Planiranje trudnoće

Neredovita mjesečnica: Kako može utjecati na plodnost?

Neredovita mjesečnica: Kako može utjecati na plodnost? Bebe.hr portal

Neredovita mjesečnica najčešće nije signal za uzbunu budući da je svačije tijelo drukčije pa samim time postoje odstupanja u ciklusu. Ipak, ovakve mjesečnice mogu biti neugodne i nezgodne. Ono što neredoviti menstrualni ciklusi mogu povremeno signalizirati jest temeljna hormonska neravnoteža. A moguće je i da će malo otežati začeće djeteta. Upravo iz tog razloga savjetuje se razgovor s ginekologom prije početka planiranja trudnoće.

 

Mogući uzroci neredovite mjesečnice

Menstrualni ciklusi općenito traju od 21 do 35 dana, a sve izvan tog vremenskog okvira smatra se neredovitim. Povremene nepravilnosti u menstrualnom ciklusu najčešće su posljedica stresa, pretjerane tjelovježbe ili druge privremene promjene uobičajene rutine.

Stalno nepravilni ciklusi mogu biti uzrokovani čimbenicima kao što su poremećaj prehrane, mršavljenje ili debljanje, hormonska neravnoteža i sl. Najčešći uzrok kronično neredovitih mjesečnica je poremećaj koji se naziva sindrom policističnih jajnika (PCOS). Naravno, izostanak ili abnormalna mjesečnica također može biti posljedica trudnoće, ali i znak nepravilne funkcije jajnika.

 

Neredovita mjesečnica i planiranje trudnoće

Mnoge žene se pitaju hoće li njihove neredovite mjesečnice utjecati na plodnost i zasnivanje obitelji. Odgovor na ovo pitanje je dvojak. Ali u suštini – ne biste trebali imati većih problema sa začećem čak i kada su vaše mjesečnice neredovite. Ovakvi ciklusi ne utječu uvijek na plodnost te će većina žena bez problema zatrudnjeti i iznijeti trudnoću. Žene obično prate svoje cikluse kako bi odredile kada dolazi do ovulacije. Ali kada su vam mjesečnice neredovite teže je znati kada je do ovulacije došlo i sukladno tome biti siguran kada je pravo vrijeme da pokušate zatrudnjeti.

Dakle, neredovite mjesečnice same po sebi najčešće ne predstavljaju problem. Ali ako su one nešto što se događa iz mjeseca u mjesec te utječe na ovulaciju – u najgorem slučaju dovode do izostanka ovulacije. Problemi s ovulacijom razlog su za neplodnost u 30 % slučajeva i najbolje je savjetovati se s liječnikom koji će utvrditi hoćete li trebati pomoć sa zasnivanjem obitelji ili postoje temeljni zdravstveni problemi koje bi prvo trebalo riješiti.

POVEZANO: Znakovi upozorenja na neplodnost kod muškaraca