Planiranje trudnoće

Planiranje trudnoće u dogovoru s partnerom

Planiranje trudnoće u dogovoru s partnerom

Planiranje trudnoće u dogovoru s partnerom važan je proces za oboje jer oboje postajete roditelji. Trudnoća i porod događaji su koji mijenjaju život oba partnera. Iako je žena ta koja će iznijeti trudnoću, muškarac isto ima važnu ulogu u njezinu planiranju. Dapače, mnoge stvari ovisit će o vašem međusobnom odnosu i dogovorima.

Tijekom trudnoće, velika je pozornost na trudnoj osobi koja doživljava fizičke i emocionalne promjene povezane s trudnoćom. Ali postoje načini da se partner uključi i osjeti povezanost s bebom tijekom trudnoće i poroda. POVEZANO: Kako voditi “teške” razgovore sa partnerom

Planiranje trudnoće u dogovoru s partnerom treba uključivati slijedeće

Vjerojatno ste čuli koje biste loše navike trebali smanjiti ili potpuno izbjegavati tijekom trudnoće. Ali svejedno ćemo ih ponoviti. Pokušajte potpuno izbjeći ili makar jako smanjiti konzumiranje alkohola, cigareta i veće količine kofeina. Ustvari, bilo bi korisno i za vas i za vašeg partnera da se oslobodite svih ovih navika prije nego što zatrudnite. Što više stvari radite zajedno bit ćete povezaniji. I biti će vam lakše.

Umjesto toga opskrbite se dodacima folne kiseline i joda prije nego što zatrudnite. Svakodnevno uzimanje folne kiseline prije i tijekom trudnoće također sprječava pojavu defekata neuralne cijevi, kao što je spina bifida. Jod je važan za razvoj bebinog mozga. Vaš partner možda neće uzimati dodatke, ali svakako može sudjelovati u njihovoj nabavi.

Jedan od važnijih dogovora odnositi će se na financije i životni prostor. Planiranje trudnoće i, u konačnici, dolazak djeteta na svijet promijenit će vašu financijsku situaciju. Postoje stvari kojih ćete se morati odreći kako biste omogućili najbolji mogući život za svoje dijete. Raspitajte se kod onih koji su već prošli isto koliki su im prosječni mjesečni troškovi koji odlaze na dijete kako bi mogli procijeniti vlastite. I bolje planirati.

Također, vaš životni prostor više neće biti namijenjen za samo dvije osobe. Zato se već sada dogovorite gdje će beba spavati. I tko će kada i za što biti zadužen. Predlažemo i da dogovorite znak za time-out. Kada ste zaista iscrpljeni i kada trebate pomoć – oboje.

Planiranje trudnoće u dogovoru s partnerom uključuje i odluku o zajedničkom učenju. Predavanja na kojima se uči sve o trudnoći i porodu obično drže medicinske sestre koje su pomogle mnogim novopečenim roditeljima tijekom porođaja. Ovi tečajevi su izvrsni za oba roditelja. I pomoći će vam da se osjećate ugodnije i spremnije.

Budite svjesni da će doći do promjene dinamike između vas i vašeg partnera. To je jednostavno neizbježno. Ono što je bitno jest osvijestiti tu činjenicu prije nego se vaše dijete rodi. Bit će iznimno važno govoriti o svojim osjećajima – dobrim i lošima – kako biste kvalitetno funkcionirali.

POVEZANO: Kako dob roditelja utječe na planiranje trudnoće?