0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Testovi krvi u trudnoći

Testovi krvi u trudnoći Bebe.hr portal

Testovi krvi u trudnoći bit će vam ponuđeni kao dio vaše prenatalne skrbi kako bi se utvrdilo jeste li vi i vaše dijete zdravi. Putem testova potvrdit ćete trudnoću, provjeriti svoju krvnu grupu te identificirati sve zdravstvene probleme koji mogu uzrokovati probleme tijekom trudnoće ili nakon poroda. Neki testovi krvi su ponuđeni svim trudnicama dok se neke krvne pretrage preporučuju samo ako ste pod većim rizikom od određene infekcije ili stanja. Dobro je razgovarati sa svojim liječnikom ili primaljom o pozitivnim i negativnim rezultatima prenatalnih testova.

 

Testovi krvi u trudnoći koji su uključeni u prenatalnu skrb

Prenatalni testovi probira traže znakove koji ukazuju na to da bi vaša beba mogla imati velike šanse za razvijanje nekog težeg zdravstvenog problema:

  • višak kromosoma (Downov sindrom i Edwardsov sindrom)
  • defekti neuralne cijevi
  • drugi urođeni poremećaji

Testovi probira provode se i ultrazvukom i analizom krvi. To se može učiniti oko 10 tjedana i 15 do 20 tjedana. Vaš je izbor podvrgnuti se tim testovima i trebali biste razgovarati o svojim mogućnostima s liječnikom.

 width=

 

Infekcije koje se testiraju

Testovi krvi u trudnoći napravljeni u ranoj fazi trudnoće će tražiti nekoliko infekcija koje mogu utjecati na vaše nerođeno dijete. Ovi testovi za zarazne bolesti obično se rade prilikom vašeg prvog posjeta.

Infekcije koje se traže: rubeola, sifilis, hepatitis B, hepatitis C, HIV (virus humane imunodeficijencije), varičela, citomegalovirus.

Važno je upamtiti da još uvijek možete dobiti sve ove infekcije nakon što dobijete negativan rezultat testa. To uključuje spolno prenosive infekcije kao što su: sifilis, HIV i hepatitis B.

 

Moguće je da će vam biti ponuđeni još neki testovi

Trudnice se također mogu testirati na bakterije streptokoki grupe B (GBS) putem vaginalnog ili anorektalnog brisa u 35.-37. tjednu. Ove bakterije prirodno se javljaju kod nekih žena i obično nisu štetne, no ako se prenesu na novorođenče u porođajnom kanalu, beba se može jako razboljeti.

Trudnicama koje nose te bakterije može se ponuditi antibiotsko liječenje tijekom poroda kao mjera zaštite djeteta od infekcije. Konačno, ženama se također mogu ponuditi patološki testovi ako se razbole tijekom trudnoće ili ako su u visokorizičnoj skupini – osobito tijekom ranih faza trudnoće. Određena stanja mogu utjecati na nerođeno dijete, kao što su citomegalovirus (CMV), toksoplazmoza i herpes simplex virus (HSV). A patologija može dijagnosticirati ta stanja tako da se mogu poduzeti koraci za zaštitu majke i djeteta.

POVEZANO: Anemija u trudnoći: Kako si možete pomoći?