0 do 12 tjedana Trudnice

Trudnička abeceda – Hormoni

Trudnička abeceda – Hormoni Bebe.hr portal

Hormoni mogu uzrokovati promjene raspoloženja zbog čega se možete osjećati tužno ili depresivno, kao i ometati probavu. Međutim, hormoni također mogu povećati vašu energiju i raspoloženje ili vam čak dati predivan trudnički sjaj!

Iako su hormoni važan dio trudnoće, ponekad ih je teško razumjeti. Da bismo se tijekom trudnoće osjećali što bolje u vlastitom tijelu i razumjeli one ključne procese koji se odvijaju u vama, upoznat ćemo vas s važnim hormonima i njihovim funkcijama.

 

Hormonska abeceda

 width=

Hormon koji stimulira folikul (FSH) i luteinizirajući hormon (LH)

Ova dva hormona pokreću trudnoću i oni su prvi od mnogih koji će u tom razdoblju okupirati vaše tijelo. Oba hormona su prisutna prije začeća i najaktivniji su tijekom ovulacije.

Ljudski korionski gonadotropin (hCG)

Ljudski korionski gonadotropin (hCG) često se naziva hormon trudnoće. Iako i ranije postoji u tijelu nakon začeća, posteljica se počinje razvijati i stvarati hormon hCG.

HCG je često prvi hormon na koji nailazimo u trudnoći jer pomoću njega otkrivamo trudnoću. Hormon cirkulira tijelom i odbacuje se u urinu, zbog čega testovi na trudnoću otkrivaju razine hCG-a kako bi se utvrdio pozitivan ili negativan rezultat.

Glavni krivac za neugodne jutarnje mučnine tijekom prvog tromjesečja upravo je hormon hCG.

Progesteron

Progesteron je neophodan za održavanje trudnoće. Hormon koji se uvijek nalazi u ženskom tijelu igra ključnu ulogu prije i nakon začeća. Nakon ovulacije, jajnici proizvode progesteron kako bi zgusnuli sluznicu maternice i stvorili idealno okruženje za oplođeno jajašce. Tijekom trudnoće, progesteron održava zdravu trudnoću povećanjem protoka krvi u maternicu, stimulirajuće žlijezde koje proizvode hranjive tvari za embrij i pomažu u uspostavljanju posteljice.

Uz bujnu kosu progesteron utječe i na rast dlačica na cijelom tijelu.

Estrogen

Tijekom trudnoće estrogen kontrolira proizvodnju hormona, potiče rast i funkcioniranje posteljice, potiče rast nadbubrežne žlijezde i potiče rast tkiva dojki u pripremi za laktaciju.

 width=

Oksitocin

Oksitocin je često poznat kao “hormon ljubavi” jer ga žene puštaju tijekom seksualnog odnosa. Razine oksitocina rastu na početku porođaja, izazivajući kontrakcije maternice i abdomena. Oksitocin i estrogen oslobađaju skupinu hormona zvanih prostaglandini koji sazrijevaju cerviks kako bi ga proširili tijekom poroda.

Oksitocin također igra ključnu ulogu nakon rođenja jer se kontrakcijom maternice smanjuje rizik od teškog krvarenja.

Prolaktin

Poznat je kao hormon mlijeka jer potiče proizvodnju mlijeka nakon rođenja, također ima smirujući učinak koji majkama olakšava dojenje. Prolaktin također djeluje s estrogenom kako bi potaknuo instinkt majčinstva i vezanja za bebu.

Relaksin

Kao što ime kaže, relaksin opušta ligamente, zglobove i mišiće tijekom trudnoće i porođaja. Relaksin postoji u tijelu cijelo vrijeme, ali za vrijeme trudnoće je 10 puta veći od uobičajene količine.

Endorfini

Tijekom porođaja, kad kontrakcije postaju intenzivne, tijelo otpušta prirodne lijekove protiv bolova poznate kao endorfini ili beta-endorfini. Endorfini pomažu majkama da se bolje osjećaju tijekom porođaja, kao i da stvaraju osjećaj sreće i euforije.

Istraživanja su pokazala da se razina endorfina smanjuju ako se tijekom poroda koristi epiduralna anestezija ili drugi lijekovi protiv bolova.

  • Ljudski placentni laktogen (HPL)

Ljudski placentni laktogen (HPL) zajedno s prolaktinom i estrogenom priprema vaše grudi za hranjenje. Proizvodi ga posteljica i potiče rast mliječnih žlijezda.