarobne note. Uz podršku zdravstvenih stručnjaka i pažljivo planiranje, svaka trudnica može donijeti najbolju odluku za sebe i svoju bebu. POVEZANO: Glazba koja pomaže u smirivanju tijela i uma