6-12 mjeseci Bebe

Razvoj bebe: od 6 do12 mjeseci

Razvoj bebe: od 6 do12 mjeseci Bebe.hr portal

Bebe su vrlo društvene. Vole vaš pogled i pažnju, i odgovaraju natrag. Uče kroz interakcije, i iskustva koja dijele s ljudima u svom životu. Kada nježno dodirnete i mazite svoju bebu,
ona spoznaje da ste tu i da ju volite i brinete za nju.

Isto je kad se nasmiješi, i vi uzvratite osmijeh.

 

Razvoj bebe kroz razgovor

Za razgovor nikada nije prerano jer će vaša beba željeti čuti vaš glas. Slobodno joj pričajte a vaša beba će kopirati zvukove koje ispuštate. Kada dođe do takve interakcije između vas, vaša beba se osjeća važnom. Ove naprijed-natrag interakcije pomažu bebi u razvoju važnih životnih vještina, kao što su razmišljanje, pričanje i komunikacija.

Stvari koje radite sa svojom bebom svaki dan utječu na razvoj bebe. Hranjenje, igranje pa i kad ju tješite, sve su to mogućnosti za međusobnu interakciju, ali i pomoć bebi u učenju.

Vaša beba je vrlo zauzeta pokušavajući shvatiti što se događa oko nje. Za to koristi sva svoja osjetila za istražiti njegov svijet: vid, sluh, miris, okus, dodir.

U ovom periodu komunikacijske vještine vaše bebe se razvijaju, pa će vam htjeti reći sve o stvarima koje radi. Obično kroz brbljanje i govor tijela. Možete odgovoriti smiješkom, kimanjem i razgovorom o onome što ste primijetili da ju zanima. Na taj način pomažete vašoj bebi shvatiti da ste zainteresirani za nju. Također potiče ga da nastavi istraživati ​​i učiti.

 

Zdrave namirnice za bebe

 

Hrana i motoričke sposobnosti

I početak uvođenja prvog hranjenja je i prilika da vaša beba nauči razviti potrebne vještine i poveže se s vama. Negdje već s 12 mjeseci bebe uče koristiti žlicu, pridržavati bočicu. A kad smo kod hrane – bojama, teksturama, nazivima, i okusima – pomažete vašoj bebi razumjeti nove koncepte i razviti jezične vještine.

Korištenje prstiju izgrađuje njezine motoričke sposobnosti, jer uči kako pokupiti hranu i staviti je u svoja usta. Korištenje žlice razvija njezinu koordinaciju i razmišljanje te joj podržava
neovisnost, koliko god ona bila neuredna.

Aktivnosti u igri, poput pjevanja i zajedničkog kretanja, zabavne su. Daju vašoj bebi
priliku za razvoj važnih vještina, poput razmišljanja, komunikacije, druženja i
krećući se. Pjevanje pomaže vašoj bebi da se upozna s riječima, zvukovima i glazbom.

Vaša beba je nevjerojatan učenik. Kroz cijelo vrijeme uči nove, svakodnevne stvari koje radite zajedno. Igrajući se, čitajući, razgovarajući i pjevajući sa svojom
bebom, dajete joj predivan početak u životu.

POVEZANO: Osjetilo okusa bebe – Saznajte kada i kako se razvija