0 do 12 tjedana Trudnice

Grčevi u ranoj trudnoći: Simptomi, uzroci, trajanje i kada je ozbiljno!

Grčevi u ranoj trudnoći: Simptomi

Grčevi u ranoj trudnoći općenito su normalni i obično nisu razlog za zabrinutost. Zapravo, to čak može biti i dobra stvar. Tijelo se mijenja i priprema za rast i razvoj bebe za idućih devet mjeseci. A grčevi i drugi bolovi javljaju se kao posljedica promjena koje se događaju u vašem tijelu.

Simptomi normalnih ranih trudničkih grčeva

Rani trudnički grčevi slični su menstrualnim grčevima. Često su više nelagoda nego bol. Obično se osjećaju kao povlačenje ili istezanje u trbuhu. Možete ih osjetiti kada promijenite položaj ili kada kišete ili kašljete. Ako su blagi i nemate druge simptome, vjerojatno nisu razlog za uzbunu.

Međutim ako imate simptomi koji uključuju:

Kontinuiranu i/ili jaku bol
Proljev ili drugi želučani problemi
Osjećaji grčeva u vagini
Krvarenje ili neobičan iscjedak
Vrtoglavica, bolovi u ramenu ili vratu

odmah nazovite svog liječnika! Zapravo, ako vas neki simptom zabrinjava, uvijek biste trebali nazvati svog liječnika. Uostalom, oni su tu da vas podrže.

 

Grčevi u ranoj trudnoći: Uzroci, trajanje i kada se javljaju?

 

Grčevi u ranoj trudnoći

Grčevi mogu doći stvarno jako rano, npr. tjedan ili dva nakon začeća. I tada je uzrok proces implantacije jajne stanice u maternicu. Kada je uzrok implantacijski, grčevi obično traju samo jedan dan. Možda ćete i primijetiti i blage mrlje.

Međutim uglavnom je glavni uzrok rastuća maternica. Čak i ako vam se ne vidi jako da ste trudni, vaše se tijelo brzo mijenja u tom prvom tromjesečju. Kako maternica počinje rasti, grčevi u ranoj trudnoći mogu postati normalni.

Ostali grčevi u ranoj trudnoći koji su normalni je ako ne pijete dovoljno vode, i zatvor. U ranoj trudnoći, voda igra veliku ulogu u zdravom razvoju posteljice. I trudnice se vrlo brzo osjećaju dehidrirano. Stoga što prije počnite paziti na to da unosite dovoljno vode u tijelo. Neke žene prirodno unose više vode, bilo iz navike, odgoja ili želje. Ali dosta njih nema uopće naviku unositi tekućinu koja sada može raditi probleme.

Također ni nadutost i zatvor nisu šala kada ste trudni pa su mogući problemi s probavom. Trudnoća ima tendenciju stvaranja zatvora. Isto tako i prenatalni vitamini također mogu pogoršati crijevne simptome, koji ponekad mogu izgledati kao grčevi u maternici.

 

Ozbiljniji uzroci grčeva u ranoj trudnoći

 

Grčevi u ranoj trudnoći

 

Nažalost nije svako grčenje bezazleno. Ukoliko su grčevi popraćeni krvarenjem odmah idite liječniku jer se najvjerojatnije radi o pobačaju – spontanom gubitku trudnoće.

Ukoliko vas uz grčeve pecka dok urinirate i osjećate bol u donjem dijelu trbuha onda se vjerojatno radi o više od grčeva, odnosno infekciji mokraćnog mjehura. Infekcija mokraćnog mjehura može dati osjećaj nelagode sličnu grčevima ali to nije isto. Svakako zatražite liječničku pomoć jer grčevi nestati sami od sebe, nego će se vjerojatno i pogoršati.

Kada se jaje implantira van sluznice maternice, (kao npr. u jajovod) ovo uzrokuje prilično ozbiljnu bol. Tada se radi o izvanmaterničnoj (ektopičnoj) trudnoći a znak je često da su grčevi intenzivni na jednoj strani trbuha. Ako ste već obavili ultrazvuk koji potvrđuje trudnoću, ne morate se brinuti o izvanmaterničnoj trudnoći.

Grčevi u ranoj trudnoći uzrokovani rastućom maternicom su povremeni, što znači da se grčevi događaju tu i tamo i obično ne traju dugo. Ako imate blage grčeve u ranoj trudnoći i nemate drugih simptoma, možete pokušati ublažiti nelagodu ležeći ili sjedeći. Napravite si toplu kupku, prakticirajte jogu (jedino ne “vruću jogu”) ili tehnike opuštanja i pijte puno vode.

POVEZANO: Pripremite se za porod! Savjeti trudnicama

Izvori:

Ana Genoa-Taney: Antenatal and postpartum doula: http://mommysbundle.com/
Dr. Sarah Yamaguchi: MD, FACOG: http://www.DTLAgynecology.com
Mayo Clinic: Ectopic Pregnancy: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ectopic-pregnancy/symptoms-causes/syc-20372088
Mayo Clinic: Miscarriage: https://www.mayoclinic.org/diseases
https://www.babylist.com/hello-baby/cramping-early-pregnancy