25 do 40 tjedana Trudnice

Zaboravite na crne trudničke misli

Zaboravite na crne trudničke misli Bebe.hr portal

Postoje trikovi koji vam mogu pomoći izboriti se s negativnim mislima, osjećajima i situacijama tijekom trudnoće. Nemojte provesti svoju trudnoću pod vječnim stresom, isprobajte neke od sljedećih trikova opuštanja i uživajte u svojoj rastućoj bebi i svojem tijelu.

  1. Nemate vremena za ništa

Ako vas guši osjećaj kako nemate vremena za ništa, stalno ste zatrpani poslom i osjećate kako opet nećete stići duboko udahnite, zastanite na tren, uzmite papir i ispišite sve svoje obveze i poslove. Razdvojite ono bitno i hitno od nebitnog jer ne morate baš danas sve završiti. Što možete napraviti kasnije neka pričeka do sutra jer jurnjava i stres mogu samo negativno utjecati na vas i vašu bebu.

  1. Posao vas guši

Ako vas jutarnja mučnina sprječava u obavljanju posla budite iskreni sa svojim šefom i recite joj/mu da se ne osjećate najbolje. Nemojte sebe kriviti ako na poslu možda ne radite jednako produktivno i brzo kao prije trudnoće.

  1. Osjećate kao da vam je stanom upravo prošao tornado

Trudnoća može iscrpiti, osjećate se umornije nego inače osobito ako se susrećete s trudničkom mučninom. Ako osjećate da nemate snage za pospremanje stana i pranje rublja nemojte se osjećati loše zamoliti svoga partnera, obitelj ili prijatelje da vam pomognu. Neopran pod ili nepospremljen ormar mogu malo i pričekati. 

  1. Cijelo tijelo vas boli

Osim težine trbuha na bolove u leđima i ramenima utječe i stres. Pomoći vam može topla kupka (izbjegavajte jako vruću vodu) u koju možete dodati nekoliko kapi aromatičnog ulja za dodatno opuštanje. Kupke i duga tuširanja pomažu u uklanjanju stresa i ublažavaju bol u zglobovima i stopalima. Opustiti vas može i profesionalna masaža.

  1. Strahujete da nakon poroda više nećete imati vremena za sebe

Osjećate kako ćete, sada kada postanete majka, moći u potpunosti zaboraviti na vrijeme samo na sebe? Ne mora biti tako! Uvijek vam mogu pomoći parter, roditelji ili prijatelji koji će na koji sat pričuvati vaše zlato kako biste se odmorili ili naspavali u tišini.

  1. Strahujete od poroda

Niste jedini! Koja trudnica bar malo ne strahuje kako će proći taj veliki dan. Kako biste dan poroda dočekali sa što manje stresa na vrijeme pripremiti svoju torbu za rodilište.

  1. Bojite se da ćete biti grozna majka

Nemojte unaprijed strahovati da ćete biti loš roditelj i da vaši majčinski instinkti neće proraditi jer hoće! Svaka majka koja voli svoju bebu i trudi se činiti najbolje za nju, jest dobra majka, bez obzira na pogreške koje napravi. A pogreške ćete činiti, bez obzira na to koliko čitate o tome kako biti dobar roditelj ili koliko se trudite biti savršeni.

  1. Muče vas natečeni zglobovi

Niste jedini. Oticanje je uobičajena pojava u trudnoći. Zadržavanje tekućine, hormoni, slaba cirkulacija, sve to utječe na natečene zglobove. Kako biste umanjili naticanje, što češće podignite noge, tako da su iznad srca, trudite se da ne stojite predugo, često mijenjate položaj, vježbajte i unosite dovoljno tekućine tijekom dana.

  1. Stalno ste umorni

Ako osjećate kako nemate snage za ništa i stalno vas se spava vježbajte. Zvuči nevjerojatno i pitate se kako vježbati ako ne možete ustati iz kreveta? Tu nastupa vaša snaga volje. Vježbanje pozitivno djeluje na umor jer utječe na hormone stresa te povećava razinu endorfina što nas čini sretnijima. Izbjegavajte pred sebe stavljati previše dnevnih zadataka jer ako ih ne ispunite to bi moglo potaknuti dodatni stres. Neki poslovi mogu i pričekati zato svaki dan nađite malo vremena za sebe i odmorite.