0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Udobno spavanje i za vrijeme trudnoće

spavanje u trudnoći

Mnoge žene u trudnoći teško pronalaze odgovarajuć i udoban položaj za spavanje, posebice kako trudnoća odmiče i trbuh sve više raste. Buduće majke često strahuju da bi u pojedinom položaju mogle ugroziti svoju bebu. Otkrijte kako si pomoći kako biste, maker prije nego “roda sleti”, bolje razumjeli i pobijedili svoje divlje snove i duge besane noći.

Prvo tromjesečje

Ako vas ne muče stalne mučnine u prvom tromjesečju trudnoće zasigurno ćete se najviše naspavati. Na početku trudnoće vaš trbuh je još ravan, maternica se tek neznatno povećala tako da slobodno možete spavati na trbuhu bez straha jer djetetu nećete nauditi.

Drugo tromjesečje

Kako s vremenom vaša maternica i trbuh sve više rastu, spavanje na trbuhu nije dobra ideja nakon petog mjeseca trudnoće. A i toliko je neudobno da većina žena prestane spavati na trbuhu čak i ranije. No spavanje na leđima također nije rješenje: stručnjaci preporučuju da oko 16-og tjedna prestanete spavati na leđima. Kada ste na leđima, uvećana maternica pritišće unutarnju šuplju venu koja vraća krv iz donjeg dijela tijela u srce. To može izazvati pad krvnog tlaka, pogoršati postojeće probleme s bubrezima i hipertenzijom te pridonijeti razvoju hemoroida, proširenih vena i naticanju.

U rijetkim slučajevima, spavanje na leđima može otežati prolazak kisika i hranjivih sastojaka do bebe. Najčešće će simptomi niskog tlaka (mučnina, nedostatak zraka, vrtoglavica, hladan znoj) probuditi trudnicu puno prije nego se beba nađe u opasnosti. A i priroda pruža svoju drugu crtu obrane. Ako bebi nešto nije po volji, počet će se ritati i probuditi mamu kako bi promijenila položaj.

Treće tromjesečje

Tijekom zadnja tri mjeseca trudnoće, zbog veličine trbuha, i bebinih pokreta većina budućih majki spava na boku jer se jedino tako uspiju naspavati. Olakšajte si san jastucima koje možete postaviti pod trbuh, koljena ili kralježnicu. Posebno vam može pomoći specijalizirani “jastuk za trudnice” koji će dodatno olakšati spavanje i ležanje, a kasnije vam može služiti prilikom dojenja.