Trudnice

Učestalo mokrenje i pritisak na mjehur kod trudnica

učestalo mokrenje i pritisak na mjehur u trudnoći

Foto: Valeria_Aksakova / Freepik

Učestalo mokrenje i pritisak na mjehur česta su pojava kod trudnica zbog niza fizioloških promjena koje se događaju u tijelu tokom trudnoće. Što mogu biti razlozi?

  1. Povećana maternica: Tijekom trudnoće, maternica se povećava kako bi pružila prostor za rastući fetus. Povećana maternica može vršiti pritisak na mjehur, što može rezultirati osjećajem pritiska i potrebom za češćim mokrenjem.
  2. Hormonalne promjene: Hormoni poput progesterona i estrogena mogu utjecati na funkciju mjehura i uretre, što može rezultirati smanjenim kapacitetom mjehura i češćim potrebama za mokrenjem.
  3. Povećana proizvodnja urina: Tijekom trudnoće, tijelo proizvodi veću količinu tekućine kako bi podržalo bebu u razvoju i održalo hidrataciju majke. To može rezultirati većom proizvodnjom urina i češćim potrebama za mokrenjem.
  4. Pritisak na zdjelične organe: Povećana maternica može također vršiti pritisak na okolne organe u zdjelici, uključujući mjehur. Ovaj pritisak može izazvati osjećaj nelagode i potrebu za mokrenjem.
  5. Infekcije mokraćnog sustava: Trudnice su podložnije infekcijama mokraćnog sustava zbog promjena u imunološkom sustavu i hormonalnim promjenama. Infekcija mokraćnog sustava može uzrokovati simptome poput učestalog mokrenja, peckanja prilikom mokrenja i pritiska na mjehur.

Ako trudnica primijeti izrazito učestalo mokrenje ili osjećaj pritiska na mjehur koji je izvan uobičajenog, važno je da se konzultira s liječnikom. Iako su ovi simptomi često normalni tijekom trudnoće, mogu biti i znak ozbiljnijih problema poput infekcije mokraćnog sustava ili drugih komplikacija koje zahtijevaju medicinsku intervenciju.

Koje pretrage morate obaviti?

Kad trudnica primijeti simptome poput učestalog mokrenja i pritiska na mjehur, važno je da se konzultira sa svojim liječnikom ili ginekologom. Nakon pregleda i razgovora o simptomima, liječnik može preporučiti određene pretrage kako bi utvrdio uzrok problema.

  1. Urinokultura: Ova pretraga analizira uzorak urina kako bi se utvrdila prisutnost bakterija ili drugih mikroorganizama koji mogu ukazivati na infekciju mokraćnog sustava.
  2. Urinarni test trakama: Liječnik može koristiti test trakice koje brzo otkrivaju prisutnost određenih tvari u urinu, poput leukocita ili nitrita, što može ukazivati na infekciju mokraćnog sustava.
  3. Ultrazvuk zdjelice: Ultrazvučni pregled zdjelice može pomoći u vizualizaciji maternice, mjehura i okolnih organa kako bi se utvrdila eventualna prisutnost anomalija ili promjena koje bi mogle uzrokovati pritisak na mjehur.
  4. Klinički pregled: Liječnik može izvršiti klinički pregled zdjelice kako bi procijenio veličinu maternice, palpacijom (opipavanjem) utvrdio eventualne promjene u mjehuru ili okolnim organima te provjerio osjetljivost i nelagodu u području mjehura.
  5. Krvne pretrage: U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti krvne pretrage kako bi provjerio razinu određenih tvari poput glukoze ili kreatinina, što može pomoći u dijagnostici različitih stanja, uključujući dijabetes ili probleme s funkcijom bubrega.

Ovisno o rezultatima ovih pretraga i kliničkom pregledu, liječnik će moći postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman ili terapiju kako bi se ublažili simptomi i riješio temeljni uzrok problema. Važno je da trudnica redovito prati svoje zdravstveno stanje tijekom trudnoće i redovito obavlja preglede kako bi osigurala zdravlje sebe i svog djeteta.