0 do 12 tjedana Trudnice

Vodič kroz prve informacije koje morate znati

Vodič kroz prve informacije koje morate znati Bebe.hr portal

Saznali ste da ste trudni ali ne znate ništa o tome blaženom stanju? Ovdje ćemo vam pokazati prvi plan u nekoliko koraka kako biste dobili jasniju sliku.

Kada da objavim novost prijateljima i rodbini?

Obično je prije objave trudnoće mudro čekati do kraja prvog tromjesečja (dugih 12 tjedana!). Pobačaji se najčešće događaju unutar prvih nekoliko tjedana, tako da mnoge žene čekaju dok taj rizik ne bude minimalan kako bi objavile vijest obitelji i prijateljima. Najbolje bi bilo sretnu vijest podijeliti sa svojim najmilijima kada se vi osjetiti spremom.

Što se događa kod mojeg liječnika?

Svjetska zdravstvena organizacija predlaže da se rutinska ultrazvučna dijagnostika provodi samo tri puta tijekom trudnoće.

Prvi pregled radi se u razdoblju od 11. do 13. tjedna. Tada se grubo procjenjuje bebina anatomija (oblik i položaj glave, ruku, nožica), kao i neki screening testovi.

Drugi pregled radi se između 23. i 25. tjedna, kada liječnik detaljnije pregleda anatomiju ploda. Samo u pojedinim slučajevima beba zauzima nezgodan položaj što može otežati analizu.

Treći ultrazvuk provodi se u razdoblju od 30. do 36. tjedna. Tada ginekolog procjenjuje placente, količinu plodne vode i težinu ploda.

Očekujte sljedeće provjere:

  • analizu urina i krvi (eritrociti, leukociti, hemoglobin, glikemija)
  • provjeru težine
  • mjerenje krvnog tlaka
  • provjeru da li ruke, noge i lice previše natiču
  • provjeru hemoglobina (kako bi se uvjerili da niste anemični)
  • mjerenje abdomena kako bi se procijenio fetalni rast (fundalna visina)
  • provjeru položaja bebe (određuje ga liječnik opipavanjem vašeg trbuha)
  • provjeru fetalnih otkucaja srca (slušanje otkucaja srca vaše bebe moguće je od 9. do 12. tjedna nadalje).

 width=

Što je u redu, a što nije?

Veliko NE:

1. Alkoholu, pušenju i drogi.

Vjerojatno većinu već znate, tako da se nećete iznenaditi ako vam kažemo da alkohol, pušenje i droge nisu dopušteni tijekom trudnoće. Najbolje što sada možete učiniti je da prestanete pušiti i izbacite alkohol i drogu iz vašeg života.

2. Velikim količinama kofeina

Također, izbjegavajte velike količine kofeina. Prosječna šalica kave je u redu, ali znajte da se kofein u sokovima, čaju i čokoladi također broji.

3. Lijekovi

Aspirin kao i neki drugi lijekovi, koje možete bez recepta kupiti u ljekarni, također mogu prouzročiti probleme tijekom trudnoće. Prije korištenja lijekova uvijek upitajte svojeg liječnika za detaljan savjet.

4. Mačji pijesak

Budite oprezni pri čišćenju mačje kutije s pijeskom te ostavite taj “prljav posao” nekome drugom! Mačji izmet može biti inficiran toksoplazmom – parazitom koji može prouzročiti pobačaj ili deformacije.

Što jesti?

Većina žena ima želju za nekom hranom, posebice tijekom prvog dijela trudnoće. Nemojte se iznenaditi ako odjednom zavolite uživati u luku ili kiselim krastavcima. Istraživanja su pokazala kako su gorke i namirnice jakog okusa odbojne u prvom tromjesečju, dok je želja za slanom i kiselom hranom pojačava se u drugom i trećem tromjesečju. Mogli biste primijetiti kako vam određena hrana izaziva mučninu i povraćanje.

Hrana koju biste u načelu trebali izbjegavati, jer je opasna za vaše zdravlje: preslana hrana jer izaziva natečenost, sirova riba i sirovo meso, meki sirevi (feta, brie, camembert, sirevi s plijesni i sl.), zbog rizika od zaraze listerijom koja bi mogla naštetiti vašem djetetu.

Kako se osjećam na početku?

Na početku trudnoće velik broj trudnica umorniji je nego inače. Dobit ćete na težini, a vaša će prsa postati veća. Sve je to zbog hormona koji se javljaju u trudnoći. Dodajte tome povećanu količinu krvi u vašem tijelu, koja uzrokuje veće opterećenje srca, što izaziva umor. Povećana količina krvi također znači da ćete češće odlaziti na toalet jer tijelo pokušava filtrirati nečistoće iz vaše krvi.