12 do 24 tjedna Trudnice

Vrste poroda – 9 mjeseci do odluke

Vrste poroda - 9 mjeseci do odluke Bebe.hr portal

Porod djeteta najvažniji je događaj u životu majke, djeteta i cjelokupne obitelji. Poznajemo mnogo različiti vrsta poroda: u državnoj bolnici, privatnoj bolnici, porod na lopti, na stolčici, vodeni porod, porod uz primalju, vaginalni porod ili pak carski rez….Mnogo je izbora pa budućim majkama nije lako donijeti pravu odluku. Otkrijte prednosti i nedostatke pojedine vrste poroda i lakše se odlučite kako želite da vaša beba stigne na svijet.

Moguće opcije:

 • Konvencionalno i klasično: bolnički porod
 • Nekonvencionalno i umirujuće: vodeni porod i porod na stolčicu
 • Kirurški i planirano: planirani carski rez

Klasičan način: bolnički porod

Svakako prođite bolnicom prije poroda i naučite sve o njezinim smjernicama i pravilima. Ako ste za svojeg liječnika odabrali opstetičara ili obiteljskog liječnika opće prakse, vjerojatno već planirate bolnički porod. Broj rađanja s primaljom u bolnici sve više raste. Neke se obitelji bolje osjećaju uz pristup tehnologiji i stručnim profesionalcima u slučaju komplikacija. 

Nekonvencionalan način: vodeni porod

Razmišljate o porodu u vodi? Odabirom ovakve vrste poroda, majka se vraća svojoj iskonskoj ulozi i stječe samopouzdanje u funkcije svoga tijela, koje joj omogućavaju prirodno i jednostavno rađanje s više kontrole i manje boli i neugode. Vodeni porod je proces rađanja u kadi punoj tople vode. Neke žene u vodi prođu samo fazu trudova, a izađu iz nje prije samog poroda. Druge odlučuju ostati u vodi i tijekom poroda. Teorija vodenog poroda temelji se na činjenici da je beba devet mjeseci bila u amnijskoj vrećici te da je rađanje u sličnom okruženju nježnije za bebu i manje stresno za majku. Brojna su istraživanja ustvrdila da žene koje rađaju u vodi imaju manju potrebu za sredstvima koja ublažavaju bol.

Potencijalna dobrobit za majku:

 • Voda je umirujuća, udobna i opuštajuća te pomaže u koordinaciji trudova i smanjenu mišićne napetosti.
 • U kasnijoj fazi trudova voda ženi povećava energiju.
 • Plutanje smanjuje težinu tijela, omogućuje slobodno kretanje te mijenjanje položaja.
 • Plutanje potiče učinkovitije kontrakcije maternice i bolju cirkulaciju krvi, što rezultira boljim dotokom kisika u mišiće maternice, manjom boli za majku i s više kisika za dijete.
 • Uranjanje u vodu često pomaže pri niskom krvnom tlaku uzrokovanom uznemirenošću.
 • Voda ublažava hormone uzrokovane stresom, omogućavajući majčinu tijelu da proizvede endorfin, koji je inhibitor boli.
 • Voda uzrokuje da perineum postane elastičniji i opušteniji, što smanjuje vjerojatnost pojave i intenzivnost pucanja kože te potrebu za epiziotomijom i šavovima.
 • Kako se rodilja opušta fizički, lakše joj je opustiti se i mentalno, te se lakše može koncentrirati na proces poroda.
 • Porod u vodi najčešće traje kraće od klasičnog poroda.
 • Voda pomaže zadržavanju određenog stupnja privatnosti, što umanjuje inhibicije, nemir i strahove.

Potencijalna korist za bebu:

 • Pruža sličnu okolinu kao i amnijska vrećica.
 • Olakšava stres pri porodu, pruža sigurnost.
 • Nije izložena jakim svjetlima, bolničkim mirisima ili buci koja nastaje kao posljedica korištenja medicinske opreme.

Nekonvencionalan način: porod na stolčicu

Jedan od najstarijih načina izvođenja poroda poseban je zbog optimalnog fiziološkog položaja za rađanje. Sjedeći položaj osigurava olakšano disanje i bolju prokrvljenost maternice. Snaga trudova je jača, smanjena je potreba za poticanjem i ubrzanjem poroda i sredstvima za ublažavanje bolova te je trajanje poroda kraće. Sjedenjem na stolčicu povećana je pokretljivost zdjelice što dodatno olakšava porod.

Kirurški način: planirani carski rez

Carski rez je porod djeteta kirurškim putem i preporuča se u slučajevima kada vaginalni porod može predstavljati rizik za zdravlje majke ili bebe. Sve više majki odlučuje se na carski rez. U biti, planirani carski rez bez medicinskog razloga posljednjih je godina sve češći. Jedan od razloga: praktičnost planiranja poroda i izbjegavanje bolnih trudova. Neke se žene također boje razvoja urinarnih infekcija nakon vaginalnog poroda, iako nova istraživanja za to krive genetiku. S druge strane, riskirate mogućnost kirurških komplikacija i dulji i bolniji oporavak. Ako razmišljate o carskom rezu, razgovarajte sa svojim opstetičarom ili ginekologom prije nego što donesete odluku. Činjenica da je riječ o ozbiljnoj operaciji, tu odluku čini ozbiljnom. Poput drugih metoda, postoji nekoliko dobrih razloga za nju i protiv nje.