0 do 12 tjedana Trudnice

U formi za dvoje

U formi za dvoje Bebe.hr portal

Neke buduće majke riječi trudnoća i vježbanje ne mogu ni zamisliti u istoj rečenici. Vježbate li u trudnoći osjećat ćete se bolje, a i lakše ćete podnijeti opterećenje koje trudnoća stavlja na vaše tijelo. Svjesni ste kako je to dobro za vas i bebu, ali uvijek postoji neki dobar razlog da izbjegnete vježbanje. Evo nekoliko motivacijskih savjeta i ideja za vježbanje kod kuće. Vaša će vam nerođena beba zahvaliti što kisele krastavce i sladoled čuvate kao nagradu poslije vježbanja – a nakon vježbanja koje će vam podići razinu endorfina, možda vam sladoled neće ni trebati!

Mali motivacijski program koji će otjerati sve loše izgovore protiv vježbanja

1. korak: Pomaknite se!

I dok vas mučnina i umor drže podalje od teretane, nemojte zanemariti fizičku aktivnost. Ono što postignete u prva tri mjeseca trudnoće bit će temelj za lakšu trudnoću u nastavku. Uostalom, liječnici kažu da je umjerena aktivnost izvrstan način kako možete pobijediti mučninu i poboljšati raspoloženje. Pokušajte barem 15 minuta posvetiti fizičkoj aktivnosti i odmah ćete se osjećati bolje. Ako niste, niti ste ikada bili veliki ljubitelj tjelovježbe dovoljna je i svakodnevna kratka šetnja u prirodi da biste primjetili dobrobiti tjelesne aktivnosti.

2. korak: Istegnite pektoralne mišiće!

S obzirom na to da vjerojatno nosite grudnjak koji je postao za broj veći, promijenilo se središte gravitacije, pa je normalno da ramena postanu malo “pognuta”. Kako biste popravili držanje i izbjegli bolove u leđima, stanite u okvir vrata, pružite ruke u stranu i dlanove stavite na okvir vrata. Napravite korak, nagnite se naprijed i istegnite se.

 width=

3. korak: Radite čučnjeve!

Čučnjevi su odlični za jačanje mišića zdjelice, koje ćete koristiti tijekom trudova i poroda. Stavite loptu za vježbanje iza stražnjice uza zid. Neka se lopta pomiče uz vašu kralježnicu dok radite čučnjeve. Lopta za vježbanje pomoći će vam da stojite uspravnije i zaštititi trbuh.

4. korak: Uložite u komplet utega

Za vježbe gornjeg dijela tijela možete koristiti dva utega za ruke. Vaše će dijete ubrzo imati 5 kilograma, pa će vam dobro doći da ojačate gornji dio tijela kako biste ga mogli nositi.

5. korak: Ne zaboravite na Kegelove vježbe

Vježbe osmišljene još 50-tih godina namijenjene su jačanju zdjeličnih mišića. Vježbe su jednostavne, a uključuju povlačenje mišića zdjeličnog dna. Možete ih neprimjetno izvoditi bilo gdje i u bilo koje vrijeme: dok vozite automobil, na radnom mjestu, odmarajući se ili pri obavljanju bilo koje druge djelatnosti. Keglove vježbe pomoći će vam povratatiti tonus mišića rodnice nakon porođaja te olakšati zadržavanje mokraće.

6. korak: Plivajte!

Plivanje u trudnoći najbolji je izbor rekreacije jer najmanje opterećuju kosti i zglobove, budući da voda značajno smanjuje utjecaj težine. Plivanje biste možda mogli preskočiti u posljednjem mjesecu trudnoće jer tada postoji veći rizik razvoja upale u maternici pa se stoga ne preporučuje boravak u vodi ako nije iznimno čista (a znamo da u javnim bazenima baš i nije).