0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Trzanje u snu kod beba

Trzanje u snu kod beba Bebe.hr portal

Trzanje u snu je blago stanje koje označava situacije kada Vaša beba ima male trzaje i grčeve tijekom spavanja. Pogađaju većinu novorođenčadi i beba. Stanje se u medicini naziva benigni neonatalni mioklonus spavanja.

 

Gdje i kada se javljaju?

Mogu se pojaviti u rukama, nogama, očima, kapcima, prstima, glavi, ustima i obrazima. I obično se vidi tijekom ranih faza sna.

Trzaji kod beba najčešći su od rođenja do treće godine. Međutim, u većini slučajeva nestane samo od sebe između drugog i šestog mjeseca života. Štoviše, objavljeno je da ovo stanje nema dugotrajan ili kratkoročni učinak na dojenčad. Inije povezano s bilo kakvom  abnormalnošću.

Kada se beba trza, nemojte paničariti već snimite video mobitelom (ili zamolite nekoga u blizini da to učini). Videozapis će pomoći vašem liječniku u dijagnosticiranju problema.

 

 width=

 

Je li trzanje u snu znak epilepsije?

Ne, nije svako drhtanje ili trzanje epilepsija. Epilepsiju karakteriziraju rekurentni napadaji koji se obično javljaju bez vidljivog razloga. Simptomi također mogu uključivati ​​smetenost, buljenje, gubitak svijesti, snažno, nekontrolirano drhtanje udova i ponavljajuće pokrete.

 

Je li trzanje znak napadaja?

Posumnjajte na napadaj kada se trzanje dogodi dok je beba budna i traje više od 10 do 20 sekundi. Također, pokreti koji se javljaju u napadajima nisu povezani s voljnim pokretima ili pokretima u igri. Međutim, preporuča se konzultirati liječnika za ispravnu dijagnozu i isključiti druga stanja.

 

Trzanje u snu kod beba

 

Kako da znam trza li se dojenče ili ima grčeve?

Trzanje tijekom spavanja je refleks i može se pojaviti jednom ili nekoliko puta bez fiksnog trajanja. Napadaji uzrokuju da se bebino tijelo trza ili ukoči svakih pet do deset sekundi, a svaka epizoda traje sekundu ili dvije.

 

Trzanje vaše bebe u snu nije razlog za zabrinutost. Najčešći je od dojenčadi do treće godine života. Svi znakovi trzanja nisu povezani s epilepsijom. Međutim, obratite se svom pedijatru ako primijetite znakove napadaja, grčeva ili konvulzija dok vaša beba spava. Pobrinite se za svoje malo dijete na odgovarajući način i pazite na zabrinjavajuće simptome. Poput trzanja ili ukočenosti kada ste budni, što bi moglo značiti komplikacije.

POVEZANO: Kada bebe počinju sanjati?