12 do 24 tjedna Trudnice

Vrtoglavica u trudnoći

Vrtoglavica u trudnoći Bebe.hr portal

ZAŠTO SE U TRUDNOĆI JAVLJA VRTOGLAVICA? 

Velika krvna žila koja prolazi iza maternice zove se šuplja vena, a vodi krv od donjeg dijela tijela natrag do srca te je često odgovorna za osjećaj slabosti i vrtoglavice. Zašto? Šuplja vena smještena je više na desnoj strani tijela. Maternica se, kako raste, zna pomicati na desnu stranu i tako pritiskati venu. Ako ležite na desnom boku ili se previše nagnete prema natrag dok sjedite, možete pritisnuti šuplju venu i tako otežati protok krvi, što rezultira slabošću i vrtoglavicom. Pri dizanju iz ležećeg položaja u sjedeći ili pri ustajanju, nekim se trudnicama zavrti u glavi kao posljedica naglog pada krvnog tlaka zbog promjene položaja. 

ŠTO NAPRAVITI KADA VAS UHVATI VRTOGLAVICA?

  1. Pokušajte na paničariti.
  2. Lezite i podignite noge u zrak kako bi krv krenula prema srcu i mozgu.
  3. Popijte vode i pojedite nešto slano.
  4. Izađite na zrak ili otvorite prozor kako bi se prostorija napunila kisikom

POKUŠAJTE SPRIJEČITI VRTOGLAVICU

Slijedi nekoliko dodatnih uobičajenih uzroka vrtoglavice i način na koji ih možete spriječiti:

  • Anemija (niska razina hemoglobina): Tijekom trudnoće liječnik će raditi testove za anemiju. Kako biste smanjili mogućnost za njezin razvoj, redovito uzimajte prenatalne vitamine.
  • Nizak šećer u krvi: Glad ćete najbolje kontrolirati malim i čestim obrocima te ćete tako kontrolirati metabolizam i spriječiti pad šećera u krvi.
  • Iscrpljenost: Slušajte svoje tijelo. Odspavajte kada imate priliku i usporite ako vam se vrti ili ste umorni.
  • Oblijeva vas vrućina: Zbog trudničkih hormona, pojačanog kolanja krvi i sve više potrebne energije za kretanje s dodatnom težinom bebe, brzo vam postane vruće. Odjenite se slojevito kako biste se lako skinuli ili zaogrnuli.
  • Visoki krvni tlak: Ako već i prije trudnoće imate visoki tlak, obvezno porazgovarajte s liječnikom kako biste odredili što je najbolje za vas.

Nemojte se ustručavati s pitanjima pri posjetu liječniku. Ako imate neobične simptome i između dogovorenih sastanaka, obvezno se javite liječniku kako biste se riješili brige i pomogli si ako je riječ o problemu.