Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Kupujete dječji krevetić? Donosimo savjete!

Kupujete dječji krevetić? Donosimo savjete! Bebe.hr portal

Dječji krevetić je zatvoreno okruženje za spavanje u kojem se djeca mogu ostaviti da se odmaraju. Stoga je važno da budu sigurni i udobni. Što nužno ne znači najnoviji ili najskuplji model dječjeg krevetića. No, koji god dječji krevetić odabrali, vrlo je važno osigurati da ispunjava određene sigurnosne zahtjeve. To je zato što se bebe i mala djeca mogu dosta ozlijediti u nesigurnim krevetićima.

 

Kupovina dječjeg krevetića

Kada kupujete dječji krevetić, ponesite sa sobom mjernu traku i provjerite:

– podnožje madraca do vrha najniže strane krevetića, potrebno je više od 600 mm, kako bi se spriječilo da dijete izađe van
– svi razmaci na krajevima i stranama trebaju biti manji od 20 mm
– šipke moraju biti glatke, sigurno fiksirane i nemati praznine u veličini koje bi mogle zarobiti djetetove rukice, nogice ili glavu
– kvačice na strani za izbacivanje se sigurno zaključavaju
– vijci i čavli ne strše
– izbočina ili drugih uporišta koje bi malo dijete moglo koristiti da se popne iz krevetića
– podnožje krevetića je čvrsto bez dijelova koji bi se mogli srušiti ili savijati

 

 width=

 

Ako kupujete rabljeni dječji krevetić, prođite kroz sigurnosni popis (gore) prije kupovine.
Također trebate pažljivo provjeriti jesu li svi dijelovi u ispravnom stanju. I da li su svi vijci čvrsto na mjestu i da ne vire, unutar ili izvan krevetića.

Također je važno provjeriti stare krevete na otrovnu boju na bazi olova. Ako niste sigurni je li dječji krevetić obojen bojom na bazi olova, morat ćete skinuti boju i ponovno obojiti.

 

Madraci

Najvažnije je odabrati madrac koji je čvrst i dobro pristaje. Štitnik za madrac trebao bi biti jak i čvrsto pristajati uz madrac.

Madraci od čajevca mogu postati neravni kako beba postaje teža, što joj omogućuje da se lakše prevrne. Ako se odlučite koristiti jedan, morate ga često provjeravati kako biste bili sigurni da ostaje čvrst.

Pazite da uklonite plastičnu foliju s novih madraca, jer bi to moglo ugušiti bebu.

POVEZANO: Kako odabrati madrac za svoje dijete?

 

Prijenosni dječji krevetić

 

Prijenosni krevetići su sklopivi krevetići koji su dizajnirani za privremenu upotrebu. Također mogu biti opasni za djecu ako se popnu van ili budu zarobljeni.

Kupite samo prijenosni krevetić koji zadovoljava sigurnosni standard. Uvjerite se da je u dobrom stanju i da točno slijedite upute kako se ne bi srušio.

Nemojte koristiti debeli madrac u prijenosnom krevetiću jer se beba može zapeti između madraca i rastezljive stranice krevetića. Obavezno kupite madrac koji odgovara navedenim dimenzijama dječjeg krevetića.

 

dječji krevetić

 

Gdje postaviti dječji krevetić?

 

Dječji krevetić treba biti udaljen od strujnih točaka, grijača, električnih uređaja i svjetala.
Pazite da je podalje od prozora, pogotovo ako prozor nije u prizemlju.

Kada donesete krevetić kući, odmaknite ga od zavjesa i drugih uzica ili užadi u koje bi se beba mogla zapetljati. Mobitele i igračke neka budu daleko od dohvata, te pazite da na zidovima iznad krevetića nema slika ili ogledala koja bi mogla pasti i ozlijediti dijete.

 

dječji krevetić

 

Postavljanje dječjeg krevetića

 

Posteljina može predstavljati opasnost za bebe. Trebate biti vrlo oprezni da posteljina ne može prekriti bebino lice ili ometati disanje. Dobar način da se uvjerite je korištenje vreće za spavanje za dojenčad, s ugrađenim vratom i rupama za ruke i bez kapuljača.

Ako koristite deke, provjerite jesu li čvrsto uvučene u madrac u podnožju i ne idu dalje od bebinih prsa. Postavite bebu s nogama na podnožje krevetića.

Preporuča se da u dječjem krevetiću ne koristite jastuke, labavu posteljinu, janjeću vunu, branike ili mekane igračke . Oni mogu ugušiti bebu, koristiti se kao pomagala za penjanje ili predstavljati opasnost od gušenja.