0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Tetoviranje tijekom trudnoće: Koji su rizici i zašto nije preporučljivo?

Tetoviranje tijekom trudnoće

Tetoviranje tijekom trudnoće nije nemoguće, ali morate biti svjesni da uz to dolaze i određeni zdravstveni rizici. Trudnoća predstavlja važno razdoblje u životu žene, obilježeno pripremom za roditeljstvo i odgovornošću za rastući život u vama. Tijekom trudnoće većina žena izbjegava aktivnosti koje se smatraju visokim rizikom. Međutim, određivanje što spada u kategoriju visokog rizika nije uvijek jednostavno.

Pitanje tetovaža tijekom trudnoće nalazi se u sivoj zoni jer postoje ograničena istraživanja i nema definitivnih smjernica o sigurnosti takvih postupaka. Možda razmišljate o tome da ovaj poseban trenutak u svom životu zabilježite tetovažom ili imate zabrinutosti u vezi s postojećim tetovažama tijekom trudnoće. Prije svega, vaša glavna briga je dobrobit vas i vaše bebe. Ove informacije pomoći će vam u brizi o postojećim tetovažama i donošenju informiranih odluka o tome želite li ili ne želite napraviti tetovažu tijekom trudnoće. POVEZANO: Organizacije koje brinu o dobrobiti djece

Tetoviranje tijekom trudnoće dolazi uz rizike od nekih bolesti

Rizik od infekcije predstavlja značajnu zabrinutost kada je riječ o tetoviranju. Ako vaš tattoo majstor koristi kontaminirane ili prljave igle, izloženi ste riziku od infekcija prenosivih krvlju, kao što je hepatitis B. Majka s hepatitisom B lako može prenijeti infekciju svom novorođenčetu tijekom poroda. Bebe rođene s hepatitisom B imaju 90% šanse za razvoj cjeloživotne infekcije, a jedna od četiri može iskusiti teške zdravstvene komplikacije ako se ne liječi.

Osim toga, druge infekcije prenosive krvlju, poput hepatitisa C i virusa humane imunodeficijencije (HIV), također se mogu dobiti iz nesteriliziranih igala za tetoviranje. Vjerojatnost da majka s hepatitisom C prenese infekciju djetetu iznosi otprilike 6%, dok se stopa prijenosa za majke s HIV-om može kretati od 15% do 45% bez liječenja.

Druga zabrinutost je uporaba toksičnih boja za tetoviranje. Iako tattoo igle obično prodru samo u početni sloj kože, određene boje za tetoviranje mogu sadržavati teške metale poput žive, arsena i olova. Ove tvari mogu predstavljati opasnost za vaše nerođeno dijete, posebno tijekom kritičnog prvog tromjesečja kada se razvijaju važni organi. Izloženost teškim metalima može utjecati na razvoj djetetova mozga i povećati rizik od pobačaja ili mrtvorođenosti.

Osim toga, trudnoća uzrokuje značajne promjene na vašoj koži i tijelu kako bi se prilagodilo rastućem djetetu. Ovisno o mjestu vaše tetovaže, njezin izgled može se promijeniti nakon poroda i procesa oporavka.

Epiduralna anestezija i tetovaža na leđima

Neke žene možda su čule da neće moći primiti epiduralnu anesteziju ako imaju tetovažu na leđima. Iako je provedeno vrlo malo studija o mogućim rizicima za žene s tetovažama na leđima koje primaju epiduralnu, nijedna od tih studija nije došla do zaključaka koji bi ukazivali na rizike. Stoga većina anesteziologa nema problema s primjenom epiduralne anestezije kod žena s tetovažama na leđima.

Ako razmišljate o epiduralnoj anesteziji i imate tetovažu na leđima, preporučljivo je ipak kontaktirati bolnicu i saznati njihovu politiku u vezi s tetovažama i epiduralnom anestezijom. Također, postoji minimalan rizik prijenosa infekcije djetetu tijekom dojenja. Konačna odluka je vaša, no možda biste željeli pričekati s tetoviranjem dok ne završite s dojenjem. POVEZANO: Sigurnosne preporuke za dojenje u avionu

Tetoviranje tijekom trudnoće ima sigurniju alternativu – Henna tetoviranje

Tisućama godina žene u Egiptu, Indiji i većem dijelu Bliskog istoka unose “sreću” u svoju trudnoću aplicirajući prekrasne dizajne kane na svoje trudničke trbuhe tijekom trećeg tromjesečja. Prema legendi, kana će donijeti sigurnost pri porodu i sretnu bebu.

Ako vas zanima ova privremena alternativa, važno je znati da postoji različite vrste kane. Prirodna, sigurna kana ostavlja na koži narančastu, crvenu, smeđu, cimetnu, čokoladnu ili boju kave. Ta boja može trajati od jednog do četiri tjedna. Prava prirodna kana ne dolazi u crnoj boji. Važno je biti apsolutno siguran da umjetnik koristi čiste, prirodne proizvode i NE koristi crnu kanu.

Zaključak: Istraživanja na temu tetoviranja tijekom trudnoće nisu opsežna i ovdje se radi o „sivom području“ pa odgovor na pitanje možete li se tetovirati nije jednostavno DA ili NE. Ipak, većina zdravstvenih stručnjaka slaže se kako je mnogo više rizika nego koristi vezanih za tetoviranje tijekom trudnoće. Radi toga, liječnici preporučuju da tetoviranje odgodite do rođenja djeteta. POVEZANO: Piercing u trudnoći: Što je sigurno, a što nije?