Planiranje trudnoće

Kako dob roditelja utječe na planiranje trudnoće?

Kako dob roditelja utječe na planiranje trudnoće? Bebe.hr portal

Dob roditelja jedan je od važnih faktora kada se razmišlja o početku planiranja trudnoće pa danas donosimo neke važne činjenice. Iako se često pogrešno misli kako je za trudnoću i rođenje zdravog djeteta bitna samo majčina dob – to je potpuno pogrešno. Ulogu u začeću i razvoju djeteta u utrobi igra dob oba roditelja.

Prema istraživanjima, šanse za rađanje djeteta znatno su veće za žene mlađe od 35 godina i muškarce mlađe od 40 godina. To vrijedi za prirodnu trudnoću i za trudnoću začetu potpomognutim reproduktivnim tretmanima kao što je IVF (in vitro oplodnja).

Biološka je činjenica da starenjem potencijal začeća djeteta opada, iako točno vrijeme kada se to počinje događati može varirati od osobe do osobe. Priroda je takva pa univerzalni zakon glasi:

  • Mlađe žene imaju više i zdravije jajne stanice od starijih žena.
  • Mlađi muškarci imaju aktivniju i kvalitetniju spermu od starijih muškaraca.

Dob roditelja (budućih) utječe na mogućnost začeća

Većina muškaraca proizvodi milijune novih spermija svaki dan, ali muškarci stariji od 40 godina imaju manje zdravih spermija od mlađih muškaraca. Količina sjemena i pokretljivost spermija (sposobnost kretanja prema jajnoj stanici) kontinuirano se smanjuju između 20. i 80. godine života.

Žena se rađa sa svim jajnim stanicama koje će ikada imati. Kako stari, njezina jajašca stare s njom, a njihov se broj i kvaliteta s vremenom smanjuju. Zbog toga se s vremenom smanjuje i njezina šansa da ima dijete, osobito kod žena starijih od 35 godina.

 width=

Prije planiranja trudnoće dobro je znati:

a) žene su najplodnije prije 30. godine
b) nakon 30. plodnost žena počinje opadati
c) nakon 35. godine plodnost značajnije opada
d) do 40. godine plodnost žene otprilike je upola manja od one prije 30. godine.

Jedna studija prilikom koje se uspoređivala sposobnost žena da zatrudne u različitim dobnim skupinama pokazala je da je, u usporedbi sa ženama u dobi od 30-31 godine, mogućnost začeća bila:

14 % niža za žene u dobi od 34-35 godina
19 % niža za žene u dobi od 36-37 godina
30 % niža za žene od 38-39 godina
53 % niža za žene u dobi od 40-41 godine.

Suprotno popularnom mišljenju i pričama o osamdesetogodišnjim očevima beba, dob muškarca također utječe na mogućnost da par zatrudni. Partnericama muškaraca starijih od 40 godina potrebno je više vremena da zatrudne.

Parovi čija je dob ispod 25 godina , u prosjeku trebaju oko 5 mjeseci kako bi začeli. Parovi kod kojih je muškarac stariji od 40 godina najvjerojatnije će na začeću raditi i do dvije godine.

Što je dob muškarca veća, bit će potrebno više vremena da dođe do začeća čak i ako je žena puno mlađa. Također, rizik od pobačaja veći je kod žena čiji je muški partner stariji od 45 godina u odnosu na muškarce mlađe od 25 godina. Dob roditelja bitna je i za umjetnu oplodnju pa je za parove koji imaju izvantjelesnu oplodnju, šansa za rađanje djeteta veća je ako je muškarac mlađi od 41 godine.

POVEZANO: Neredovita mjesečnica: Kako može utjecati na plodnost?