Plodni dani : izračun pomoću kalkulatora

Plodni dani i njihovo računanje bitni su jer igraju ključnu ulogu u procesu začeća i planiranju obitelji. A planiranje trudnoće jedno je od najljepših razdoblja u životu svake žene. Ovo je period kada ste shvatili da vas razmišljanje o majčinstvu veseli, rado gledate dječju odjeću i igračke u trgovinama i s veseljem provodite vrijeme s dječicom vaših prijatelja. Vjerojatno je sada pravo vrijeme da počnete obraćati pažnju na svoje plodne dane kako biste mogli planirati trudnoću. 

Kako biste do ove informacije došli na što brži način, za vas smo pripremili ovulacijski kalkulator koji će vam pomoći u izračunavanju plodnih dana. Ipak, imajte na umu da se svaka buduća majka razlikuje od ostalih pa ćete se za 100 % točan izračun ipak morati obratiti svom liječniku ili liječnici.

Kalkulator ovulacije
Kada je započela Vaša posljednja mjesečnica?
Primjer 18/09/2022
Koliko obično traje Vaš ciklus?
Ciklusi obično traju od 23 do 35 dana
Procijenite svoj ovulacijski dan
vjerojatnost ovuliranja danas
S obzirom na duljinu ciklusa, nažalost ne možemo procijeniti ovulacijsku vjerojatnost. Preporučujemo da koristite Digitalni ovulacijski test kako biste točno odredili svoje najplodnije dane.
  *
Početak vaše zadnje menstruacije
  20%
Vjerojatnost ovulacije na ovaj datum
Promijeni moje podatke

Rezultati se temelje na informacijama koje ste dostavili i podacima iz publikacije u nastavku: Sarah Johnson, Lorrae Marriott & Michael Zinaman (2018.): Mogu li aplikacije i metode kalendara točno predvidjeti ovulaciju? Current Medical Research and Opinion, DOI:10.1080/03007995.2018.1475348

Simptomi ovulacije

Mnoge žene zapravo osjećaju svoju ovulaciju budući da doživljavaju neki (ili sve) od sljedećih simptoma:

  • porast bazalne tjelesne temperature (obično 1/2 do 1 stupanj, mjereno termometrom),
  • više razine luteinizirajućeg hormona (izmjerene kućnim priborom za ovulaciju), cervikalna sluz ili vaginalni iscjedak može izgledati prozirnije, rjeđe i rastezljivije (poput sirovih bjelanjaka),
  • osjetljivost dojki,
  • nadutost,
  • svijetle mrljice na gaćicama,
  • lagana bol jednog od jajnika.

 

Računanje plodnih dana

Kada su u pitanju plodni dani ono što je važno znati je da postoji oko 6 dana tijekom svakog menstrualnog ciklusa kada možete zatrudnjeti. Ti se dani nazivaju i vašim „plodnim prozorom“. Kako biste znali koji dani u mjesecu spadaju u ovaj „plodni prozor“ upotrijebite naš kalkulator. Podatci koje ćete upisati vezani su za nadnevak početka vaše posljednje mjesečnice i duljinu vašeg ciklusa. Duljina ciklusa obično varira od žene do žene pa je sasvim normalno ako vaš ciklus traje svega 23 dana ili pak, čak 35 dana. Kada upišete tražene podatke u polja dobit ćete izračun svojih plodnih dana.

Sada kada ste saznali koji su dani u vašem ciklusu najpogodniji za začeće odnosno vaši plodni dani možete početi planirati trudnoću. Jednom kada se upustite u ovaj proces vaš će se život zasigurno promijeniti, a svijet oko vas poprimit će neke sasvim nove boje. Uživajte u vremenu koje vam predstoji i polako se pripremajte za ulogu majke!

 

 

Zašto su važni plodni dani?

Plodni dani su važni za žene iz nekoliko razloga. Prvo, oni omogućuju ženama da bolje razumiju svoj menstrualni ciklus i reproduktivno zdravlje. To im pruža osjećaj kontrole i svjesnosti o vlastitom tijelu.

Drugo, plodni dani su ključni za parove koji planiraju trudnoću. Žene se mogu veseliti tim danima jer predstavljaju optimalno vrijeme za začeće. Svjesnost o plodnim danima može pomoći parovima da povećaju svoje šanse za uspješno začeće.

Plodni dani mogu biti izvor nade i radosti za žene koje žele proširiti obitelj. Ti dani pružaju nadu da će se ostvariti njihova želja za djetetom i mogu izazvati osjećaj ispunjenosti.

Također mogu donijeti osjećaj povezanosti između partnera. Parovi se mogu zajedno radovati plodnim danima jer to predstavlja vrijeme kada se njihove šanse za začeće povećavaju. To može ojačati njihovu vezu i pružiti osjećaj zajedničkog cilja.

Uz to, svjesnost o plodnim danima može pomoći ženama u praćenju i održavanju svojeg reproduktivnog zdravlja. Ako primijete neregularnosti ili probleme tijekom plodnih dana, mogu se obratiti stručnjaku za reproduktivno zdravlje kako bi dobile odgovarajuću pomoć.

POVEZANO: Prva mjesečnica nakon trudnoće