0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Tjeskoba za vrijeme trudnoće

Tjeskoba za vrijeme trudnoće

Tjeskoba za vrijeme trudnoće mnogo je češća pojava negoli to ponekada smatramo i tome se zapravo ne treba čuditi. Tjeskoba za vrijeme trudnoće poznata je i kao antenatalna anksioznost. Antenatalna anksioznost je uobičajena i može utjecati na oba roditelja. Ako imate antenatalnu anksioznost, možete se osjećati vrlo zabrinuti za dobrobit svoje bebe i često tražiti potvrdu da je zdrava i da se normalno razvija.

Rano traženje stručne pomoći, kada prvi put primijetite simptome, omogućit će vam da dobijete potrebnu podršku prije rođenja djeteta.

Kako mogu prepoznati da me muči tjeskoba za vrijeme trudnoće?

Možda imate antenatalnu tjeskobu ako očekujete bebu i osjećate se zabrinuto, pod stresom ili na rubu živaca većinu vremena. Moguće je da ćete imati strahove koji preuzimaju vaše razmišljanje. Kao i napade panike, napetost u mišićima kada obavljate dnevne zadatke, probleme sa spavanjem zbog svojih misli ili osjećaja.

Ovi se simptomi mogu razvijati postupno ili se mogu pojaviti iznenada i intenzivno. S vremenom se mogu pogoršati ako se ne liječe.

Ako primijetite simptome tjeskobe ili depresije, razgovarajte sa svojim liječnikom, primaljom ili psihologom. Oni će vas pitati o vašim osjećajima, pregledati vas i zamoliti da razgovarate s vašim partnerom, ako ga imate. Pokušajte odgovoriti što iskrenije možete — to će vašem liječniku ili primalji pružanje liječenja i pružanje podrške koja vam je potrebna. Upamtite, tjeskoba i depresija su vrlo česte i kao i fizičke bolesti mogu se isto tako liječiti. Stoga nema potrebe da se sramite. To je život.

POVEZANO: Kako postporođajna depresija izgleda u stvarnom životu?

Što još pomaže kod tjeskobe tijekom trudnoće?

Bavite se redovitom tjelesnom aktivnošću. Općenito, sigurno je baviti se tjelesnom aktivnošću tijekom trudnoće. Međutim, ako ste u opasnosti od prijevremenih poroda ili imate komplikacija u trudnoći. Zato se prvo posavjetujte sa svojim liječnikom.

Osigurajte si dovoljno sna. Bilo da se radi o smirujućoj rutini odlaska na spavanje, trudničkom jastuku ili nekoliko noći u krevetu daleko od vašeg partnera koji hrče, sada je vrijeme da naučite što pomaže vašem snu.

Vježbajte svjesnost. Istraživanja pokazuju da svjesnost može smanjiti brige oko poroda, a može čak spriječiti postporođajnu depresiju.

Vođenje dnevnika. Pisanje o vašim brigama može vam pomoći u osmišljavanju potencijalnih rješenja i omogućuje vam da razmislite o svojim brigama.

Joga, masaža, meditacija i akupunktura također su poželjne aktivnosti uz koje je tjeskoba za vrijeme trudnoće manja. Pronalaženje tehnika opuštanja koje vam odgovaraju može zahtijevati malo eksperimentiranja – ali njihove će se dobrobiti nastaviti i nakon što beba stigne.

POVEZANO: Razgovarajmo o tome: Postporođajna depresija