Trudnice

Trčanje za vrijeme trudnoće, da ili ne?

Trčanje za vrijeme trudnoće

Treneri i liječnici suglasni su da je za žene sigurno i korisno vježbanje i trčanje za vrijeme trudnoće. Zapravo je biti aktivan među najčešćim savjetima koje može čuti u trudnoći. Profesionalni i rekreativni sportaši s niskorizičnom trudnoćom u većini slučajeva mogu nastaviti sa svojim režimom treninga.

 

Benefiti vježbanja u trudnoći

Vrsta i intenzitet vježbanja koji odaberete ovisit će o vašoj aktivnosti prije trudnoće i razini kondicije, a ovo su samo neki od benefita vježbanja u trudnoći:

  • Ublažava bolove u leđima i zdjelici
  • Snižava krvni tlak i smanjuje rizik od preeklampsije
  • Poboljšava kvalitetu sna i razinu energije
  • Podiže raspoloženje, dok vježbanje na otvorenom i općenito boravak vani potiču oslobađanje endorfina i ublažavaju stres i tjeskobu
  • Smanjuje rizik od komplikacija u trudnoći, poput gestacijskog dijabetesa
  • Umanjuje vjerojatnost od komplikacija pri porođaju
  • Povećava šansu za brzim oporavkom nakon poroda

Savjeti za trčanje za vrijeme trudnoće

Ako vam simptomi trudnoće onemogućavaju da se rekreativno bavite trčanjem, usporite i odgodite tu aktivnost za razdoblje nakon poroda. S druge strane, ako je situacija potpuno drugačija i možete neometano trčati, držite se sljedećih nekoliko pravila:

Ključna stvar je držati se uobičajene rutine, stoga ako niste prije trčali, nemojte krenuti preintenzivnim tempom. Ako je trčanje dio vaših uobičajenih aktivnosti i tijelo vam je već naviknuto na trčanje, savršeno je sigurno za vas i vašu bebu.

Tijekom trudnoće, a naročito u zadnjem tromjesečju, može doći do gubitka ravnoteže i bolnih zglobova. I dok su ogrebotine na koljenima i potkoljenicama bezopasne, svejedno budite oprezni jer padovi mogu utjecati na trbuh i u najgorem slučaju ugroziti vašu trudnoću.

Hormoni utječu na zglobove i ligamente tijela pri čemu oni postaju elastičniji i osjetljiviji na ozljede. Svoju ulogu u tome ima hormon relaksin koji otpušta vrat maternice za vrijeme trudnoće, ali vas može učiniti nestabilnima prilikom stajanja i svog toga je potrebno biti posebno oprezan prilikom trčanja.

 width=

Uvijek budite hidrirani, a u organizam unosite dodatnih 300 kalorija

Blaga dehidracija tijekom trudnoće može povećati problem s problem i uzrokovati lažne trudove. Pratite boju urina kako biste bili sigurni da pijete dovoljno tekućine. Svaki imalo tamnija mokraća znak je da u svoj organizam unosite premalo tekućine.

Što se tiče prehrane, većina stručnjaka smatra da trudnice trebaju jesti samo oko 300 dodatnih kalorija, počevši od drugog tromjesečja. U trudnoći često može doći do iznenadnog osjećaja gladi i zato uvijek sa sobom ponesite grickalice kako biste zadržali energiju.

 width=