Bebe Savjeti i njega

Osjetilo okusa bebe – Saznajte kada i kako se razvija

Osjetilo okusa bebe - Saznajte kada i kako se razvija Bebe.hr portal

Osjetilo okusa bebe, u kombinaciji s vlastitom, prirodnom radoznalošću, pomaže joj da istražuje. Vaša beba koristi svoja usta kao način učenja i razumijevanja svijeta oko sebe.

Kod beba su usta osjetljivija od ruku ili prstiju. Stvari koje vaša beba stavlja u usta njen u način da upozna različite teksture i okuse – pa i neprehrambene. Zato često vidite mlade bebe kako uzimaju igračke, prste i druge predmete i odmah ih stavljaju u usta.

Vaša beba može okusiti ono što jedete i za vrijeme trudnoće kroz amnionsku tekućinu koja ju okružuje u maternici. Bebe se rađaju s vrlo razvijenim osjećajem okusa. Kada počnu s krutom hranom, vaša beba može favorizirati okus hrane koju ste jeli dok ste bili trudni.

 

Kada se razvija osjetilo okusa bebe?

Osjet okusa vaše bebe počinje se razvijati u maternici. Sa 9 tjedana trudnoće, bebina su se usta i jezik formirali, zajedno s prvim sitnim okusnim pupoljcima.

Nakon rođenja, okusni pupoljci vaše bebe vrlo su osjetljivi. Mogu prepoznati slatko-kiseli okus, ali preferiraju slatko. To je jedan od razloga zašto vole okus vašeg majčinog mlijeka.

 

Osjetilo okusa bebe

 

Što su okusni pupoljci?

Okusni pupoljci zaslužni su za čulo okusa. Oni se nalaze na jeziku, nepcu, u ždrijelu i usnoj duplji. Građeni su od receptorskih ćelija iz kojih izlaze nervna vlakna koja se stapaju u živce, koji dalje vode podražaje u koru velikog mozga.

Pri rođenju bebe imaju oko 10.000 okusnih pupoljaka, koje se svaki tjedan mijenjaju. Starenjem, neke prestaju raditi pa obično odrasla osoba ima između 2000 i 8000 okusnih pupoljaka.

 

Osjet mirisa

Osjetila okusa i mirisa su povezana, a vaša beba također ima dobro razvijen njuh pri rođenju. Tako beba može osjetiti razliku između vašeg majčinog mlijeka i mlijeka druge majke. Oni mogu namirisati i na koji način se okrenuti da bi se nahranili.

 

Osjetilo okusa bebe: razvoj

 

Osjet okusa bebe dobro je razvijen pri rođenju, ali se njihove reakcije na različite okuse mijenjaju kako raste.

Do 3 mjeseca
U ovoj fazi, osjećaj okusa vaše bebe je vrlo osjetljiv. Okusni pupoljci kod novorođenčadi mogu se naći na krajnicima, kao i na uobičajenim mjestima poput jezika. Tijekom prva tri mjeseca, vaša beba može razlikovati slatki i gorak okus. Više, kao što smo već naveli, vole slatke okuse, poput okusa majčinog mlijeka.

3 do 6 mjeseci
Do 3 mjeseca starosti, jezik vaše bebe je izrastao. Možda ćete primijetiti da stavljaju stvari u usta, kao što su igračke ili deka. To pokazuje da jezikom pokušavaju shvatiti različite teksture i okuse.

Nemojte obeshrabriti bebu da stavlja predmete u usta – sve dok je na sigurnom. To je njihova prilika za učenje. Ali svakako zaštitite svoj dom kako biste uklonili sve opasnosti od gušenja. Morat ćete paziti da ne pokušaju progutati nešto oštro, prljavo ili na neki drugi način opasno. I morat ćete pomno paziti na svoju bebu ako je u pješčaniku kako ne bi jela pijesak.

7 ili 8 mjeseci
U ovom periodu vaša beba ima vještinu da proba hranu s prstiju. Ovo im je dobra prilika da isprobaju nove okuse i istraže različite teksture s raznim mekim voćem ili povrćem.

6 do 12 mjeseci
Nakon šest mjeseci samo majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka, razumljivo je da će novi okusi buditi njihovo oklijevanje. Stručnjaci predlažu da novu hranu ponudite najmanje osam puta prije nego što odlučite sviđa li se vašoj bebi.

Vaša beba s vremenom prestane koristiti svoja usta i okusne pupoljke na ovaj način. U dobi od 12 do 18 mjeseci manje koriste usta za istraživanje i razumijevanje predmeta.

 

Osjetilo okusa bebe

 

Kada se bebama počinje sviđati okus određene hrane?

 

Osim okusa hrane kojoj je bila izložena u maternici, vaša će beba također naučiti voljeti hranu na koju se navikne nakon što počne jesti krutu hranu. Otkrit ćete da im se možda odmah sviđa okus neke nove hrane, ali mogu odbiti određene namirnice i možda ćete ih morati nuditi više puta. Nastavite pokušavati: ako nudite raznoliku hranu, vjerojatnije je da će je vaše dijete nastaviti jesti kako bude starije.

Vaša beba također kopira vas i vaše reakcije na hranu. Dakle, dobra je ideja ne privlačiti pozornost na bilo kakvu jaku nesklonost prema određenoj hrani ako želite da ju jede.

Kada bebu prvi put hranite krutom hranom, odaberite obično pasirano voće ili povrće. Zatim postupno uvodite nove okuse.

Neka vaša beba istražuje hranu vlastitim tempom. Prvih nekoliko okusa može biti upravo to – kušanje i istraživanje njihovim jezikom, prije nego što ga ponovno izbace. Uz poticaj i podršku, osjetilo okusa bebe prihvatiti će različitosti. I vaša će beba dobiti osjećaj samopouzdanja prilikom isprobavanja nove hrane.

Budite oprezni kada je riječ o soli i šećeru – izbjegavajte prerađenu hranu, a bebinoj hrani nemojte dodavati sol ili šećer.

POVEZANO: Razumijevanje ponašanja vaše bebe