0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Vježbanje u vodi tijekom trudnoće

Vježbanje u vodi tijekom trudnoće Bebe.hr portal

Vježbanje u vodi tijekom trudnoće odličan je način fizičke aktivnosti koji ima brojne beneficije. Štoviše, američki College of Obstetricians and Gynecologists preporučuje plivanje tijekom trudnoće.

Plivanje i boravak u vodi jednostavno je dobar osjećaj kada ste trudni, a za to postoje fiziološki razlozi. Voda uvelike smanjuje uobičajeni stres na vaš mišićno-koštani sustav i podržava težinu fetusa. Oslobađajući opterećenje s donjeg dijela leđa. Voda također olakšava srcu pumpanje krvi, smanjuje naticanje povezano s trudnoćom i smanjuje pritisak na mjehur.

 

Vježbanje u vodi tijekom trudnoće umirit će vas

Okruženje u bazenu omogućuje vježbanje za cijelo tijelo s malim opterećenjem. I dok je to izvrstan način da se rashladite u toplijim mjesecima, također možete uživati u kupanju u zatvorenim bazenima tijekom cijele godine. Voda pruža 12 puta veći otpor vašim mišićima od zraka, što nudi korist pri vježbanju snage sličnu podizanju lakih utega—bez naprezanja.

 

 width=

 

Plivanje je vježba s malim opterećenjem koja gradi snagu i aerobni kapacitet. Usredotočujući se na vježbe koje grade snagu jezgre i ne postavljaju trbuh u nezgodan položaj, moguće je započeti siguran trening plivanja čak i u kasnoj trudnoći. Ciljajte na 20-30 minuta plivanja u krug ako ovu aktivnost radite samostalno. Ili uključite 5-15 minuta plivanja u režime vježbanja u plitkoj ili dubokoj vodi. Dodajte vrijeme i brzinu kako vaša razina kondicije napreduje. Ova vježba poboljšava kardiovaskularnu kondiciju.

Vježbanje u vodi prilika je za opuštanje u samoći, druženje u grupi ili relaksirajuće vrijeme s partnerom. Ovisno o tome što preferirate odaberite i mjesto na kojem ćete vježbati. Također, postoje i specijalizirani treneri i ustanove koji se bave upravo vježbanjem trudnica u bazenima. Istražite onu mogućnost koja vam se najviše sviđa.

Možda će Vas još zanimati: Kako spriječiti grčeve u nogama tijekom trudnoće

 

Ipak, pripazite na neke stvari

Važno je imati na umu da, iako se plivanje općenito smatra sigurnim tijekom trudnoće, ono možda neće biti najbolji izbor za žene s određenim zdravstvenim stanjima. Ili ograničenjima aktivnosti zbog komplikacija u trudnoći. Uvijek je najbolje razgovarati sa svojim liječnikom o vašoj specifičnoj situaciji. Osobito ako mijenjate svoj uobičajeni plan vježbanja ili imate bilo kakva medicinska stanja/stanja povezana s trudnoćom.

Također, budite svjesni rizika. Plivajte samo u područjima za koja znate da su sigurna. Imajući na umu da se možete brže umoriti nego kad niste trudni, budite oprezni ako plivate daleko od obale ili plaže. Uzmite u obzir plimu i oseku, je li voda nemirna i sva izvješća o bakterijama u vodi prije odlaska na kupanje. Osim toga, plivanje u vrlo toploj vodi treba izbjegavati tijekom trudnoće jer to može povisiti vašu tjelesnu temperaturu što će loše utjecati na dijete u utrobi.

POVEZANO: Vježbe za trudnice koje su korisne u trudnoći